Sport

Campionii Europei la atletism se întrec pe Cluj-Arena

Scris de 102

În perioada 19-20 iunie, orașul Cluj-Napoca va fi, în premieră pentru România, gazda Campionatului European de Atletism pe Echipe, Liga 1. Și-au anunțat participarea unii dintre cei mai buni atleți și atlete ale Europei.

La competiția care va avea loc în weekend în țara noastră vor participa 12 formații: Belarus, Belgia, Cehia, Elveția, Estonia, Finlanda, Grecia, Olanda, Suedia, Turcia, Norvegia și România. 

Întrecerea are un format unic și reprezintă o ”insulă” de originalitate într-un sport individual prin excelență. Tocmai de aceea, este cu atât mai atractivă. Pentru două zile, sportivii obișnuiți să concureze fiecare pe cont propriu, se vor simți parte a unei echipe, luptând toți pentru același obiectiv: acela de a se clasa, împreună, pe un loc cât mai bun în clasamentul final.

Echipele sunt mixte. În cele două zile de concurs vor fi programate 20 de întreceri masculine și tot atâtea feminine. În fiecare probă se vor acorda puncte în funcție de locul ocupat în clasament de reprezentantul sau reprezentanta fiecărei țări, iar la final se va face totalul.

Primele două clasate vor promova în Superligă, iar echipele clasate pe ultimele două poziții vor retrograda în Liga 2. Sâmbătă, 19 iunie, programul de concurs va începe la ora 17.00, iar duminică, 20 iunie, de la ora 16.00.

La Cluj-Napoca vor putea fi văzuți la lucru câțiva dintre cei mai valoroși atleți din lume. Echipa Elveției îi va avea în componență pe Ajla DelPonte, dublul campion european indoor la 100 m și 4×100 m în acest an, dar și pe Angelica Moser deținătoarea titlului continental de sală la săritura cu prăjina. Grecia va veni în România cu liderul mondial la săritura în lungime Miltiadis Tentoglou.

O altă campioană europeană care va fi prezentă la Cluj-Napoca va fi olandeza Femke Bol, senzația de 21 de ani  atletismului de pistă, care a cucerit anul acesta titlurile de sală ale senioarelor la 400 m și în ștafeta de 4×400 m. Ea se află în vârful de formă al carierei după ce săptămâna trecută a spulberat recordul european sub 23 de ani în concursul Diamond League de la Florența. Lieke Klaver, coechipiera sa din ștafeta de 4×400 m care a cucerit titlul continental în martie, la Torun, va fi, de asemenea, prezentă la Cluj-Napoca. Ea va concura în proba de 200 m.

Și România are sportivi de mare valoare înscriși în acest concurs. Unul dintre ei, Rareș Toader, tocmai a stabilit recordul național la aruncarea greutății și s-a calificat la Jocurile Olimpice. De asemenea, Alin Firfircă se numără printre cei mai valoroși aruncători de disc din lume care vor lupta peste doar o lună pentru o medalie olimpică la Tokyo. La săritura în lungime feminin, toți ochii vor fi pe Florentina Iușco, una dintre sportivele care ne vor reprezenta la Jocurile Olimpice din iulie.

Organizarea Campionatului European pe Echipe Liga 1 este coordonată de Asociația Europeană a Federațiilor de Atletism (European Athletics), implementată de Federația Română de Atletism prin Comitetul Local de Organizare și sprijinită de Ministerul Tineretului și Sportului, Primăria Cluj Napoca și Consiliul Județean Cluj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa foto: alba24.ro

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 19 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 20 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 22 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 22 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 2 days In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE