Din oras

Campania "Doneaza sange! Fii Erou!", un prim pas spre imbunatatirea Centrului de Transfuzii din Cluj

Campania „Doneaza sange! Fii erou!”, initiata de Organizatia Studentilor Medicinisti are deja traditie in Cluj. Proiectul s-a desfasurat pe tot parcursul acestei saptamani, reusind sa aduca zilnic peste o suta de donatori la Centrul de Transfuzie Sanguina. In acest an, diferenta o face faptul ca aceasta campanie reprezinta un prim pas spre un proiect mai mare, acela de a imbunatati aparatura de care dispune centrul de donare sanguina din Cluj. Robert Simon, initiatorul proiectului are o colaborare in acest sens si cu membrii Beard Brothers.

Inca de dimineata, la Centrul de Transfuzie, au inceput sa se formeze cozi ale viitorilor donatori. Unii isi asteptau fisele, altora li se lua tensiunea si pulsul, altii se aflau deja la donare, insa toti asteptau cu rabdare, intr-o atmosfera relaxata, indrumati fiind si de voluntarii implicati in proiect. De altfel, proiectul „Doneaza Sange! Fii erou!” a devenit deja o traditie care se desfasoara de doua ori pe an. In acest an, donatorii au fost in numar ceva mai mic data fiind apropierea de recentul incident de la Bucuresti, explica Robert Simon, initiatorul proiectului.

„Tinand cont ca ne desfasuram activitatea cam de 14 ani in Cluj cu aproximativ doua, trei editii pe an, nu stiu exact a cata editie este cea de azi, insa este a doua de anul acesta, ultima fiind facuta in primavara. Comparativ cu celelalte editii, stam putin mai prost din punctul de vedere al donatorilor, cum a avut loc tragedia din Bucuresti, de la Colectiv, moment in care foarte multi au fost solidari cu oamenii de acolo si au venit sa doneze. Intervalul de donat este de 72 de zile, ei multi fiind tineri, au donat atunci si n-au mai putut veni acum”, informeaza acesta.

Cu toate ca numarul celor care s-au prezentat la Centrul de Transfuzii este ceva mai mic comparativ cu celelalte editii, campania a reusit sa stranga peste 500 de donatori. Astfel incat, luni au avut 112 donatori, marti 109, miercuri 106, joi 144 si astazi se asteapta la un numar de peste 150 de donatori, informeaza Robert. Mai mult, studentul se arata incantat si de implicarea celorlalti colegi ai sai, care la randul lor, au promovat evenimentul si au fost reale exemple pentru ceilalti fiind ei insasi donatori, dincolo de promotori ai evenimentului.

„Practic, noi avem o suta de voluntari implicati in acest proiect, care s-au implicat pe diverse activitati, de la a face rost de pliante, afise, design, sponsori, pana la a promova campania prin facultati, nu numai la Medicina, ci si la celelalte. L-au promovat chiar in campusuri prin impartire de pliante, statul la discutii cu oamenii, promovare in cadrul media, online, retele sociale. Ei, la randul lor, au fost donatori. De fapt, noi, majoritatea, suntem donatori. Eu, personal, donez de patru ori pe an, iar colegii mei, la fel, de doua, trei ori pe an”, spune Robert Simon.

Totodata, campania „Doneaza sange! Fii erou!” are o miza mai mare, reprezentand startul unui proiect amplu de a atinge un procentaj european in randul donatorilor de sange. Astfel, spune Robert, se creeaza o anumita educatie a clujenilor in acest sens de a veni cu regularitate la centrul de donare. Un alt obiectiv al tanarului este ca, prin colaborarea cu membrii Beard Brothers, sa imbunatateasca aparatura detinuta de Centrul de Transfuzie si astfel sa mareasca si capacitatea de stocare a sangelui. 

