Din oras

Campanie de screening pentru cancerul de col uterin in Pata Rat

Scris de 133

Centrul mobil de screening pentru cancerul de col uterin a ajuns si la Pata Rat, unde au fost testate femeile din Cartierul Dallas. Testul HPV a fost efectuat gratuit de specialistii Institutului Oncologic “Ion Chiricuta” din Cluj-Napoca in cadrul programului derulat la nivel national, cofinanatat prin granturi norvegiene. Programul se va desfasura pana in anul 2017, iar testarea vizeaza populatia feminina cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani.

”Este o actiune de prevenire a cancerului de col uterin, finantata prin Granturi Norvegiene si axata mai ales pe accesul femeilor de etnie rroma si a altor populatii defavorizate la programele de prevenire a cancerului, organizate de Institutul Oncologic din Cluj”, a precizat  dr. Florian Nicula, medicul coordonator al programelor de screening din cadrul Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuta” din Cluj-Napoca, directorul programului.

Pana in 2017 vor fi testate 2.500 de femei din zone defavorizate din toata tara.

“Pana acum au fost testate 760 de femei din zone defavorizate din toata tara, iar in laborator au fost examinate peste 240 mostre, dintre care 42 au avut rezultate pozitive. Femeile care au avut rezultat pozitiv vor primi informatia imediat, intr-un plic sigilat, urmand sa faca apoi testul Papanicolau. Cele care au rezultate pozitive si la acest test vor intra apoi la tratament la noi in Institut, iar terapia este gratuita”, a mai spus Nicula.

Proiectul este desfasurat de Insitutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuta”, in parteneriat cu Oslo Universitetssykehus HF/Kreftregisteret din Norvegia, iar valoarea sa este de aproximativ 1,5 milioane euro, facand parte dintr-un program de doctorat.

”Am ales Romania pentru ca aceasta tara are cea mai mare rata de mortalitate cauzata de cancerul cervical din Europa si este important sa facem ceva in aceasta privinta. Cancerul cervical poate fi prevenit prin vaccinare sau prin screening asa ca acest program este menit sa incurajeze cat mai multe femei sa participe la aceste testari, deoarece Romania are o rata foarte mica de participare, in special in randul persoanelor de etnie rroma. Eu sunt din Norvegia, lucrez la un doctorat in acest domeniu, incercand sa conving persoanele de etnie rroma sa participe la screening-ul pentru cancerul cervical. Sunt in Dallas de doua luni, am vorbit cu femeile de aici si am incercat sa le conving sa participe la aceste actiuni”, a declarat Trude Andreassen, de la Universitatea din Oslo.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 3 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 3 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 5 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 5 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 6 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 7 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 8 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 17 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 22 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 23 hours PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
 • Acum 23 hours Politica
  Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă
 • Acum 23 hours Straineze
  Deși UEFA le-a spus să-și vadă de treaba lor, Federația Maghiară de Fotbal insistă cu harta Ungariei Mari. De ce? Că bancherașul lui Viktor Orban, un oligarh conectat la afaceri cu Rusia, trebuie să-și facă numărul revizionist
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE