In vizor

Bugetarii stau acasă liniștiți cu leafa neatinsă, în timp ce angajații din sectorul privat sunt dați afară, trimiși în șomaj sau au veniturile diminuate

Criza creată de coronavirus arată încă o dată modul total diferit în care statul tratează angajații din mediul public față de cei din mediul privat. Bugetarii stau liniștiți și lucrează (sau nu, după natura muncii fiecăruia) de acasă, iar salariile lor nu vor suferi în această perioadă. Angajații de la stat vor primi aceeași bani ca și cum ar merge zilnic la muncă. De cealaltă parte regăsim angajatorii și angajații din mediul privat pe care statul doar s-a făcut că îi ajută. 

Odată cu decretarea stării de urgență o serie de afaceri au avut de suferit și mii de oameni au rămas fără loc de muncă sau au fost trimiși în șomaj. Conștienți de situația grea în care se găsesc mii de firme, Guvernul a promis că vine în sprijinul celor a căror venituri au fost afectate de coronavirus. 

Măsurile luate sunt mai mult o glumă, practic tot angajatorul fiind nevoit să găsească bani pentru a-și plăti angajații, bani pe care îi va recupera, nu se știe când, de la stat. 

Statul a anunțat binevoitor că unul dintre părinți poate să stea acasă cu copiii, având în vedere închiderea școlilor, grădinițelor și creșelor, urmând să primească 75% din salariu. Ce nu au precizat în declarațiile de la televizor nici președintele Iohannis, nici premierul Orban și nici Ministrul Economiei Câțu, este că acești bani vor fi plătiți de către angajator care îi va recupera de la stat în termen de 60 de zile. 

”Cuantumul indemnizației este de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (care este în prezent de 5.429 lei). Indemnizația se plătește de angajator și este supusă impozitării și plății contribuțiilor de asigurări sociale în condițiile prevăzute de Legea 227/2015 privind Codul fiscal. Decontarea indemnizațiilor pentru zilele libere acordate părinților pe perioada stării de urgență se va face de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă în termen de 60 de zile calendaristice conform Hotărârii de Guvern nr. 217/2020, de la înregistrarea cererii reprezentantului legal al angajatorului”, se arată în Hotărârea de Guvern.

În cazul șomajului tehnic, este aceeași stituație. Statul suportă 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, ceea ce înseamnă o sumă maximă de 2400 de lei. Nu contează ce venituri aveai tu înainte de această criză, nici ce cheltuieli , chirie sau rate la bănci, atât poate statul să te ajute. Desigur, după cum menționează Ministrul Muncii, angajatorul poate completa diferența de bani, asta dacă are de unde. Dacă nu, angajatul din privat să se decurce cum poate.

Bugetarii nu au deloc aceste probleme. Angajatorul lor, statul, poate să le asigure tot salariul, indiferent dacă muncesc sau nu. Se știe că sunt sute de persoane ajunse în instituțiile de stat pe pile, sau pe filieră politică a căror funcții nu sunt indispensabile, poate că acum este cel mai bun moment ca statul să se gândească la o curățenie, iar bugetarii plătiți să stea degeaba să fie eliminați. Această criză se va prelungi, iar economia va fi grav efectată la ieșirea din epidemie. Orice ban în plus la buget va fi esențială.

Statul, foarte generos, a venit în întâmpinarea celor care au rate la bănci, promițând cu acestea vor fi amânate timp de 9 luni. Era prea frumos să fie adevărat. Statul amână doar rata propiu-zisă, dobânzile trebuie plătite în continuare, altfel vor fi acumulate penalități, iar criza financiară a românilor va fi și mai gravă după terminarea perioadei de epidemie.

În tot acest timp, tot angajatorii din mediul privat sar cu donații pentru spitalele care se luptă cu boala fără echipamente de protecție. Statul trebuia să asigure aceste minime dotări din spitale. Nu a făcut-o, iar acum medicii se îmbolnăvesc pe capete, lăsați neprotejați. Tot mediul privat sare și de această dată în ajutor, pentru că ei se gândesc că acei medici mai trebuie să reziste, epidemia fiind departe de a se încheia. 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *