Cancerul pulmonar este o forma de cancer destul de agresiva si rapid evolutiva, care incepe atunci cand anumite celule din plaman incep sa creasca rapid si haotic, fara a putea fi controlate.
Simptomele acestui tip de cancer apar foarte rar intr-un stadiu precoce de evolutie. In cele mai multe cazuri, ele se manifesta intr-un stadiu avansat, cand afecteaza deja functionarea normala a plamanului. Problemele respiratorii pot fi printre primele simptome ale cancerului pulmonar.
Cancerul pulmonar avansat se raspandeste la cei mai apropiati noduli limfatici si uneori si la celalalt plaman. Ulterior, raspandirea (metastazarea) se realizeaza si la alte organe ale corpului, cum sunt oasele, creierul sau ficatul.
Cauze. Cancerul pulmonar este cauza principala a mortii prin boli canceroase la barbati, in ultima vreme incidenta crescand foarte mult si la femei. Exista mai multe cauze ale aparitiei cancerului pulmonar, dar fumatul este, de departe, cauza cea mai incriminata.
Majoritatea cazurilor de cancer pulmonar sunt legate in mod direct de consumul de tutun. Substantele daunatoare din fumul de tigara, numite si cancerigene, distrug celulele din plamani. Se crede ca mai mult de 85 % dintre cazurile de cancer pulmonar sunt datorate fumului de tigara. Folosirea tutunului este cel mai important factor de risc. Cu cat un fumator fumeaza mai multe pachete de tigari pe zi, cu atat riscul dezvoltarii cancerului de plaman creste. Riscul ca o persoana care traieste langa un fumator sa se imbolnaveasca de cancer pulmonar este mai mare cu 30 % fata de o persoana care traieste intr-un mediu cu nefumatori.
Femeile risca mai mult sa se imbolnaveasca datorita substantelor chimice din fumul de tigara. Prin urmare, ele pot fi predispuse la cancer atat cand fumeaza, cat si atunci cand sunt intr-un mediu in care se fumeaza.
Expunerea la alte substante daunatoare, asa cum este azbestul si radonul, poate contribui la cresterea riscului de cancer pulmonar. O combinatie de factori de risc, de exemplu un fumator expus si la azbest, duce la cresterea semnificativa a riscului imbolnavirii de cancer pulmonar. Mai sunt incriminati expunerea prelungita la fum si praf, poluarea accentuata din unele orase, precum si unele boli pulmonare cronice.
Tipuri de cancer. Sunt doua tipuri principale de cancer pulmonar: cu celule mici si fara asemnea celule.
Cancerul pulmonar fara celule mici este mai des intalnit fata de cel fara asemenea celule si detine 75 % din totalul bolnavilor de cancer pulmonar, creste si se raspandeste mai incet. El cuprinde, la randul sau, diferite subtipuri.
Cancerul pulmonar cu celule mici este, din fericire mai rar, creste foarte rapid in majoritatea cazurilor si se imprastie si la alte organe din corp. Este asociat direct cu fumatul.
Pronosticul unui bolnav diagnosticat cu cancer pulmonar depinde de mai multi factori:
incadrarea in unul din cele doua tipuri descrise mai sus;
stadiul in momentul diagnosticului;
varsta persoanei si starea sa de sanatate generala.
Tratamentul pentru cancerul de plaman poate combina urmatoarele optiuni terapeutice:
interventia chirurgicala pentru inlaturarea tumorii;
radioterapia – terapia cu radiatii-doze mari de raze X sau alte raze care distrug celulele cancerigene;
chimioterapia – folosirea medicamentelor care pot distruge celulele canceroase.
Foarte multi oameni care au o aemenea boala sunt diagnosticati doar atunci cand cancerul se afla deja in stare avansata. Doar primele stadii ale bolii sunt vindecabile pe baza de tratament.
Tratamentul pentru cancerul fara celule mici este diferit fata de cel pentru cancerul cu celule mici. El creste si se imprastie mai incet; are mai multe stadii care pot raspunde fiecaruia dintre cele trei tratamente precizate mai sus. Operatia este de obicei tratamentul standard si se poate efectua incepand din stadiul I si pana in stadiul IIIA. Acest tip de cancer este de obicei tratat prin combinarea celor trei terapii.
Cancerul cu celule mici creste foarte rapid, in majoritatea cazurilor si se raspandeste in celelalte organe (matastaze). Chimioterapia este tratamentul standard pentru acest tip de cancer, cu toate ca si radiatiile pot ajuta la miscorarea unei tumori care creste rapid.
Unii bolnavi care sunt in stadii avansate de cancer pulmonar refuza sa mai faca tratamentul specific din cauza timpului, a cheltuielilor sau a efectelor secundare care pot aparea in urma tratamentului si care pot fi mai mari decat beneficiile. Majoritatea tratamentelor pentru cancerul pulmonar au multiple efecte secundare.
O persoana care fumeaza si care este diagnosticata cu cancer pulmonar isi poate mari eficienta tratamentului renuntand la fumat, chiar daca prognosticul pe termen lung nu este imbunatatit semnificativ.