Din oras

Ca într-un veritabil film cu proști, de 3 luni de zile, o rață cu o săgeată în gât de pe malul Someșului își bate joc de autoritățile care nu reușesc să o prindă. Clujenii sunt oripilați

De 3 luni de zile, ca într-un veritabil film cu proști, o rață cu o săgeată în gât de pe malul Someșului își bate joc de autoritățile care nu reușesc, sau nu își dau interesul, să o prindă. Clujenii sunt oripilați și au făcut numeroase plângeri, începând din data de 8 mai, când au anunțat, cu fotografii, această situație, pe pagina de Facebook a Protecției Animalelor Cluj:

„Am văzut această rață pe malul Someșului, în Grigorescu, zona B9. Are o săgeată de arbaletă înfiptă în gât. Cine mă poate ajuta să facem ceva pentru ea?”, a scris Claudia Curta.

În 14 mai 2016, un alt clujean, Moldovan Liviu Doru, a făcut o reclamație pe site-ul domnuleprimar.ro, adresată Primăriei Cluj-Napoca:

„Domnule primar, sunt un cetatean votant al Clujului, si sunt stupefiat de gradul de indiferenta a autoritatilor! Avem o situatie horror pe malurile raului care ne gazduieste de atatia ani, o situatie de care autoritatile stiu! AVEM O COLONIE DE RATE CARE E VANATA! AVEM DE DOUA SAPTAMANI SAU MAI BINE O RATA CU O SAGEATA IN GAT!, pe care copiii nostrii o vad si se intorc plangand acasa! Personal am sunat la autoritati, incepand de la 112, dar cei platiti de noi sa ne protejeze si sa protejeze acest oras se eschiveaza… nu avem resurse, e raspunsul primit. De situatie se stie si la cateva asociatii care au incercat sa ajute. Biata fiinta isi face aparitia in special pe malul Somasului in zona strazii Ioan Paul. Daca credeti ca va tine sufletul sa vedeti in orasul dvs. asa ceva, sau daca doriti sa ajutati, in general dimineata sau dupa-masa, puteti sa vedeti scenele terifiante la care sunt supusi clujenii la imaginea mai sus amintita!”

Primăria i-a răspuns clujeanului, două zile mai târziu, în 18 mai:

„Stimate domnule Moldovan Liviu Doru,
Avand in vedere faptul ca este vorba despre o situatie speciala, care necesita o interventie de specialitate, am luat legatura cu Biroul Teritorial Cluj-Napoca al Societatii Ornitologice Romane, care va incerca sa solutioneze problema semnalata de dumneavoastra. 
Multumim pentru colaborare.
Raspuns furnizat de Biroul mass-media”

I-am sunat astăzi pe reprezentanții Biroului Teritorial Cluj-Napoca al Societății Ornitologice Române, pentru a verifica modul în care aceștia au soluționat, sau nu, această problemă:

„Da, într-adevăr, cunoaștem cazul raței. Ideea e că rața e de foarte mult timp cu săgeata asta sau bucata de fier, ce o fi, în gât. Și, probabil, de foarte mult timp, dacă e acolo, s-a și vindecat. Doar că problema noastră e că nu prea putem prinde rața asta. Având în vedere că e perfect sănătoasă, se mișcă în voie, o dată a fost văzută în Grigorescu, la Agronomie; deci, se mișcă foarte bine și se și hrănește, dacă atâta timp a avut această chestie în gât. Și, e foarte greu de prins. Mai ales rațele sălbatice, chiar dacă li se aruncă ceva în apă, nu se pot prinde. Noi știm de situație de câteva săptămâni, dar, cum ziceam, dacă rana e deja vindecată…

Noi am încercat să o prindem cu niște plase de pescuit, cu momeală, cu ce am putut să mergem cât mai aproape de ea. Dar, deocamdată, fără succes.

Nu suntem foarte siguri, dar, din ce cunoaștem noi, în Cluj este singurul caz și e foarte sănătoasă, aparent. Acum, mă gândesc că nu o să înghită la fel de normal, ca și cum nu ar avea nimic, dar se poate hrăni și e foarte vioaie, încât nu o putem prinde.

Noi mai încercăm, ce-i drept! Acum am luat legătura cu un pescar care ar avea ceva plase mai mari sau mai lungi, încât să nu ne apropiem atât de tare de rață, dar, să vedem, pentru că, și până acum, când am încercat cu plasele…

Noi îi credem pe oameni că sunt oripilați și vedem că fac anunțuri, doar că, până se prinde, rața e pe râu, pe undeva. Încercăm să soluționăm acest lucru”, ne-a răspuns doamna de la Biroul Teritorial al Societății Ornitologice, vădit amuzată de giumbușlucurile raței cu săgeata în gât, care nu se dă prinsă.

Cristina Bărnuțiu, o cititoare a Ziar de Cluj, ne-a scris astăzi pe adresa redacției, pentru a ne semnala această problemă, pe care a încercat în zadar să o rezolve cu sprijinul autorităților care au trimis-o de la Ana la Caiafa, reprezentanții autorităților locale pasându-și doar problema de la unii la alții:

„Pe malul Someșului, în capătul lui Grigorescu, trăiește un grup de rățuște, dintre care una are o săgeată înfiptă în gât. Am apelat la DSV Cluj, la Poliția Animalelor, la Ecarisaj, la ONG-uri pentru protecția animalelor și nu vrea nimeni să se implice. Singurii care nu m-au trimis în altă parte sunt cei de la Protecția Păsărilor, dar ei au zis că au încercat o data să o prindă și nu mai vor. Apelez la voi în lipsă de alternative. Îmi vine greu să cred că nu o putem ajuta.

Am observat rățușca aceasta acum două zile. Oamenii din zonă spun că e așa de vreo lună și jumătate. Am sunat mai întâi la DSV și, de aici, am fost trimisă de la unul la altul. Mi-au spus să sun la Poliția Animalelor, de la Poliția Animalelor mi-au zis că cu capturarea se ocupă cei de la Ecarisaj Cluj. Am sunat la Ecarisaj și mi-au spus că ei se ocupă numai de câini, nu și de animale sălbatice. Am sunat și la câteva ONG-uri care se ocupă de căței fără adăpost, mi-au spus că ei sunt mai mult cu cățeii și pisicile și să sun la Protecția Păsărilor, pentru că și ei au mai încercat să o captureze. Există o Asociație pentru protecția Păsărilor, cu sediul în Târgu Mureș, în Cluj nu au sediu, dar au o persoană de contact. Am contactat persoana din Cluj care se ocupă cu asta și mi-a spus că el a încercat o dată să o prindă, dar nu a reușit și altă dată nu mai vrea să vină.

Mie îmi pare tare rău de rățușca aceasta! De supraviețuit, a supraviețuit, dar se vede clar că are dificultăți când mănâncă. Îi trece prin gât săgeata. Dacă am prinde-o, ar trebui să o ducem la veterinar, să se ocupe de ea, numai că nu vrea nimeni să o prindă. Noi, oamenii de rând, nu avem ustensilele necesare. Am apelat la dumneavoastră pentru că poate așa o putem ajuta.”

Ziar de Cluj a fost și de această dată cuvântul magic ce rezolvă problemele clujenilor în relația cu autoritățile, autorități care iau măsuri prompte doar atunci când sunt sesizați de către noi. Am sunat astăzi la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, la Serviciul Sănătatea Animalelor, de unde ni s-au promis măsuri reale pentru rezolvarea acestei situații:

 „O să îl anunțăm pe doctorul de zonă, îmi notez. Deci, pe malul Someșului, în capătul lui Grigorescu. Oare acolo unde e bazinul de hidrocentrală? O să îl anunț pe colegul de zonă, o să meargă cine e acolo pe zonă pentru că, de aici, de la Direcție, mai greu! Medicul de zonă, prima dată, să vadă ce e cu ea și, apoi, în funcție de asta, poate o duce la Facultatea de Medicină Veterinară sau la cabinet. Nu știu care variantă o va alege, în funcție de ce găsește la fața locului… Eu o să-l anunț, ca să știe”, ne-a precizat reprezentantul ANSVSA.

Nagy Andras Attila, de la Asociația Grupul Milvus, un ONG dedicat protecției păsărilor și naturii, a declarat, pentru Ziar de Cluj:

„Am încercat și eu, dar nu am reușit să prind rața. Eu am mers cu un coleg, acum două luni de zile, pentru că ne-a mai anunțat cineva, dar este imposibil de prins. Ea vine la mâncare, dacă o hrănim, însă, cum ne apropiem un pic, deja zboară și nu avem nicio șansă. Bineînțeles că o deranjează săgeata aceea, dar poate să zboare. Săgeata i-a pătruns în gât și îi este ieșită pe ambele părți, dar probabil că nu i-a rănit ceva vital și poate să trăiască. Nu s-a infectat și ea efectiv trăiește așa. Bineînțeles, îi e mai greu să se hrănească, e mai greu pentru ea, dar nu îi e atât de greu, încât să o putem prinde. Am încercat cu mai multe feluri de plasă, am hrănit-o cu pâine, într-adevăr, vine acolo, dar omul, când se apropie, nu are nicio șansă. 

Nu știu dacă mai sunt situații de acest gen în Cluj, dacă este cineva care le vânează, dar, să existe mai multe păsări rănite, șansa este minimă, pentru că șansa este minimă să supraviețuiască. Pasărea aceasta a avut un mare noroc, nici eu nu știu cum a supraviețuit, pentru că i-a pătruns prin gât această săgeată. Eu mă și mir cum a supraviețuit, pentru că șansele să supraviețuiască astfel sunt minime. Pasărea asta a avut un mare noroc!”

Un prim mare noroc al păsării a fost că a supraviețuit, iar al doilea că Ziar de Cluj a sesizat autoritățile care, în sfârșit, au promis să ia măsuri pentru capturarea raței și tratare rănii. După cum reiese din declarația reprezentantului ANSVSA, medicul de zonă doar acum a fost anunțat, cu toate că există sesizări încă de acum 3 luni și cu toate că cititoarea noastră i-a sunat, la rândul ei, cu câteva zile în urmă.

Îi sfătuim pe toți cei care au o problemă, atunci când sesizează autoritățile, să specifice faptul că vor anunța și Ziar de Cluj, pentru că se pare că numai așa se pot rezolva problemele cetățenești, Ziar de Cluj fiind cuvântul magic ce pune autoritățile la treabă.

Inclusiv Emil Boc se bazează pe Ziar de Cluj, pentru educarea participanților la trafic, după cum am putut constata ieri, în cadrul dezbaterii publice pentru Planul de Mobilitate Urbană Durabilă.

În cazul raței cu o zodie norocoasă în Săgetător, timp de 3 luni, autoritățile publice au tergiversat problema, alergând în zadar, conform declarațiilor lor, după o biată pasăre rănită. Probabil că nu au încercat destul și vor încerca mai cu spor de acum înainte!

 Această rață a reușit să își bată joc de autoritățile locale, arătând, fără doar și poate, că „împăratul e gol”! Dacă o rață cu o săgeată în gât nu putem prinde, timp de 3 luni, ce să mai vorbim despre rezolvarea celorlalte probleme, mai complexe, ale Clujului!

Și mai există o problemă, de siguranță publică: un scelerat, înarmat cu un arc sau cu o arbaletă, umblă prin Cluj, pe malul Someșului, la vânătoare. În urmă cu 3 luni, a rănit o rață, poate nu doar una, iar, la un moment dat, o săgeată rătăcită, zburată din mâna acestui individ cu mintea rătăcită, ar putea răni un copil. Am încercat în zadar să vorbim cu un reprezentant al Poliției Cluj-Napoca, pentru că la serviciul Arme și Muniții, după telefoane repetate, nu a răspuns nimeni. Poliția ar trebui să ia acum măsuri pentru ca pe viitor să nu se întâmple o tragedie cu victime umane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *