Din oras

Campusul studențesc Observator ar putea fi reorganizat: autoritățile propun un nou cămin de 5 etaje și supraetajarea spațiilor de cazare existente cu încă un nivel

Campusul studențesc Observator ar putea fi modernizat în viitor și reorganizat pe un spațiu de aproape 4 hectare de teren. Autoritățile propun realizarea unui nou cămin pentru studenții Universității Tehnice Cluj-Napoca, precum și reconfigurarea spațiilor de cazare existente prin supraetajare cu un nivel suplimentar. 

Administrația locală a lansat în dezbatere publică Planul Urbanistic Zonal (PUZ) privind dezvoltarea complexului studențesc „Observator”, proiect ce include valorificarea unui spațiu de 3,9 ha prin construirea unui nou camin studentesc.

De asemenea planul urbanistic presupune amenajarea de spatii de sport, odihna si recreere, amanjare piste de alergare, locuri stationare de biciclete si punct gosposaresc pe patru fractii si instituire subzona de institutii de servicii si interes public. 

Pentru caminele vechi se mentine regimul actual de inaltime, insa este permisa supraetajarea cu un nivel, folosind structuri usoare. 

Pentru caminul nou, regimul maxim admis este de 1-3S+P+5E. 

Caile de acces existente se mențin, dar aleile vor fi reorganizate. 

Parcarile se vor face la sol sau subsol, fara a parca in interiorul cvartalelor, in spatele caminelor. 

Pentru zona de institutii de servicii si interes public (invatmanat si cercetare, cultura sau cantina), regimul maxim admis este de 1-3S+P+10E, cu aceleasi indicatii pentru accese si parcari. Acest proiect va fi reglementat printr-un PUD ulterior.

În decembrie 2020, reprezentanții UTCN propuneau un Plan Urbanistic Zonal de regenerare urbană a zonei, inclusiv a complexului de cămine Observator.

CITEȘTE ȘI: Universitatea Tehnică va construi un nou cămin în complexul Observator

Campusul a fost construit in perioada anilor 60, înaintea dezvoltării Cartierului Zorilor (apărut mai tarziu, in anii 80). Ulterior zona s-a densificat și numărul de studenți care locuiesc în prezent în campus dar și în zona învecinată îl depășește pe cel estimat initial. Deși numărul de studenți e mai mare, serviciile oferite acestora nu au cunoscut creșteri notabile. 

Terenul studiat este în prezent ocupat de 7 camine studentesti (din care 5 in proprietatea UTCN, o cladire mixta (cantina, biblioteca, club studentesc), decanatul Facultatii de Arhitectura si Urbanism si anexe. 

Etapa consultării publice are loc în perioada  6 – 20 mai 2021.
 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *