Daca in prima parte a anului 2015 clujenii au fost nevoiti sa fie foarte atenti pe unde calca pentru a nu se accidenta in gropile de pe santierele ce au creat un adevarat haos in oras, in ultima parte acestia au fost obligati sa priveasca mai mult spre cer si sa se deplaseze pe marginile exterioare ale trotuarelor pentru a nu se trezi cu bucati de tencuiala in cap. Pentru a preveni accidentele cauzate de caderile ornamentelor de pe cladirile istorice, Primaria a demarat un amplu proiect de reabilitare si refatadizare a cladirilor din centrul municipiului. Astfel, fiecare cladire identificata ca fiind un pericol public va fi placata cu scanduri, iar elementele decorative ce prezinta pericol public vor fi indepartate cu ajutorul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Primele astfel de masuri au si fost deja luate de catre angajatii Primariei.
O noua metoda ingenioasa de „refatadizare” a cladirilor a fost implementata cu succes la Cluj-Napoca. Pentru ca administratia locala nu poate face nimic in fata nepasarii proprietarilor de cladiri istorice din centrul orasului s-a trecut la decopertarea tencuielii si indepartarea elementelor decorative care pun in pericol viata cetatenilor.
“Actiunea de indepartare a elementelor de pe cladiri, nu este o actiune impotriva ornamentelor. Este o actiune impotriva proprietarilor delasatori care pun in pericol viata cetatenilor din municipiul Cluj-Napoca. Din nefericire indolenta proprietarilor poate conduce la tragedii. Ne-a ferit Dumnezeu ca indolenta proprietarului de la Continental sa nu produca o mare tragedie in centrul municipiului. In conditiile acestea am luat decizia impreuna cu autoritatea de la Comisia de Monumente Istorice si I.S.U., pe baza de autorizatie de interventie in regim de urgenta sa intervenim la acele cladiri din municipiu, in baza unor note tehnice de constatare stabilite de Politia Locala”, a afirmat Emil Boc.
Pentru siguranta pietonilor, in zona centrala a orasului, in functie de expertizele tehnice la cele 47 de cadiri identificate ca prezinta un real pericol pentru siguranta cetatenilor vor fi amplasate plase de protectie si tunele din lemn. In prezent administratia a reusit sa implementeze cu succes acest „stil arhitectural”, demn de o Capitala Culturala in viitorul apropiat, pe strada Horea.
Un tunel din scandura de brad, lung de catia zeci de metri a fost amplasat pe trotuarul din fata cladirii ce gazduieste fostul cinematograf Favorit. Aceeasi „arhitectura” tolerata de actuala administratie se regaseste si la un balconul unei cladiri aflate in stare avansata de degradare de pe strada Memorandumului.
In scurt timp, tot pe strada Memorandumului clujenii vor putea sa vada un nou tunel de lemn ce urmeaza sa fie amplasat in dreptul cladirii in care a functionat vechiul restaurant Fetitele Vieneze.
“Daca ISU apreciaza ca singura modalitate de protectie este plasa, sau inspectorul tehnic, care pe baza evaluarii facute considera ca aceasta este solutia, noi aceea o aplicam. Pe Memorandumului, la Fetitele Vieneze, se va face un tunel. Aceasta este solutia propusa de expertul tehnic. Noi facem ce spune expertul tehnic, chiar daca nu va arata bine o perioada de timp si va incurca si traficul pietonal pe Memorandumului, se va face un tunel, pentru ca asa cere expertul, pentru ca acea cladire este intr-o stare avansata de probleme. Acolo aceasta solutie se impune, in alte cazuri se impune doar inlaturarea unor elemente de fatada de tencuiala care vor fi date jos pentru a preveni. Veti vedea in urmatoarea perioada a Clujului tot mai multe cladiri care vor avea, fie plasa, fie tunele, fie alte modalitati de interventie. Cei care nu o vor face, vor avea impozitul de 5 ori mai mare incepand de anul viitor”, a mai declarat Emil Boc.