In vizor

Carantina din clădirea Medicinii Muncii este o infecţie. A recepţionat spaţiul prefectul Clujului înainte de a se lăuda în mass media că acolo s-a igienizat?

O femeie aflată în unul dintre centrele de carantină din Cluj-Napoca, respectiv cel de la Medicina Muncii reclamă condițiile insalubre, mizeria din baie, dar și alimentele isuficiente care le sunt aduse. Situația ei este cu atât mai disperată cu cât tocmai a aflat că este însărcinată și ar avea nevoie de o alimentație potrivită, dar și de vizita unui medic ginecolog. 

”Aceasta baie trebuie sa o folosesc, in imaginatia lor, aceasta baie este din toate punctele de vedere igienica si nu reprezinta niciun risc. Poza a fost facuta imediat ce am intrat in camera. Aceste bucati de faianta erau puse peste mizerie pentru a impiedica apa sa vina in camera in caz ca faci dus. Ne-au dat ca metoda de curatenie un mop si o galeata, fara nicio solutie, uitand ca prima data trebuie maturat pentru a strange mizeria. Hainele murdare nu am unde sa le spal. Este absurd.”; potrivit femeii aflate în carantină.

De asemenea, clujeanca ne-a împărtășit și faptul că mâncarea pe care o primesc este puțină, și nu se ține cont de eventualele alergii sau intoleranțe. 

”Dimineata si seara primim o paine si 3 tipuri de branza data fiind situatia mea organismul meu refuza branza asa ca mananc seara o felie de paine cu unt. Repet nu reprezentam nimic pentru nimeni, in ochii lor suntem infectati si inchisi”, mărturisește femeia.

Ziar de Cluj a încercat să ia legătura cu prefectul județului Cluj pentru a vedea cum a permis ca acea clădire de la Medicina Muncii să devină centru de carantină dacă nu respecta condițiile de igienă. Prefectul Mircea Abrudean ne-a răspuns că sunt respectate standardele DSP.

”Condițiile sunt cele care au putut fi puse la dispoziție intr-un termen scurt. Locațiile de carantină au avizul DSP pentru functionare, indeplinesc niste conditii specifice, stabilite de specialiști. La fel și alimentația. Alte comentarii sunt inutile”, a declarat prefectul Abrudean.

Vă reamintim că centrul de carantină de la Medicina Muncii a fost printre primele amenjate în acest scop, Astfel că a existat timp suficient pentru a putea fi amenajat în cele mai bune condiții. Se pare însă că standardele DSP nu sunt foarte ridicate, de altfel și condițiile din băile instituției sunt la fel de proaste. Prefectul însă avea datoria de a verifica dacă spațiile pregătite sunt în cele mai bune condiții și să dea dispoziție ca neregulile să fie remediate. 

Acum, tot ce își dorește clujeanca este ca cineva să devină conștient de faptul că ea e este însărcinată, o sarcină care poate avea probleme, și să se ocupe de ea. Clinica de Ginecologie I a anunțat că este pregătită să preia cazurile femeilor însărcinate suspecte de coronavirus. Femeia a încercat fără succes să contacteze Ginecolgie I, și nici un alt medic nu a fost dispus să o ajute în condițiile date.

”Am ajuns in carantina la spitalul Medicina Muncii de pe str. Pasteur. Le-am adus la cunostinta despre starea mea tuturor asistentelor si le-am rugat sa ma duca la spital la un control deoarece nu stiu daca sarcina e intrauterina sau extrauterina, primul gand al unei gravide. Le-am spus ca sufar de psoriazis vulgar cutanat si am facut un tratament biologic care cere o supraveghere a sarcinii, exista unele riscuri. Am RH negativ iar tatal pozitiv. Mi-au spus sa imi gasesc eu medic si sa ii anunt, dar cand sun la ei si le spun situatia mea ma refuza si pe buna dreptate. Clinica Ginecologie 1 are sectie speciala pentru cei infectati sau posibili infectati. Am încercat să sun, dar m-au redirecționat până am ajuns să vorbesc cu pompierii. Au trecut 2 zile, eu nu am ajuns la un amarat de ecograf, nu imi cunosc situatia nu stiu daca copilul meu se dezolta normal, nu stiu nimic”, dezvăluie îngrijorată femeia.

Femeia povestește că tot drumul de vamă a fost foarte obositor, iar la fiecare oprire toată lumea se îmbulzea în parcări și în băi, fără nicio măsură de protecție.

”Drumul spre România a durat 28 de ore cu masina personala. Am ajuns la Vama Nadlac la ora 3 si jumatate dimineata. Ne-au spus ca vom merge in convoi cu politia pana la Cluj-Napoca unde vom fi pusi in carantina izolatrizata. Am plecat din Vama deabea la ora 6 si jumatate. Faceam pauze din 80 in 80 de km aproximativ in diferita parcari cu bai publice, parcari unde paraseau toti la gramada masinile si se ingramadeau in bai, tot acest drum insarcinata fiind nu am parasit masina personala. Ne-au obligat sa conducem atata timp, unii mergeau deja in zig-zag si acuzau oboseala la volan, nimeni nu era curios. Daca cel din fata mea.pierdea controlul ne accidentam cu totii”, relatează aceasta. 

Situația în aceste centre este încă dezorganizată, relatează clujeanca: nu se știe exact câte persoane sunt, câte trebuie să vină, câte locuri libere mai sunt. Persoanele sunt purtate de la un centru la altul după ore înregi petrecute în mașină. Femeia crede că sunt ținuți în aceste condiții tocmai pentru a îi descuraja pe alți români plecați în străinătate să se întoarcă acum acasă. 

Persoanele care vin din zonele roșii (Italia, Spania, Franta, Germania, Iran) intră imediat în carantină instituționalizată. Acestea nu sunt testate decât dacă fac febră, caz în care sunt transferate la spital. Condițiile proaste din unele centre au fost semnalate și de alte persoane, poate că de aceea autoritățile locale au transformat acum în centre de carantină spitalul Polaris, Hotelul Univers T sau Hotelul Napoca. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *