In vizor

Care sunt conditiile contractului de credit dintre Primaria Cluj-Napoca si CEC Bank

Comisia de Buget-Finante a Senatului verifica in aceste zile activitatea CEC Bank, si vrea sa stie daca banca de stat a procedat corect atunci cand a acordat Primariei Cluj-Napoca, condusa de PDL-istul Emil Boc, un credit de 40 de milioane de euro cu o perioada de gratie de 7 ani. In acest context, Ziar de Cluj va prezinta conditiile contractuale dintre Primarie si CEC Bank, asa cum apar ele in contractul semnat in 2011.

„Am cerut o lista comparativa cu creditele care s-au dat unor autoritati publice locale si special o lista comparativa cu acele credite date primariilor din municipiile Cluj-Napoca si Brasov. Avem sesizari din acest punct de vedere cu privire la credite si vreau sa vad daca acele credite au respectat normativele bancii si bineinteles cele solicitate si impuse de Banca Nationala. Un credit dat primariei Cluj de 40 milioane euro, un termen de gratie de sapte ani, sa vedem daca acest lucru s-a intamplat si la alte primarii”, a declarat Cosmin Nicula, presedintele Comisiei de Buget-Finante a Senatului, citat de Agerpres.

In acest context, Ziar de Cluj va prezinta conditiile contractuale dintre primarie si CEC Bank, asa cum apar ele in contractul semnat in 2011.

Contractul  cu CEC, semnat de Sorin Apostu

Contractul cu CEC a fost semnat de Primaria Cluj-Napoca in  2011, cand primar era Sorin Apostu.  Potrivit contractului, creditul de 300 de milioane de lei poate fi accesat pana la plafonul de 127.929.000 de lei.

“Facilitatea se va derula pe o perioada de 360 luni, incepand cu 31 mai 2011 pana in 30 mai 2041”, se arata in contract.
Perioada de gratie, potrivit contractului, este de 48 de luni de la data primei trageri. Plata se face in rate trimestriale, in ultima decada din prima luna a trimestrului.

Cum se calculeaza dobanda, potrivit contractului:

Primaria Cluj-Napoca a platit un comision de gestiune de 0,15%, aplicat la valoarea totala a creditului.

 

Pimaria Cluj-Napoca a garantat cu veniturile bugetare locale viitoare ale municipiului Cluj-Napoca pentru credit.

“Clientul (primaria Cluj-Napoca, n.r.) are obligatia de a asigura existenta in contul curent a sumelor necesare pentru acoperirea la scadenta a datoriilor fata de Banca si fata de terti”, se mai arata in contract.

Contractul a fost semnat de directorul Sucursalei Cluj a CEC, Dorel Cotet, si seful Serviciului credite, Tiberiu Buiga. Din partea Primariei Cluj-Napoca, a semnat primarul de atunci Sorin Apostu si directorul executiv  al Directiei Economice din Primarie, Olimpia Moigradean.
Autoritatile clujene au mai semnat, cu CEC Bank si un contract de garantie cu veniturile bugetare ale institutiei, dar si un contract de garantie reala mobiliara – conturi. Vedeti aici contractul semnat intre Primaria Cluj-Napoca si CEC Bank.

Comisia de Buget-Finante a Senatului verifica, in aceste zile, conditiile de acordare a creditului CEC Bank catre Primaria Cluj-Napoca. Mai exact, membrii comisiei doresc sa vada daca s-au respectat normativele bancii si ale BNR in aceste cazuri, afirmand ca in cazul Clujului este vorba de un credit de 40 de milioane de euro, pe termen de 30 de ani, dar cu o perioada de gratie de 7 ani.

La licitatia din 2011, pentru contractarea creditului de 300 de milioane de lei de catre primaria clujeana, au participat doua banci – BCR si CEC – iar in urma licitatiei a fost desemnata castigatoare CEC Bank.  Primaria Cluj, pe masura investitiilor pe care le face, trage bani din creditul obtinut, urmand sa-i ramburseze conform contractului existent.

Ce investitii se fac din acest credit

Spre exemplu, in 2012 Primaria Cluj-Napoca a folosit 76.375.000 de lei (aproximativ 18 milioane de euro)  din acest credit, pentru unele investitii.   In afara de tramvaiele mov, auoritatile locale au platit din imprumut studiile pentru Centrul Cultural Transilvania, modernizarea unor strazi si a sistemului de iluminat public.

Numai pentru cele patru garnituri de tramvai cumparate anul trecut, Primaria Cluj-Napoca a imprumutat 25,6 milioane de lei. Banii au fost achitati catre firma poloneza PESA inca din 2012. Restul sumei s-a investit in studii pentru proiectul Centrului Cultural Transilvania, modernizarea unor strazi si modernizarea sistemului de iluminat public, potrivit datelor furnizate de reprezentantii Primariei Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *