Analiza

Când Florin Stamatian ne recomandă “listele PNL”, uită că ne zicea cândva că “interesul cetățeanului în Sănătate este să i se respecte sănătatea, conform legii”. Ori noi ne-am lămurit cu “respectul” față de banii din Sănătate al liberalilor

Într-un  mesaj adresat Facebook-ului, Florin Stamatian, locul 1 pe lista de la Camera Deputaților a PNL Cluj susține că trebuie votat PNL și că trebuie avut încredere în programul acestui partid pentru Sănătate, că el, personal: “va lupta pentru recâştigarea şi redobândirea demnitatății profesiei de medic şi de dascăl”, că “va asigura siguranţa bolnavilor şi un viitor mai bun pentru copiii noştri”.

Bănuiala mea, după vizionarea video-mesajului, este că profesorul Florin Stamatian, un profesionist în meseria sa și un om onest în susțineri și declarații, a transmis mesajul de campanie făcându-și cruci cu limba-n cerul gurii – de unde și sacadarea cu care s-a exprimat.

Ce curvă-i politica o știm cu toții – și știm și cum s-au nimerit de aceeași parte a baricadei, să-i facă publicitate politică un profesionist medical (Stamatian), unui contabil medical mincinos ca Eugen Nicolăescu. Cu Nicolăescu și alți țepari ai sistemului de sănătate din România aciuați pe listele PNL (noului și mărețului partid despre care trebuie să uităm USLinoșeniile în care s-a complăcut la braț cu PSD atâția ani!?) vrea domn’ profesor siguranță și viitor pentru copiii noștri? Nu mai bine ședea maestrul acasă, să nu se amestece în tărâțe? Sau măcar să fi militat, să-i fi auzit glasul cerând să nu-i mai vedem pe listele de partid și în sistem pe acești țepari care și-au dovedit cu prisosință nulitatea?

Să-i amintim domnului profesor cum în februarie, anul curent, Gorghiu, ne spunea că bolnavii (inclusiv cei bolnavi de cancer) care au avut neobrăzarea să se prezinte la doctor într-un stadiu avansat al oricărei forme de boală vor trebui obligați prin lege să-și plătească nemernicia lipsei de screening prin plata a jumătate de tratamnent. Cum noiul și mărețul PNL propovăduia o lege prin care, la unele boli, cum ar fi hipertensiunea arterială, râtanul de pacient trebuia să facă fifty-fifty cu asiguratorul (statul) nu numai tratamentul, ci și diagnosticul și concediul de boală – în cazul în care a refuzat să se prezinte la ceea ce “lberalii” denumeau “programe naționale de prevenție”.

Co-semnatar al inițiativei bleagăi era Eugen Nicolăescu, un băiat prea obișnuit cu noțiunea de fifty-fifty la para-ndărăt încât să fi lipsit și de la conceperea unei asemenea porcării. Contabilul Sănătății, ajuns prin accident și ministru al acesteia, ne-a demonstrat întotdeauna că dacă sunt niște bani de aruncat în buzunarul vreunui amic poltic care să mimeze un proiect zis de prevenție în domeniul medical, el este dispus să îi arunce. Dar dacă nemernicul de român refuză prevenția (motiv pentru care banii aruncați cu dedicație să nu se justifice și să ceară procurorii DNA să fie dați înapoi), de ce să nu facă el o lege prin care să-i oblige pe acești români să-și vadă de interes? Că-i al lui (interesul), sau al amicului politic, sunt detalii neimportante, sănătatea este mai presus de orice și așa s-ar putea justifica și de ce încă se mai cer bani pentru contribuția obligatorie la acest capitol bugetar inclusiv românilor care nu au nici un venit.

Deci, viziunea liberală în care trebuie să avem încredere este cea care încurajează mâna întinsă la buget. Să avem analize periodice gratuite pentru toți romanii – fără ca nimeni să nu se întrebe pe banii cui se face această prevenție și cine se ocupă de ea – nu, dom’le, prevenția este parașutată din inima și buzunarul larg al politicienilor. Așa că era normal să ni se spună că prevenția este importantă și că cei care refuză aceste analize periodic de “gratuite”, musai vor trebui să plătească că n-au vrut să beneficieze de gratuitate… Liberală concepție, deh!

Da, măi, frățică, prevenția este minunată și, poate, mai puțin costisitoare decât tratamentul în sine (n-am la îndemână statistici cu costuri și cheltuieli pe reactivi, personalul plătit pus la dispoziția prevenției, alea, alea, așa că nu mă pronunț) – o fi fiind ca un abonament gratuit la sala de fitness.

Întrebarea mea pentru Florin Stamatian (și restul asiguratorilor de bine pentru mine și copiii mei) este: de ce nu am alternativă, de ce nu pot să mă previn pe banii mei oriunde altundeva decât la Statul furăcios român care-și găsește disponibilitatea să arunce milioane de euro în WC-uri, firme luminoase și aparatură nefuncțională, dar ar pune la plată un bolnav de cancer aflat în fază terminală? Că obligația la Sănătate e obligatorie, ca să zic așa – inclusiv de la morți dacă s-o putea. Deocamdată, noi plătim pentru pseudo-sănătatea oferită de acest stat – așa că mai ușor cu prevențiile pe scări.

De altfel, în 2013, pe când erau parte activă a Uniunii Stalinist Leniniste, liberalii aveau alți pitici cu privire la Sănătate. Memoria Agerpres ne arată cum, pe atunci preşedintele Comisiei de sănătate a PNL, Eugen Nicolăescu, susținea că liberalii vor să desfiinţeze complet asigurările sociale de sănătate, acestea urmând a fi înlocuite cu o taxă de solidaritate şi cu asigurări private complementare. Ați citit bine: taxă de solidaritate – aceasta este noțiunea în care oamenii noștri “de dreapta” au rămas blocați.

Înțeleg să fiu solidar cu cei care nu pot, din motive obiective: persoane cu handicap, pensionari – dar și pentru aceștia înțeleg să dau banii acolo unde am încredere că nu vor fi furați, nu pe mâna membrilor grupului infracțional organizat, impropriu numit Guvern al României și majoritate parlamentară (indiferent sub ce culori își flutură ideologia).

Altfel banii merg după “pacient”. Pacientul liberal. Că, vorba aceea, când este vorba despre sănătate, aceasta nu are preț. Poate-și aduce aminte domnul profesor când îi dădea smetii contabilului medical Eugen Nicolăescu și zicea că: “Nu numai interesul cetățeanului în Sănătate este să i se respecte sănătatea, conform legii, ci și interesul celor care doresc să reformeze Sănătatea este să facă în așa fel încât să nu creeze premisele legale manifestării unor interese absconse de grup în detrimentul intereselor României”?

Dacă da, de ce-și permite să ne recomande ceva de nerecomandat? E ca și cum ne-ar recomanda un tratament de proastă calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *