General

Când îl aud pe ”Ayatolahul” Sănătății, Raed Arafat, zicând că ”ei” s-au pregătit foarte mult pentru intervenția la cutremur, îmi aduc aminte de #Colectiv. De ce nu se dau mesaje Ro-ALERT decât dacă s-a rătăcit pe cer vreun nor?

Un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter a fost înregistrat în România, joi dimineață, la 06:50, anunță Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică a Pământului. Este cel mai puternic seism după cel din 31 ianuarie 2020 (5,2 grade pe Richter). Nu au fost primite apeluri la 112 și nici nu s-au înregistrat pagube, a transmis joi dimineață Raed Arafat, la Digi 24, secretar de stat în MAI. Raed Arafat a atras atenția asupra informațiilor care circulă în spațiul public referitor la tipul de alertă pe care populația l-a primit înainte de cutremur. Arafat a subliniat că IGSU nu a trimis mesaj RO-Alert, iar populația a primit alertă de la Android.

Apoi șeful DSU s-a mutat la o altă televiziune unde a explicat că autoritățile nu emit mesaje Ro-Alert în caz de cutremur pentru a nu panica populația. Arafat a explicat că un astfel de mesaj, venit cu 10 secunde înainte de producerea seismului, ar putea genera haos, iar cutremurul ar putea surprinde foarte mulți oameni pe casa scării sau în lifturi.

”Nu putem pe baza lor să trimitem mesaje generale pentru că multă lume ar putea fugi din apartament sau ar putea lua liftul. Nu putem să dăm un astfel de mesaj, pentru că ne putem trezi cu oameni care fug pe casa scării și apar riscuri și mai mari.

Noi ne-am pregătit foarte mult, în ultima perioadă, pentru intervenția la cutremur. Pe termen scurt avem măsuri care se iau, avem echipamente și s-a schimbat, practic, modul în care vom interveni la un cutremur. Pe termen lung, prin PNRR se vor consolida clădirile cu risc seismic.”, a explicat Raed Arafat, la Antena 3 CNN.

Dar de ce nu s-au panicat oamenii de la alerta de la Android? De ce nu s-au umplut lifturile și casele scărilor? Poate pentru că mesajul de la Android este inteligent conceput, nu ca mesajele gen ”URSUUUU, BĂĂĂĂĂ!” pe care le sughită operatorii RO-ALERT.

Oricum, auzindu-l pe ”Cetățeanul Calafat” zicându-ne că ”Noi ne-am pregătit foarte mult, în ultima perioadă, pentru intervenția la cutremur”, mi-aduc aminte de ce liniștitor vorbea acesta că ”avem de toate” și mă întreb de ce Justiția din Românianu l-a anchetat pentru zădărnicirea salvării vieții marilor arși.