In vizor

Candidații la alegerile locale nu mai au scuza necunoașterii problemelor locuințelor sociale din Cluj-Napoca

După un deceniu de inițiative în domeniul locuirii și de revendicări transmise actualilor guvernanți locali,  în contextul alegerilor locale din 2020, mișcarea pentru dreptate locativă din Cluj, Căși sociale ACUM!, a transpus cunoașterea sa acumulată în 9 apeluri adresate tuturor candidaților și candidatelor la funcția de primar și consilier local. „În apelurile 4-8 am construit mesajele pornind de la declarații ale unor lideri ai PNL, USR, Pro România, UDMR și PSD”, au declarat reprezentanții mișcării.

Apelurile au inclus analize și revendicări legate de locuirea în Cluj-Napoca, pe următoarele subiecte:

1) Agravarea crizei locuirii în contextul pandemiei.

(2) Investițiile primăriei clujene în realizarea de noi locuințe sociale în perioada 2004-2020.

(3) Criteriile de atribuire de locuințe sociale.

(4) Strategia locuirii.

(5) Șansele tinerilor și tinerelor din Cluj de a locui în condiții adecvate și la prețuri accesibile.

(6) Modalități de creștere a fondului de locuințe sociale publice.

(7) Orașul locuibil.

(8) Obligațiile administrației publice locale privind buna gospodărire a fondului locativ de stat.

(9) Revendicarea unei noi politici a locuirii: investiții în creșterea fondului locativ public ca factor al relansării economiei și al îmbunătățirii calității vieții.

De ce este nevoie de schimbarea politicii locative?

„Politica locuirii din ultimele decenii a creat o criză a locuirii în Cluj-Napoca, care se manifestă prin: cheltuirea a peste 30-50% din venituri pe locuire, chirii exorbitante, îndatorare pe viață prin creditele imobiliar-bancare, locuire în condiții inadecvate, evacuare forțată (fără alternativă locativă), supraaglomerarea în locuințe, rămânerea fără adăpost, dezvoltarea necontrolată a speculațiilor imobiliare ce cresc în permanență prețurile, locuirea în periferiile sub-dezvoltate ale orașului. 

Vrem o guvernare locală care schimbă radical politica și politicile de locuire în orașul Cluj înspre interesele de bază ale locuitorilor. Vrem o administrație publică care nu mai repetă greșeala din perioada 2015-2019 de a nu realiza nicio locuință socială.

Vrem adoptarea și implementarea fermă prin planuri multianuale a unei Strategii de locuire pentru perioada 2020-2030 a municipiului care: definește locuirea publică și creșterea fondului de locuințe sociale, cel puțin la fel de importantă ca dezvoltarea fondului locativ privat; crește fondul de locuințe sociale publice; în primii doi ani produce 400 de locuințe sociale; în continuarea perioadei, anual realizează 400 de locuințe sociale, ceea ce ar însemna circa 10% din totalul de locuințe finalizate anual în orașul Cluj în ultimii doi ani;  își propune să apropie livrarea locuințelor sociale de nevoia reală din oraș (sau la un procent de 20-25% de locuințe sociale publice din fondul locativ local total);  încetează practica transformării atribuirii de locuințe sociale într-o competiție între diverse categorii sociale; prevede măsuri ferme pentru prevenirea evacuărilor ce lasă persoanele evacuate fără locuințe alternative adecvate; identifică soluții pentru plafonarea și reglementarea chiriilor private.

În septembrie vom lansa petiția Blocului pentru Locuire, “Concretizarea imediată a dreptului la locuință socială!” și în Cluj-Napoca. Vom strânge semnături pentru susținerea unui proiect de HCL pe care îl vom prezenta noilor primari și consilieri locali din orașele București, Cluj și Timișoara cu ocazia începerii noului lor mandat”, au declarat reprezentanții Căși Sociale Acum. 

Ziar de Cluj a contactat-o pe prof. univ. dr. Enikő Vincze, pentru a afla care a fost ecoul apelurilor Căși sociale ACUM!, adresate către candidații și candidatele la poziția de primar și consilier local în Cluj-Napoca. 

Ziar de Cluj: Au răspuns candidații la apelurile transmise? În ce mod?

