In vizor

Când vor avea loc înscrierile la creșă și grădiniță

În 2023 înscrierea la creșă și grădiniță a fost un adevărat haos, deoarece Ministerul Educației a așteptat până în ultima clipă să publice Metodologia-cadru de înscriere a copiilor antepreșcolari și preșcolari în unități de învățământ preuniversitar. 

Se pare că cei din Minister au învățat din greșeli, iar anul acesta proiectul Metodologiei-cadru a fost deja pus în dezbatere publică.

Astfel, potrivit proiectului, înscrierea la creșă și grădinița ar urma să aibă loc în luna iunie.

Copiii între 3 luni și 3 ani pot fi înscriși la creșă (în limita locurilor disponibile), iar copiii între 3 și 6 ani vor putea fi înscriși la grădiniță. Vor avea prioritate copiii care au împlinit 2 ani la momentul începerii anului școlar pentru creșă, respectiv copilul care are 4 sau 5 ani pentru grădiniță.

Calendarul pentru înscrierea la creșă sau grădiniță:

10-14 iunie – reînscrierea copiilor care frecventează creșă/grădinița în acest an școlar.

14 iunie – Afișarea copiilor înscriși și a numărului de locuri disponibile.

17 iunie – 5 iulie – Înscrieri, Etapa I, pe baza celor trei opțiuni exprimate de părinți.

5 iulie – Afișarea copiilor înscriși și a numărului de locuri libere după prima etapă de înscrieri.

8-15 iulie – Înscrieri, Etapa a II-a.

25 iulie Afișarea copiilor înscriși.

19-29 august – Etapa de ajustări.

30 august – Afișarea copiilor înscriși.

Părinții au reclamat lipsa de transparență

Anul trecut a fost pentru prima dată când înscrierea la creșe a fost organizată de către Ministerul Educației, după ce unitățile de învățământ au trecut din subordinea Primăriei în cea a Ministerului. Părinții care s-au documentat și se așteptau ca înscrierea să fie făcută la fel ca în anii precedenți au avut parte de o surpriză. În primul rând numărul de opțiuni s-a redus la trei, anterior părinții puteau completa toate creșele, maximizând astfel șansele copilului de a obține un loc. De asemenea, criteriile de departajare s-au modificat iar ceea ce i-a nemulțumit cel mai mult pe părinții procesul nu a mai fost unul transparent. În anii anterior erau afișate liste cu copiii care au fost admiși alături de punctajul obținut, dar și liste de așteptare în ordinea descrescătoare a punctajului. De această dată au fost afișate doar numele copiilor admiși fără punctaje și fără liste de așteptare. Din documentați pusă în dezbatere publică, procesul va fi similar și în acest an.

Nemulțumirea părinților clujeni este cauzată de numărul insuficient de locuri în creșe. Anual aproape 1000 de copii nu sunt acceptați, iar părinții trebuie să caute alte alternative.

Părinții care doresc pot să transmită propuneri și sugestii pe marginea proiectului AICI.