„In perioada in care foarte multi clujeni au venit sa doneze pentru Colectiv, am observat mai multe lipsuri, ca sa le spun asa, a Centrului de Donare, din lipsa de fonduri. Mai exact, o capacitate slaba de prelucrare a probelor de sange si de depozitare a acestora. In momentul respectiv, mi-am dat seama ca nu are rost sa facem campanii foarte mari pentru ca noi strangem o mie de oameni pentru o saptamana, sa zicem, dar nu avem capacitatea sa-i procesam. Atunci, am decis ca ar fi o idee mai buna ca cei din Cluj sa vina sa doneze constant, nu numai in campanii si sa marim, sa le refacem, cumva, aparatura celor de la centru. Pentru asta, am colaborat cu cei de la Beard Brothers si de la The Sisterhood si, impreuna cu ei, o sa incercam sa crestem putin nivelul de donatori si in afara campaniilor si sa refacem aparatura centrului de Transfuzii, astfel incat, sa aiba putere de procesare de depozitare a probelor”, adauga el.

Proiectul a mobilizat o suta de voluntari care lucreaza sub supravegherea asistentilor medicali. Proiectul „Doneaza sange! Fii erou!” a fost de-a lungul editiilor si o dovada a faptului ca tinerii incep sa se implice si constientizeaza importanta donarii de sange. Robert Simon atrage atentia ca, cel putin, in aceasta zona, oamenii pot participa activ in imbunatatirea sistemului medical, ca pot fi eroi pentru altii, dupa cum spune si numele campaniei.

„Sa fiu sincer, de cateva campanii incoace, de cand vin ca voluntar la proiectul „Doneaza sange! Fii erou!”, vin tot felul de oameni, vin tineri, mai ales, ceea ce e foarte bine. Lucrul pe care ar trebui sa-l inteleaga studentii, de fapt, tinerii in general, este ca donatul de sange este o activitate foarte buna, care nu-ti afecteaza sanatatea. In mod normal, ar fi bine ca fiecare dintre noi sa donam o data pe an, ca sa nu existe probleme in mediul sanitar. Oamenii trebuie sa inteleaga ca nu numai sistemul trebuie sa faca ceva pentru ei, ci si ei pot ajuta la imbunatatirea sistemului. Nu vreau sa aduc in discutie problemele medicale din Romania, dar noi, ca cetateni, fara sa avem nicio treaba cu domeniul medical, fara sa lucram in domeniu, putem ajuta la imbunatatirea sistemului, cel putin pe partea aceasta, sa zicem, de deficit sanguin”, incheie acesta. 

Intre timp, in holul Centrului de Transfuzii au inceput sa se adune tot mai multi donatori. Unii se cunosc deja intre ei, altii ii cunosc pe voluntari, altii intra in discutie si se imprietenesc usor cu ceilalti. Robert se opreste aproape la fiecare, le spune o vorba buna, ii indruma si el la randul lui. Donatorii mai vechi isi cunosc traseul, isi prezinta buletinul si isi completeaza fisa. Celor noi, li se face o fisa si sunt introdusi in baza de date.

E important, spune Robert, sa urmaresti actvitatea de donare a celor care vin. Sunt oameni care doneaza si in doua, trei trei saptamani se prezinta iarasi, fara sa treaca perioada de siguranta intre transfuzii. 

Odata ce isi completeaza fisa, cei veniti merg la predonare, unde se fac grupele de sange sau li se calculeaza valorile hemoglobinei. Alti voluntari, la fel de prietenosi asteapta si in aceasta incapere. 

De aici, donatorii sunt preluati de alti voluntari in incaperea alaturata, ceva mai mare, pentru a li se lua tensiuna si pulsul. Ulterior, ei trebuie sa se prezinte si la cabinetul doamnei doctor. Avantajul prezentei voluntarilor e acela ca in momentul in care donatorul ajunge la cabinet el are toate datele necesare, de la chestionarul completat pana la hemoglobina, puls si tensiune.

Pentru o saptamana, voluntarii implicati in proiect, sub coordonarea lui Robert Simon si a lui Cristian Iacob, student la Asistenta Medicala, au devenit un adevarat sistem circulator, o reala echipa, in care fiecare isi cunoaste rolul. Mai mult, la sfarsit, dupa ce donatorii si-au inchieiat traseul, au primit din partea voluntarilor si o bratara de erou. Si s-a stat si la cate o prajiturica, preventiv, sa nu li se faca rau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *