Chiar dacă nu a vizitat niciodată România sau teritoriile din Transilvania, scriitorul Bram Stoker, devenit celebru în urma creării personajului Dracula din romanul cu același nume, a reușit să ofere informații foarte exacte cu privire la geografie și alte elemente din realitate sau cel puțin plauzibile pentru a fi reale. Cercetările sale, realizate astfel de la distanță, au fost complete și detaliate.
Mai nou, au apărut date cu privire la cea mai probabilă sursă de inspirație folosită de Bram Stoker. Aparent, acesta s-a bazat pe elemente colectate de Armin Vambery, un documentarist maghiar care a explorat zona Munților Carpați. Cei doi s-au întâlnit și ar fi discutat se pare despre experiența lui Armin Vambery în zona Transilvaniei. Întâlnirea a făcut parte din procesul riguros de documentare realizat de Bram Stoker.
De la un personaj de roman, la o franciză de mare valoare
Simpla idee a lui Bram Stoker de creare a unui personaj bazat pe folclorul european și poveștile mitologice cu vampiri, după aproximativ 7 ani de cercetare, a determinat crearea unei adevărate francize, mulți ani mai târziu. Romanul publicat în anul 1897 a fost asociat cu Vlad Țepeș, ceea ce reprezintă o interpretare eronată, conform istoricilor.
Personajul Dracula se inspiră inclusiv din lumea animală, de la așa numitul liliac vampir. Practic, scriitorul irlandez a combinat date reale alături de legende diverse, rezultând un personaj complex, foarte interesant, preluat și dinamizat de lumea divertismentului în secolul următor.
Mitul lui Dracula a stat la baza a numeroase filme de cinema și seriale de televiziune, ajungând astfel la un public tot mai numeros. Cea mai celebră producție este filmul Dracula din anul 1992, în regia lui Francis Ford Coppola, cu actori precum Winona Ryder, Anthony Hopkins, Gary Oldman, Keanu Reeves și Monica Bellucci. Tot Dracula se numește și un serial de televiziune britanico-american horror dramatic din anul 2013.
În România, franciza Dracula este mai puțin utilizată, în ciuda potențialului enorm, căci turiștii străini asociază Transilvania și implicit România cu mitul acestui personaj feroce. Există totuși Dracula Film Festival, un festival competițional în cadrul căruia sunt proiectate filme horror, SF, supranaturale, thriller sau fantasy.
În strânsă legătură cu publicul dornic de divertisment, personajul Dracula este cel care dă și titlul unui joc de păcănele online, produs de NetEnt, iar un joc video pentru mobil foarte apreciat este Dracula 5: The Blood Legacy.
Cine a fost Bram Stoker, creatorul lui Dracula
Născut la Dublin în anul 1847, Bram Stoker a fost inițial funcționar și critic de teatru la un ziar local. S-a mutat la Londra în anul 1878, unde a devenit administrator al Irving Company la Lyceum Theatre. A scris numeroase romane, piese de teatru, articole de presă, povestiri și chiar memorii.
Celebritatea i-a fost conferită însă tocmai de romanul în care a creat Contele Dracula, o carte care s-a bucurat de succes rapid și care a fost redescoperită de viitoare generații de public în secolul următor, după crearea de filme, seriale și jocuri video bazate pe înspăimântătorul personaj însetat de sânge uman.
Romanul Dracula este realizat sub forma unei colecții de însemnări fictive, un concept original bazat probabil pe experiența lui Stoker în calitate de gazetar. Importanța lui Dracula pentru lumea divertismentului contemporan este reliefată și de faptul că Google a marcat aniversarea nașterii scriitorului irlandez Bram Stoker printr-un logo dedicat, cu celebrul vampir.