Enikő Vincze: „Au răspuns fiecare, într-o măsură sau alta, în sensul că le-au primit, au mulțumit și au spus că or să studieze și că este util.”

Ziar de Cluj: În condițiile în care Emil Boc este cotat cu cele mai mari șanse și la alegerile de acum, credeți că se va schimba ceva în următorii 4 ani, ca politică de locuire, la nivel local?

Enikő Vincze: Poate se schimbă componența Consiliului Local un pic, poate va fi mai multă dezbatere, să fie expuse și alte păreri cu mai mult curaj, decât au fost până acum. Practic, pe locuire, nu a fost nimeni, nicio poziție. 

Problemele identificate în aceste apeluri și soluțiile propuse ar putea să fie reper pentru oricine, inclusiv pentru domnul Emil Boc, cel care, conform sondajelor, conduce ierarhia candidaților. Eu cred că e un moment bun și pentru dumnealui să reconsidere ceea ce s-a întâmplat în ultimii 4 ani. Desigur, am putea vorbi și de perioadele anterioare, dar ultimii 4 ani au fost cei mai critici, în sens negativ, și cu creșterea prețurilor la locuințe, și cu lipsa de investiții publice în locuințe sociale. Deci, eu cred că și dumnealui ar putea să fie interesat și mă bazez, printre altele, pe o inițiativă a dumnealui, a Primăriei, care nu ținea de noi, dar cumva arată intenția să se schimbe ceva, și anume, mă refer la contractul de asistență tehnică pe care l-a semnat Primăria cu Banca Mondială pentru elaborarea strategiei de dezvoltare pentru perioada 2021-2027, și care are un capitol care se cheamă Strategia locuirii. Deci, înseamnă că, cu sau fără noi, Primăria s-a gândit să intervină totuși în dezvoltarea fondului de locuințe în Cluj și să nu lase pur și simplu totul doar pe seama pieței imobiliare.

Deci, cred că da, și dumnealui ar trebui să fie interesat și ar trebui să facă schimbări. 

A avut un program cu intenția de a cumpăra locuințe de pe piață și de a le folosi, de a le închiria ca locuințe sociale. A și alocat, în principiu, cred că 2 milioane de euro, însă procedural s-a dovedit că nu este o soluție eficientă, au putut să cumpere doar 3 locuințe, deci foarte puțin. Evident, nu au cheltuit banii. Pe de altă parte, părerea noastră este că acea sumă de bani s-ar fi putut cheltui mult mai eficient și s-ar fi putut realiza mult mai multe locuințe altfel, decât să cumpere. Deci, chiar dacă ar fi cumpărat, ar fi costat foarte mult Clujul un număr foarte mic de locuințe. Pentru că am văzut, construcțiile, renovările au costat mult mai puțin. Am arătat și astfel de date în apelurile noastre.

Ziar de Cluj: Ce va conține proiectul de HCL pe care îl veți prezenta noilor primari și consilieri locali din orașele București, Cluj și Timișoara, cu ocazia începerii noului lor mandat?

Enikő Vincze: E oarecum o surpriză pentru luna septembrie și dorim să strângem semnături. Va fi o propunere concretă pentru o măsură concretă pentru care noii consilieri locali ar putea să adopte o hotărâre de Consiliu după ce își încep mandatul. Se va referi la o măsură prin care Primăria și Consiliul Local s-ar obliga să aloce o locuință tuturor celor îndreptățiți, conform legii, în maximum 2 ani de la depunerea cererii.

Ziar de Cluj: Asta ar presupune să existe și fonduri, să creeze fonduri în doi ani. 

Enikő Vincze: Da. Dar, dacă am făcut calculele acelea, cât a costat construcția, trebuie să vedem cum au mai crescut prețurile și inflația etc., dar, orientativ, bugetul de peste 340 de milioane de euro al orașului ar suporta o astfel de cheltuială.

„Locuințele sociale nu sunt doar un răspuns la problema locativă a celor foarte săraci, sunt mult mai multe categorii în Cluj, am și demonstrat, chiar și cei care câștigă venitul mediu, câștigă jumătate din costul unei chirii private sau a unei rate bancare, ceea ce înseamnă că sunt foarte multe persoane în acest oraș care ar putea beneficia de o astfel de politică”, a conchis Eniko Vincze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *