Din oras

Capcanele orasului pentru copiii din carucioare si parintii lor

Este o adevarata aventura pentru proaspetele mame sa iasa la plimbare cu copiii aflati in carut. Orasul este neprietenos atat cu ele, cat si cu micutii care sunt scuturati din toate incheieturile, pe unele portiuni de drum.

Multe trotuare, in special in cartiere, parca sunt facute in ciuda mamelor cu prunci. Ori sunt prea inguste, ori sunt pline de denivelari. Iar multe alei dintre blocuri au adevarate cratere, ca dupa bombardamente.

Trotuare blocate

Cum nu e suficient ca trotuarele sunt adesea impracticabile, se mai intampla ca acestea sa fie si blocate.

Accesul autoturismelor pe trotuare se face cu „complicitatea” primariei, existand locuri de parcare delimitate jumatate pe carosabil, jumatate pe trotuar. Dar daca si conducatorii auto si locatarii si-ar respecta “feliile” inchiriate de la primarie, poate nu s-ar crea situatii in care parintii sa coboare pe carosabil cu landourile, punandu-se in pericol.

O alta “specie” sunt soferii care se instaleaza pe trotuare “de-a latul”. Si cum nu e suficient ca blocheaza trotuarul, au grija sa se suie pe borduri exact pe portiunile care sunt facute in rampa.

Accesul pe trotuare

Bordurile foarte inalte se dovedesc uneori adevarate stavile in fata caruturilor de copii. Cel mai bun exemplu e in Piata Mihai Viteazul. Cobori de  pe trotuar, insa nu mai ai cum sa-l urci pe celalalt, daca ai un carut mai jos.

„Am nenorocit un carut luat de nou, pe care am dat 700 lei. L-am dus la un atelier sa-l repare si mi-a zis domnul ca rotile sunt 8-uri, nu mai are ce face cu ele si trebuie inlocuite. In plus, ca sa monteze si niste suspensii cat de cat, m-ar costa aproape cat un alt carut. Am mai luat unul de la o alta mamica, mai robust”, marturiseste mama unui baiat de aproape 2 ani care locuieste in Marasti.
Nesimtirea crasa a soferilor care parcheaza pe trotuare e de neinteles, de cele mai multe ori. Daca stii ca nu sunt locuri de parcare in prooximitatea locului de munca, mergi cu mijloacele de transport in comun.
„Stai sa vezi ce ma distrez cand trebuie sa urc pe Bisericii Ortodoxe  si nu pot merge decat pe strada, ca-s ocupate trotuarele. Si de n-ar fi masini, tot impracticabile sunt”, povesteste o alta mama, de data asta a unei fetite de 8 luni.

Nici in centru nu le e mai usor parintilor. Sunt zone in care soferii profita de fiecare coltisor de strada si parcheaza in toate pozitiile, cat sa incapa un autoturism. Nu sunt putine cazurile in care viraje la 90 de grade se fac din 2-3 manevre, din cauza celor parcati aiurea. Iar mamele sunt nevoiete, din nou, sa coboare pe carosabil, pentru a-si continua drumul.

Sisteme de purtare

Alternativa la carut este sistemul de purtare. Copiii pot fi pusi in astfel de sisteme din primele zile de viata si exista variante care pot sustine copii de pana la 20 de kilograme, daca parintii au forta fizica necesara sa-i mai care.

Indiferent de tip si denumirea comerciala, ca e wrap, sling, manduca, marsupi, luna, caraush sau un chilot neergonomic, sistemele nu rezolva problema de fond: un oras neprietenos cu copiii, care pare ca nu vrea sa incurajeze sporul natalitatii. Care si asa e in scadere, multi parinti invocand impotenta materiala de a creste si ingriji un copil si nesiguranta pe care o prezinta orasul.
“Cum sa-ti vina sa faci copii, mai ales in vremurile astea? Nu avem parinti pe aproape, iar la crese e bataie pe locurile extrem de putine. Iar dintr-un salariu mediu nu iti permiti sa iti angajezi bona sau sa-l duci la privat. Apoi, uitati-va la locurile de joaca, la rahatii de caine care troneaza pe la colturi si la locurile de joaca pentru copii. Zau ca-ti piere cheful”, comenteaza tatal unei fetite de 6-7 ani, care refuza ideea de a mari familia.

Pe grupurile de parinti de pe retelele de socializare, in special mamele sunt revoltate de conditiile in care se prezinta atat, trotuarele, cat si circulatia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *