Politica

Candidații la parlamentare răspund la întrebarea: “Care vă este rolul și scopul în următorul legislativ?”

Pentru că duminica aceasta clujenii sunt chemați la vot pentru a își alege viitorii parlamentari, pentru a îi ajuta să își contureze o eventuală opțiune electorală, Ziar de Cluj i-a întrebat pe candidații la viitorul legislativ care consideră că este rolul și scopul lor în Parlament, în cazul în care vor fi aleși. Vă redăm mai jos răspunsurile acestora:

Cornel Itu, candidat PSD la Camera Deputaților:

„Sunt undeva în campanie, nu pot să vă răspund!”

Cristina Burciu, candidat PSD la Camera Deputaților:

„Eu sunt acum într-o discuție cu cineva și nu pot să stau la telefon! Îmi pare rău, chiar nu pot să stau acum la telefon!”

Adrian Mureșan, candidat ALDE la Camera Deputaților:

„În primul rând, vreau să candidez pentru Camera Deputaților pentru că vreau să schimb ceva! Acuma toată lumea vine cu ideea de schimbare. Până la urmă, trebuie luat ce este bun și făcută o anumită reformă în unele cazuri în care trebuie, într-adevăr, schimbare. Nu trebuie făcută schimbare de dragul schimbării, până la urmă! Sper ca, până la urmă, clujenii, în primul rând, să meargă la vot și să aleagă ei pe cine doresc, ca să poată, până la urmă, să-i tragă la răspundere în cazul în care nu sunt mulțumiți de prestația parlamentarilor clujeni. Rolul nostru este în primul rând să propunem legi. Acesta este rolul parlamentarilor, să propună legi și nu numai Guvernul să vină cu… Pe partea de învățământ, pe partea de IMM-uri, pentru că sunt un tânăr antreprenor, am experiență pe partea de antreprenoriat și văd de câte greutăți se lovesc antreprenorii români, în general. Și ar trebui un pic ajutați antreprenorii români, pentru că vedem că foarte multe firme cu capital străin sau foarte multe multinaționale cu capital străin au mai multe avantaje decât firmele românești. Și aici cred că este mult de lucrat la partea de legislație. Am văzut că, nu de mult, au apărut ajutoare pentru firme și, din păcate, ne-am trezit cu firmele cu capital străin că au acaparat toate ajutoarele acestea. Și, din păcate, nu au ajuns pentru firmele românești. Eu cred că, în primul și în primul rând, ar trebui să ajutăm firmele românești să se dezvolte pentru că marea majoritate a firmelor cu capital străin, din păcate, plătesc doar contribuțiile salariale, pentru că profitul nu rămâne în țară. Profitul îl trimit afară, de unde este firma mamă, la centru. Și atunci cred că foarte mult ar trebui să ne axăm pe partea asta, să ajutăm antreprenoriatul român, firmele românești care, pe lângă faptul că angajează oameni și dau salarii, aceștia reinvestesc profitul.”

Radu Silaghi-Dumitrescu, candidat ALDE pentru Senat:

„Scopul și rolul meu este de a facilita accesul ideilor contribuabililor și specialiștilor în Parlamentul României, în sensul în care rolul unui parlamentar trebuie să fie de a colecta ideile din circumscripție – uneori și din afara ei, dar în special din circumscripția din care provine – și a le pune în fața celorlalți colegi, încercând să aducă o discuție pe marginea lor și încercând, dacă este și el convins, să-i convingă și pe ceilalți să ia măsurile potrivite pentru rezolvarea problemelor ridicate de alegătorii din circumscripție. Cred că acesta este cel mai important rol pe care îl are un parlamentar.”

Rareș Rusu, candidat PMP la Camera Deputaților:

„Doresc să îi reprezint pe clujeni pentru a avea un parlament de 300 de parlamentari, pentru a sprijini finalizarea autostrăzii Transilvania și pentru a mă lupta pentru pensiile mici ale clujenilor.”

Ștefan Burlacu, candidat PMP la Senat:

„În primul rând, proiectul nostru, care a fost și votat de cetățenii români, este acela de a avea un parlament cu 300 de parlamentari. Și știți foarte bine că îl avem în proiectul nostru al partidului. Spitalul Regional Cluj, România chiar are nevoie de un sistem de sănătate sănătos, știți foarte bine că avem și un proiect blocat de PSD și PNL în Parlament. Sistemul de educație, care e foarte important, pentru că, din păcate, avem abandon școlar, avem multe lucruri de rezolvat, avem și legea Funeriu, din 2011, Legea Educației, care a fost modificată tot de acest USL. Adică, copiii trebuie să aibă educație, trebuie să aibă un învățământ dual, adică când termină școala să aibă și o calificare și o meserie. Și, nu în ultimul rând, o problemă cu care m-am confruntat în această lună pe străzile Clujului și pe unde am fost, pensiile, un lucru care prioritar ar trebui să fie pentru clasa politică care va intra în Parlament. Pensiile bătrânilor, pentru că e dureros să ai o pensie de 4-500 de lei și să îți cumperi medicamente, întreținere. Și, nu mai spun că ne pleacă copiii din țară și săracii rămân singuri și neajutorați.”

