In vizor

Care era urgenţa numirii fără concurs a lui Rareş Rusu director la Transelectrica? Unii zic că Rareş Bogdan, Ziar de Cluj zice că Emil Boc

Cariera politică şi cea de afaceri a lui Rareş Rusu, fost consilier al deputatului Emil Boc şi al ministrului Adriean Videanu, este strâns legată de cea a tatălui său, fost şef al Miliţiei Judeţene Cluj (şi „revoluţionar” cu acte în regulă) şi fost şef al celebrei „Doi şi un sfert”, înaintea mandatului „Vulpii”, Virgil Ardelean. De menţionat că Virgil Ardelean era subordonatul lui Rusu Stoian în decembrie 1989, când acesta din urmă a „ajutat” cu bâte pe spate revoluţionarii clujeni de pe Platforma Industrială CUG „să treacă strada” către locul în care îi aştepta să îi împuşte bravul căpitan al Armatei române, Dicu.

Profitând de starea de alertă, Rareș Rusu a fost numit fără concurs în funcția de director interimar al Transelectrica Cluj, funcție pe care a mai ocupat-o și în perioada 2008-2012. Rusu a înlocuit-o pe Claudia Anastase, fost membru PSD Cluj. Tot pe filieră politică, Rareș Rusu a fost numit în Consiliul de Administrație al Univers T, imediat după ce funcția de director a fost preluată de către Mariana Leș. Rusu a fost consilier județean din partea PDL timp de trei mandate. În 2014 însă a decis să schimbe taberele, după fuziunea cu PNL, și s-a înscris în PMP, partidul fostului președinte Traian Băsescu. După patru ani, în 2018, acesta împreună cu toată filiala PMP Cluj a revenit în PNL, ceea ce i-a adus și numirea în Consiliul de Administrație al Univers T.

Contactat de Ziar de Cluj, Rareș Rusu a menționat: ”Nu pot face declarații. Avem o procedură de comunicare ce trebuie să o respectăm”.

Chiar dacă toate site-urile sugerează faptul că această numire se datorează relațiilor de prietenie/afaceri dintre Rareș Rusu și Rareș Bogdan, Ziar de Cluj crede cu tărie că această numire vine ca umare a vechilor legături de colaborare pe care Rusu le-a avut cu Emil Boc. De altfel, Rareș Rusu a ales PMP în 2014 la recomandarea lui Emil Boc. Şi, să nu uităm, a fost şef al tineretului PD şi consilier al deputatului Emil Boc. Apoi, când PDL a câştigat guvernarea, Rareş Rusu a ajuns consilier al ministrului Adriean Videanu.

Legăturile de prietenie dintre Rareș Rusu și Rareș Bogdan

Rareș Rusu și Rareș Bogdan s-au cunoscut în timpul facultății, cei doi urmând curusurile Facultății de Științe Politice. În anul 1997 cei doi au deschis unul dintre primele magazine de telefoane mobile. 

„Eram puțini studenți atunci la Științe Politice și ne-am cunoscut la facultate. Rareș era mai mare decât mine cu un an și ne-am împrietenit, ca studenții. Nimic ieșit din comun. A fost așa, o discuție, ce să facem ca să facem un ban în plus? Atunci intrase în România GSM-ul și ni s-a părut un business. Noi am luat legătura cu Connex-ul [cumpărat în 2005 de Vodafone, n.red.], dar mai mult te căutau ei pe tine, decât îi căutam noi pe ei, își căutau dealeri ca să poată penetra piața, fiindcă erau în concurență cu Orange-ul (la vremea respectivă compania se numea Dialog, n.red)”, a declarat pentru PressOne Rareș Rusu.

Rareș Rusu este fiul lui Stoian Rusu, colonel şi comandantul Miliţiei judeţene Cluj înainte de ’89.

”În Cumătrocrație (democratura lui Ion Iliescu), sătul de miliţie, poliţie şi generălie, domnul Stoian este un prosper om de afaceri, prosperitate răsfrântă/transmisă, cu tot cu tupeul de miliţian de altă dată, şi asupra copilului Rareş Rusu, consilier al ex-deputatului PD de Cluj Emil Boc, fost primar al Clujului și actualul premier PDL, consilier al lui Adrian Videanu (vindea telefoane mobile și făcea trafic de influență, cu asta se ocupa ca și “consilier”), afacerist cu nițel curent pentru băieți deștepți și mare șef la Transelectrica. Adusul de mașini din străinătate pentru “tăticu’” îl califică și recomandă!. Mă doare inima să întreb ce anume i-ar fi putut consilia tânărul nimeni pe Emil Boc, Adrian Videanu și ce-a fost în capul lui Daniel Buda, președintele PDL Cluj, atunci când l-a numit director la Transelectrica: cumva pretenția ca el să conducă și altceva decât o mașină cu girofar? Cum mă doare inima să mă întreb, știind că cei despre care vorbesc știu ce incomplet este băiatul, ce anume îi motivează să-l servească pe un fost milițian, lăsând de o parte toate principiile despre competență și valoare clamate în campaniile electorale?!”, potrivit unui material publicat pe sareinochi.com

 

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *