Din oras

Călare pe ei – Trupe antitero, câini pentru detectarea drogurilor, 1600 de polițiști, jandarmi și pompieri la UNTOLD

Festivalierii care participă la UNTOLD și au alte gânduri decât acelea de a participa activ și decent la eveniment se vor bate de autoritățile clujene. Câini folosiți în misiuni pentru depistarea drogurilor și peste 1600 de cadre din MAI vor lucra pe durata UNTOLD ca desfășurarea celui mai mare festival din România să fie la standarde optime. Nici trupele antitero nu lipsesc de la eveniment.

Anii precedenți le-au dat lecții autorităților, iar anul acesta, spun șefii instituțiilor cheie, vor avea grijă ca nu cumva să scape vreun drogat sau un bețiv la volan. Polițiștii vor face testări cu etilotestul și cu aparatul care depistează dacă s-au consumat droguri.

„Structurile MAI au luat măsurile necesare pentru ca și această ediție să se desfășoare în condiții de deplină siguranță, iar festivalul să-și continue bunul renume de cel mai sigur festival. Această misiunea este cea mai mare provocare pentru noi, dat fiind faptul că este evenimentul cu cel mai mare număr de participanți, fiind în același timp nu doar un eveniment local și regional, ci și un eveniment pe țară.

În acest an, au fost mobilizate un număr foarte mare de efective pentru asigurarea securității și siguranței participanților. Avem o medie zilnică de peste 1.600 efective participante la măsurile de ordine, jandarmi, polițiști și pompieri. Avem ca suport 20 de câini de serviciu specializați în patrulare, intervenție, detectare explozibil și droguri, iar firma de pază a contractat serviciile a aproape 800 de agenți. Media zilnică a jandarmilor folosiți în misiune este de peste 300 de jandarmi.

Ne folosim, ca și în ceilalți ani, de experiența acumulată de la fiecare ediție a festivalului, aceste experiențe ne sunt de folos în buna executare a misiunilor și în adaptarea tehnicilor și procedeelor noastre de acțiune.

Vom avea dispuse structuri de intervenție antiteroriste și structuri pirotehnice.

O preocupare importantă o constituie prevenirea consumului de droguri, în acest sens fiind mobilizare efective importante, inclusiv pe linia combaterii săvărșirii unor astfel de fapte, ca urmare, în dispozitiv vom folosi și câini specializați în detectarea drogurilor și a substanțelor interzise”, a spus colonelul Sebastian Clițan, șeful Grupării de Jandarmi Cluj-Napoca, într-o conferință de presă premergătoare începerii evenimentului.

Constantin Ilea, inspectorul șef al IPJ Cluj a declarat că vrea, cu ajutorul celor care au fost angajați în IPJ, să mențină pentru UNTOLD numele de „cel mai sigur festival”.

„Am încercat să ne calibrăm atât dispozitul, cât și metodele de investigare pentru a reuși să menținem numele de cel mai sigur festival și să menținem Clujul pe locuri fruntașe în ce privește siguranța turiștilor și a cetățenilor. Avem o medie de 400 de polițiști zilnic care acționează atât în interior, cât și în exteriorul festivalului. Scopul declarat este nu avem normă de sancțiuni, putem spune că și în anii trecuți jumătate din sancțiunile aplicate au fost avertismente, asta subliniază faptul că am încercat să fim discreți, preventivi. Îi îndemn pe toți cetățenii care vin la festival să folosească mijloacele de transport public, să evite să conducă sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe pentru că vom fi în punctele cheie și o să testăm masiv”.