Csoma Botond, candidat UDMR la Camera Deputaților:

„Rolul și scopul meu este să fac legi! De-asta vreau să mă duc în Parlament! Am vorbit în campanie de mai multe chestiuni. Am vorbit despre modificarea Legii 215, de a reduce la 10%, de la 20%… obligativitatea inscripționării și în limba unei minorități a denumirii localităților și introducerea unui prag alternativ de 5000 de persoane, deci, dacă trăiesc 5000 de persoane aparținând unei minorități într-o localitate, atunci să fie posibilă inscripționarea în limba acelei minorități denumirea localității. Acesta ar fi un proiect. Al doilea proiect se referă la educație. Am fost foarte mult prin județ și trebuie să creăm niște centre școlare, pentru că nu putem să aducem toată lumea la Cluj. Și, dacă vrem ca oamenii să aibă o viață decentă, nu numai în municipiul reședință de județ, ci și în celelalte regiuni ale județului, atunci ar trebui să creăm și centre școlare în anumite regiuni ale județului. Deci, aș lucra pe educație. Și, a treia chestiune se leagă tot de, sigur, de infrastructură am vorbit foarte mult, sigur, nu este chiar atribuția principală a unui deputat să aloce bani pentru județ, aceasta este sarcina Guvernului, dar cred că toți, ca parlamentari clujeni, trebuie să facem lobby ca acele proiecte de infrastructură, de care vorbim de 10 ani la rând… acum se pare că autostrada aceasta, centura urbană sudică se va realiza pentru că a fost inclusă în master planul de mobilitate și vom primi, se pare, finanțare de la Uniunea Europeană. Pe chestia asta trebuie să legăm centura Apahida-Vâlcele de autostradă și trebuie să convingem, cred, investitorii, ca să nu investească numai în Cluj, ci și în celelalte regiuni ale județului, pentru că este o foarte mare diferență de nivel în privința posibilităților de trai, între Cluj și județ. Nu e corect, după părerea mea, ca toate investițiile să se concentreze numai în Cluj!”

Laszlo Attila, candidat la Senat din partea UDMR:

„Sper să ajung acolo, în primul rând. Dacă electoratul mă trimite, prioritate este să ne facem programul pe care ni l-am asumat prin proiectele legislative care se impun pentru această măsură. Dacă vorbim de persoana mea, mi-am asumat o parte din programul nostru pe sănătate. Voi avea rolul de a reprezenta comunitatea mea şi oamenii din Transilvania în Parlamentul României.

Emanuel Ungureanu, candidat la Camera Deputaţilor din partea USR:

„Scopul unui parlamentar, indiferent de partid, este să îi asculte cu foarte mare atenţie pe oameni, să asculte ideile bune care le îmbunătăţesc viaţa oamenilor obişnuiţi, indiferent de partidul care promovează o anumită lege, o idee; şi în acelaşi timp, rolul unui parlamentar este acela de a corecta legile care s-au făcut prost, până acum. Spre exemplu, a rămas nerezolvat, după un referendum, numărul parlamentarilor. Voinţa populară nu poate fi ignorată. Poporul a spus că trebuie să se reducă numărul de parlamentari. Şi noul Parlament nu mai trebuie să ignore această voinţă. Un alt exemplu: s-a vorbit în ultimele săptămâni despre transplanturi, deşi eu vorbesc de ani de zile. Trebuie făcută o lege nouă, şi asta voi face eu ca parlamentar, şi vorbesc din experienţa mea de viaţă, din ce-am văzut, din ce-am trăit. Voi propune să se incrimineze prin lege traficul de organe şi ţesuturi umane. Insist foarte mult că oamenii nu-şi pot lua ideile şi proiectele de lege dacă nu stau în stradă. Eu voi sta foarte mult timp în Cluj. Să nu se aştepte lumea că voi sta ca o focă, să dau din mâini în Parlament. Trebuie să ştiu ce vor clujenii, ca să ştiu ce legi să fac pentru ei.”

Mihai Goţiu, candidat la Senat din partea USR:

„Rolul e de a face nişte legi. Mi-am propus să implic mult mai mult societatea civilă în elaborarea legilor, în consultarea lor pe diferite legi care ajung la vot în Senat, iar ca şi scop îmi propun să fie mult mai aproape parlamentarii, senatorii de cetăţeni. E programul „Jos zidul!”, care presupune transparenţă, consultare cu societatea civilă, echilibru între cetăţeni şi diferite grupuri de interese atunci când se elaborează legile.”

Florin Stamatian, candidat la Camera Deputaţilor din partea PNL:

„Eu, după experienţa pe care o am şi unde cred că pot să îmi aduc un aport, vreau să lupt pentru recâştigarea demnităţii profesiei de medic şi de dascăl. Asta înseamnă că începând de la respectul pe care trebuie să i-l acorde societatea până la mărirea salariului, până la a avea satisfacţia şi independenţa economică, pentru a putea să se dedice rolului pe care şi l-a ales ca profesor sau ca medic.”

Călin Tuluc, candidat la Senat din partea PNL:

„Scopul fiecărui candidat? Să fie altfel, să fie mai serios, să lucreze altfel, să facă legi mai bune, să mai termine cu cancanurile. Eu îmi doresc să susţin proiectele Clujului şi să susţin Codul Administrativ. E absolut necesar pentru administraţia publică. Ca om de administraţie, e primul care îmi vine în minte.”

 

Le mulțumim, în numele cititorilor noștri și a presupușilor lor votanți, acelor candidați aflați pe liste care au ales să ignore acest demers al nostru. Este de presupus că comunicarea pe care o fac ei pe Facebook le este suficientă sau că se bazează la vot pe disciplina de partid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *