Din oras

Cadou de 8,3 lei pe luna pentru chiria studentilor clujeni

Studentii din Cluj-Napoca primesc 0,27 lei pe zi in plus de la Guvern, subventie pentru regia de camin. Executivul a decis majorarea cu 10% a subventiei acordate de la bugetul de stat pentru caminele si cantinele din campusurile universitare, incepand cu data de 1 Decembrie. In traducere, un student din Cluj ar putea beneficia de o reducere cu 100 de lei pe an la regia de camin. Anuntul a fost facut de ministrul delegat al Educatiei, Mihnea Costoiu, ieri, cu ocazia Zilei Internationale a Studentului.

Chirie cu 27 de bani mai mica pe zi la cazarea studentilor in caminele clujene, potrivit unui anunt al Ministerului Educatiei. Studentii din Cluj sustin ca majorarea subventiei e un pas inainte, dar nu renunta la calendarul protestelor. Subventia acordata de Guvern ajunge la 8,3 lei pe luna. Suma totala alocata lunar de Guvern studentilor, prin intermediul acestei subventii, ajunge sa acopere costul unei zile si trei sferturi din cazarea intr-un camin obisnuit.

“Masura e o consecinta a presiunii venita din strada din partea studentilor, o salutam, dar nu putem fi de acord cu atat. Practic, studentii caministi ar trebui sa observe o scadere a taxei de camin cu aproximativ 100 de lei pe an. Insa acest lucru are impact minor asupra masei de studenti, cu atat mai mult cu cat la nivel de Cluj locuiesc in camine 10-20% din numarul total al studentilor”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, Daniel Popescu, presedintele Asociatiei Studentilor Universitatii de Arta si Design din Cluj-Napoca (ASUAD).

Reprezentantii studentilor din Cluj sustin ca protestele vor continua, dar ca vor fi precedate de o serie de dezbateri despre subfinantarea sistemului de educatie.

“Nu ne oprim, vor urma proteste, dar in aceasta saptamana ne vom axa pe o serie de dezbateri cu tema subfinantarii educatiei”, sustine Victor Mateiciuc, reprezentantul studentilor din Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) “Iuliu Hatieganu”.

In plus, studentii de la UMF spun ca la ei nici nu e vorba de acordarea unei subventii la cantina, pentru ca nu se fac abonamente.  La nivel national, reprezentantii studentilor arata clar ca urmeaza proteste, in cazul in care Ministerul Educatiei ramane indiferent la doleantele tinerilor.

 „Masurile anuntate nu rezolva problemele importante ale sistemului de invatamant, iar noi pentru asta am iesit in strada. Ni se spune ca se colecteaza prea putini bani la buget si de aceea nu se poate aloca 6% din PIB pentru educatie, ca si cum ar fi treaba noastra sa fugim dupa evazionisti si nu a Ministerului de Finante. Probabil ca unii se asteapta sa ne si simtim vinovati ca am avut nerusinarea de a cere respectarea legii si a asumarilor facute de partidelele politice din Romania… Nu putem sa acceptam astfel de scuze pentru subfinantarea sanselor Romaniei la un viitor mai bun. Daca nu primim raspunsuri mai convingatoare la revendicarile noastre in urmatoarele zile, vom relua protestele”, a spus Mihai Dragos, presedinte Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania.

Regia de camin in Cluj-Napoca costa, in  medie, 140 de lei pe luna, adica 4,66 lei pe zi.  Studentii din Cluj-Napoca au intrat in greva japoneza la inceputul lunii noiembrie.

Foto: campuscluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *