Sanatate

Cancerul, a doua cauză de deces după tot ce înseamnă boli cardiovasculare. Psihologul Florina Pop: „M-aș fi bucurat ca această zi să le ofere politicienilor măcar un moment în care să conștientizeze o problemă de ordin mondial”

Cancerul este un carusel emoțional în care se impune dezvoltarea personală și profesională psiho-oncologică.

Ieri a fost o zi importantă, o zi în care s-au făcut auziți și cei mai puțin norocoși, cei care duc o luptă cu o boala care te distruge atât fizic cât și psihic. PATRU Februarie este o zi specială, an de an se sărbătorește Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienților la cele mai noi terapii împotriva bolii. Inițiativa are drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică.

Florina Pop, Psiholog Clinician specialist al Institutului Oncologic din Cluj-Napoca ne vorbește despre ce impact are cancerul asupra pacientului cât și asupra întregii familii. Cancerul reprezintă o a doua cauza de deces după tot ce înseamnă boli cardiovasculare, în majoritate țărilor.

„Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului reprezintă o oportunitate pentru a atrage atenția asupra a ceea ce merită făcut pentru prevenția și tratamentul cancerului. Aici merită să nu uităm că această boală are un impact semnificativ nu doar asupra pacientului ci și a întregii familii. Organizația Mondială a Sănătății și Agenția Internațională pentru cercetarea cancerului sprijină uniunea pentru controlul internațional împotriva cancerului în toată această acțiune. Scopul este cel de a promova cele mai complete servicii în lupta cu boala neoplazică. Ceea ce vreau să punctez este că aceste servicii nu sunt complete fără a putea fi susținute de o abordare multidisciplinară deoarece relația boală-viață este una multidimensională” transmite psihologul Florina Pop.

Din punct de vedere psihologic nu există studii care pot să demonstreze o legătură directă între un factor psihologic și dezvoltarea cancerului.

„Din punct de vedere psihologic, dacă e să mă raportez la prevenție și factori de risc, dincolo de educație în colaborare specialiști, nu există studii serioase să arate o legătură directă între un factor psihologic și dezvoltarea cancerului. Însă, cu siguranță ceea ce există reprezintă date cu privire la tot ce înseamnă stil de gândire rațional și un echilibru în viața de zi cu zi. Merită să menționam că se impun de foarte multe ori și alte măsuri medicale specifice care țin de factori genetici și de mediu

Adaptarea la boala oncologică merită privită pe un continuu și abordată responsabil, bazându-ne pe dovezi științifice, dar și cu tact și judecată clinică.

„Relația boală viață este multidimensională. Drept urmare un astfel de diagnostic nu ne afectează doar fizic, ci și psihic, social, financiar, poate chiar și spiritual. De aceea studiile ne arată că cel puțin 1 din 2 pacienți suferă de un distres psihologic semnificativ clinic. Nu este deloc ușor. Desigur, depinde de anumite etape. De momentul în care se află diagnosticul, de momentul în care începe un tratament cu anumite efecte adverse, de cum se adaptează la perioada de supraviețuire. Nu cred că ne putem asuma că oferim o îngrijire de calitate fără a integra și acest suport psihologic”

La Cluj este instituită o procedură de screening al distresului pentru toți pacienții, ceea ce înseamnă că atunci când un pacient are un nivel al stresului mai mare de 5 îi este recomandat suportul psihologic.La Institutului Oncologic sunt multe cazuri care apelează la consiliere psihologică. Psihologul Florina Pop are zile în care depășește 10 pacienți,  dar îi acordă fiecărui pacient în parte ajutorul de care are nevoie.

Ziua de ieri, pentru Florina Pop în Institutul Oncologic a fost ca o altă zi în care a încercat să facă tot ce ține de ea, prin intermediul cunoștințelor din literatura de specialitate, dar și a experienței clinice. În același timp, psihologul Institutului Oncologic spune că a fost o zi parfumată, cu bucurie pentru că până la urmă această problemă de sănătate publică a fost vizibilă.

„Aș vrea să subliniez faptul că nu ne putem permită să spunem că oferim o îngrijire de calitate în oncologie fără această integrare a suportului psihosocial. Însă, în România, planul multianul de control al cancerului, pentru perioada 2016-2020 acoperea noi strategii de control al acestei patologii în conformitate cu directivele Europene relevante, care, din păcate nu au mai fost implementate până la ora actuală. M-aș fi bucurat ca această zi să le ofere factorilor de decizie de la nivel politic măcar un moment în care să conștientizeze o problemă de ordin mondial. Să nu uităm că această boală nu alege, din păcate. Să ne amintim mereu de această putere „a lui împreună” susținută de medici, de specialiști și chiar de familie, care uneori poate avea și ea nevoie de suport.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *