Reportaj

Cand primesti "A doua sansa"

Flaviu are 22 de ani si e in clasa a VI-a. A crescut fara tata, iar greutatile nu l-au ocolit. Dupa 10 ani a revenit la scoala, in cadrul programului national “A doua sansa”. Isi doreste sa aiba o viata mai buna, sa faca scoala de soferi si sa fie mai bine platit. La indrumarea sefului sau a trecut pragul Scolii Gimnaziale Christiana, iar din toamna vine constiincios de doua ori pe saptamana la cursuri. Ca el mai sunt alti peste 30 de elevi la Christiana si peste 70 la scoala Nicolae Iorga, din cartierul Iris.

“Vreau sa am si eu scoala”, isi incepe povestea Flaviu, in timp ce ne asezam pe banca rece din holul dinaintea secretariatului. Scoala apartine Asociatiei Filantropice Medical-Crestine Christiana, pe pereti sunt icoane si in cladire domneste o liniste profunda, ti-e si rusine sa nu vorbesti in soapta.

Flaviu se uita mai mult pe desenele covorului cand e intrebat de motivele pentru care a abandonat scoala in clasa a VI-a. Nu intra in detalii, concluzioneaza sec:

“Am fost prapadit. Eu numai mama am avut. Nu m-am gandit la consecinte. Fiind numai mama i-a fost greu si ei”, spune tanarul.

E din Recea Cristur si sta in chirie la Cluj. Lucreaza la strazi, la Regia Autonoma a Domeniului Public, dar isi doreste ceva mai bun. Seful lui l-a incurajat sa isi continue studiile.

“Vreau sa am scoala, sa fac o scoala de soferi, sa-mi gasesc un loc de munca mai bun. Fratii mei au 12 clase, 10. Eu am fost foarte prapadit, si acum mi-au venit mintile in cap”, zambeste amar Flaviu.

Cazul lui este unul tipic al beneficiarului programului “A doua sansa”, spun cei din conducerea scolii.

“Sunt cativa elevi care provin din familii monoparentale, crescuti numai de mama, lipsa autoritatii tatalui si de aici decurg celelalte probleme – absenteaza de la scoala si ajung in situatia asta. Sunt persoane in varsta care au abandonat scoala de mai multa vreme si care s-au complacut in situatie, sau ca nu au avut asa mare interes, iar acum fiind mai in varsta isi dau seama ce valoare are scoala si vor sa completeze sau sa repare aceasta nevoie. Ar mai fi o categorie de persoane care au nevoie de o atentie mai speciala, nu se incadreaza in scoala speciala pentru ca au capacitati intelectuale care sa faca fata scolii normale, dar pentru care trebuie sa se faca un program un pic mai adaptat, mai personalizat”, a explicat directorul Scolii Gimnaziale Christiana, Claudiu Precup.

Asociatia Christiana a inceput din 1996 cu proiecte sociale. Din experienta lor cu oamenii au identificat nevoia societatii pentru acest proiect – a doua sansa pentru cei care nu au terminat opt clase si au abandonat scoala de cel putin patru ani.

“Scoala Gimnaziala Christiana a primit autorizare in august 2012 si din acel moment scoala este independenta”, a explicat directorul.

Programul a doua sansa le da posibilitatea elevilor sa lucreze foarte mult de acasa, sa isi faca un program individualizat, personalizat.

“Cel mai in varsta beneficiar la nivelul secundar a terminat clasa a sasea, are peste 40 de ani. Cand s-a lasat de scoala cred ca parintii nu l-au supravegheat foarte atent. Mai avem o alta persoana, tot de vreo 40 de ani, care a abandonat scoala pentru ca avea un frate care era bolnav si trebuia ingrijit. Trebuia si el sa dea o mana de ajutor. Acum vrea sa reia programul de scoala”, a aratat directorul.

In functie de momentul in care au abandonat scoala beneficiarii programului se incadreaza fie la nivelul primar, fie la cel secundar, iar la finalizarea studiilor primesc o diploma de clasa a X-a, cat este invatamantul obligatoriu in Romania.

Profesorii sunt voluntari

“Chiar daca avem nevoie de multi profesori si e ceva de munca, totusi avem sustinere si reusim sa gasim toti profesorii. Asta e semn ca comunitatea incepe sa lucreze, sa functioneze, e o nevoie a comunitatii, problema abandonului scolar si cei care pot sa dea o mana de ajutor, vin. Avem nevoie insa de invatatori. Incep sa apara multe persoane, multi copii care nu au terminat nivelul primar si au nevoie de alfabetizare si alte activitati de formare de multe ori individual, si atunci ne trebuie mai mult invatatori care sa ne ajute. Fiecare isi gaseste cateva ore pe saptamana sa vina sa dea o mana de ajutor. Scoala Christiana s-a infiintat pentru a raspunde nevoilor comunitatii si a le rezolva, si comunitatea pune umarul la proiect”, a subliniat Precup.

Doua scoli pentru a doua sansa

In Cluj-Napoca Scoala Christiana este cea de-a doua care desfasoara acest proiect. Scoala Nicolae Iorga deruleaza proiectul inca de la inceput, din 2001.

“Avem si pe gimnaziu 57 de elevi, si pe primar – 17 persoane. Programul este foarte important, nu pot face niciun curs de calificare fara 8 clase, e foarte important pentru a se integra in campul muncii. Vor putea avea o viata normala, mai buna”, a subliniat Simona Ianchis, directorul scolii.

Aceasta spune ca majoritatea elevilor din acest program provin din mediul rural, sau din centre de plasament.

“Te impresioneaza pentru ca sunt in situatia in care isi dau seama ca fara scoala nu pot face nimic”, a mai spus Ianchis.

Scoala Iorga alaturi de alte doua scoli din judet este pe punctul de a demara un proiect european, care sa vina in sprijinul persoanelor care au abandonat scoala, la fel ca programul “A doua sansa”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *