Politica

Candidații PSD împrumutați de Vasile Dîncu pentru campania de la parlamentare au câștigat numai experiență. Doar Dîncu și Achimaș, care și-au finanțat singuri campania, au devenit parlamentari

Vasile Dîncu, candidat PSD la Senat, le-a dat bani împrumut colegilor săi de partid și de candidatură, pentru finanțarea campaniei electorale. Liderii PSD Cluj împrumutați de Vasile Dâncu (potrivit declarației sale de avere), cu sume cuprinse între 38 800 de lei și 133 000 de lei, nu au câștigat mandate de parlamentari.

Contribuția personală a lui Vasile Dâncu pentru campania electorală pentru Parlamentul României, către PSD Cluj, a fost de 133 800 de lei, însă Vasile Dâncu a și câștigat singurul mandat obținut de PSD Cluj pentru Senat.

La Camera Deputaților, PSD Cluj a obținut tot un singur mandat, deputat devenind Patriciu Achimaș-Cadariu. Patriciu Achimaș-Cadariu nu se află pe lista lui Vasile Dâncu de împrumutați pentru campania electorală pentru parlamentarele din 2020. Potrivit declarației sale de avere, depusă în data de 21 decembrie 2020, la început de mandat, Patriciu Achimaș a contribuit la campania electorală a PSD Cluj cu 133 800 de lei, la fel ca Vasile Dâncu.

Așadar, cei doi lideri PSD care și-au finanțat campania din surse proprii, Vasile Dâncu și Patriciu Achimaș, au și obținut singurele două mandate câștigate de PSD la Cluj, unul devenind senator, iar celălalt deputat. Împrumutații au câștigat, practic, doar experiență. Și aceea, discutabilă, fiindcă, contactați de Ziar de Cluj pentru detalii privind finanțarea campaniei electorale, unii lideri PSD au declarat că nici nu știu despre ce este vorba.

Citiți și:

Circuitul banilor de campanie în partide. Dîncu împrumută, nimeni nu știe ce a împrumutat!

Declarația de avere a deputatului Patriciu Achimaș-Cadariu, depusă la început de mandat

Declarația de avere a senatorului Vasile Dîncu, depusă la început de mandat, în 18 ianuarie 2021, ne-a oferit surpriza împrumuturilor acordate colegilor de partid. Să vedem ce surprize ne oferă declarația de avere a deputatului Patriciu Achimaș, depusă tot la început de mandat, în 21 decembrie 2020! (Cu precizarea că Achimaș este medic, iar declarația este completată de mână cu „scris de medic”, așa că unele cuvinte sunt mai greu de descifrat)

Patriciu Achimaș deține două terenuri în intravilan, în județul Cluj, unul în mediul rural, iar altul în mediul urban, dobândite prin cumpărare în 2010 (300 mp urban) și în 2014 (1087 mp rural).

Deputatul deține și o casă de 130 mp în mediul urban, în județul Cluj (nu specifică în declarația sa de avere în ce oraș), dobândită prin cumpărare în anul 2010. A cumpărat și două autoturisme, o Toyota și o Mazda (fabricate 2014, 2019).

Patriciu Achimaș are conturi curente în lei cu o valoare însumată de 266 000 de lei (plus soția 80 000 de lei), și în euro, cu o valoare totală de 302 500.

Ce este mai inedit în declarația de avere a deputatului, un om înstărit: acesta și-a împrumutat nevasta cu 25 000 de lei, în ciuda faptului că soția are în contul curent 80 000 de lei. Soția sa mai are și un credit contractat în 2010, scadent în 2040, în valoare de 57 000 de euro.

În declarația de avere a lui Patriciu Achimaș apare și contribuția sa pentru campania electorală, în valoare de 133 800 lei.

Darul de nuntă trecut în declarația de avere a deputatului a fost unul consistent: 40 000 de euro. Și câștigurile familiei au fost pe măsură! Patriciu Achimaș a obținut un venit anual de 115 024 lei de la Institutul Oncologic, 103 199 lei în calitate de cadru didactic la UMF, iar soția a câștigat 72 000 de lei, ca medic rezident. Din proiecte de cercetare, Patriciu Achimaș a rotunjit veniturile familiei cu încă 17 000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *