Editorial

Că, este adevărat, gaura fundului este breşa Caracterului, locul prin care acesta se distruge

Azi am să vă dau o scurtă lecţie despre cum Opoziţia, în lipsă de soluţii, se bazează ca adevărata opoziţie la PSD să rămână chiar PSD. Ca până acum.

Citesc tot felul de analize despre cu premierul Viorica Dăncilă ar avea un plan secret pentru după data de 26 mai. Şi nu ştiu dacă să pufnesc în râs sau să mă tăvălesc pe jos de râs. Adevăru-i că habar nu am de prostia cui să râd: de cea a celor care până acum au ridiculizat-o până dincolo de ridicol pe Viorica Dăncilă pentru gafe, prostie şi docilitate faţă de Lider şi care acum au reevaluat situaţia şi au pretenţia să alăture cuvântul plan de căpşorul coafat cu bureţei al Premierului. Sau de cei care au impresia că pot face din Europarlamentare simbolul Victoriei în Alegeri. Acea Victorie care profeţeşte Victoria la Prezidenţiale, Victoria la Localele din doi-zero-doi-zero şi chiar Victoria la Parlamentarele din acelaşi stelar an. Sau de hilaritatea speranţelor celor din Opoziţie care speră să le rezolve Viorica Dăncilă problemele cu PSD şi cu Liviu Dragnea printr-o lovitură de palat, după data de 26 mai. Un PSD pe picior de destrămare, care va să zică, este un PSD care nu ar trebui votat, că e în degringoladă, respiră greu şi mai e şi negru.

Opoziţia, în nevolnicia şi dezagregarea ei istorică, se bazează pe faptul că, în materie de opoziţie la Partidul Social Democrat, expertul este însuşi el, Partidul. Că, în mod tradiţional, de Rezultatul din Ziua Alegerilor se discută şi se tranşează soarta liderului PSD. Toţi visează după Europarlamentare la o ”noapte a cuțitelor lungi”, în care social-democrații, sub înţeleapta conducere a Veoricăi Dăncilă, să-l devoreze pe Liviu Dragnea, aşa cum alte „pesedeuri” și-au devorat liderii, după fiecare rundă electorală pierdută. Aşa că, în viziunea vizuinarilor, Ziua Z, 26 mai, este așteptată cu sufletul la gură de Liviu Dragnea, dar şi de Viorica Dăncilă, care, de câteva luni, își croiește drum către scaunul de președinte al PSD.

Uăi! Chiar? Cuvântul „croieşte”, alăturat doamnei Premier, îmi dă doar viziunea unei alte rochiţe de Coană Mare de purtat la vreun summit la care nu prea a fost invitată. Cu tot respectul, să trăiţi!

Ştiu.  Avem o multitudine de servicii secrete care dau Raportul la Premieri şi, cu ocazia aceasta, le mai produc câte un fior de stimă de sine şi salt de Ego către Stratosfera Puterii, pe care îi şi fac să creadă că o deţin, atunci când îi laudă fals şi le spun pe numele de alint: „Şefu”, „Şefa” şi „Să Trăiţi”, pocnind, din călcâie, fals slugarnic. Poate aceştia trăiesc cu certitudinea că au deturnat-o pe Veorica de pe lângă Liviu Dragnea, aşa cum au reuşit cu Boc, pe care l-au deturnat de pe lângă Băsescu, sau cu Victor Ponta, care una zicea ca premier, alta ca preşedinte de partid. Dar nu cumpăr astfel de gogoşi. Le cumpără şi le răspândesc aroma doar cei interesaţi să vândă iluzii.

Că, este adevărat, gaura fundului este breşa Caracterului, locul prin care acesta se distruge. Şi nu există politician aflat în vreo funcţie din care pixul său să decidă să fie bine, să nu fie rău, care să nu fi trecut prin acest adevărat miracol al Levitaţiei de la limbile proptite în simandicosul lor dos de către cei interesaţi.

Aşa că „pasărea Mihai Viteazul”, ca să zic aşa…

Poate, în loc să viseze la cai verzi pe pereţi, Opoziţia s-ar purta cu adevărat ca Opoziţie. Şi nu şi-ar minţi electoratul cu aceeaşi lipsă de scrupule pe care o reclamă Puterii. Alegerile europarlamentare nu sunt nici Prezidenţiale, nici Locale şi, cu atât mai puţin, Parlamentare. Cu tot respectul, dar Parlamentul European a fost dintotdeauna un cimitir al elefanţilor politici pentru partidele europene, un loc în care-şi trimiteau în sinecură bine plătită pensionarii de partid. Numai politicienii români văd alte oportunităţi în prezenţa în acest Parlament: banii mulţi, în primul rând, şi lipsa oricărei descărcări de sarcină privind „dolce far niente-le” executat timp de 5 ani.

Cerând mobilizare pentru nimic, aşa cum se face acum pentru Europarlamentare, Opoziţia riscă să nu aibă ce să mai mobilizeze când va conta, cu adevărat, votul: la Localele şi Parlamentarele de la anul. Ţineţi minte că, după 2020, timp de patru ani nu veţi mai avea parte de nici un fel de alt exerciţiu electoral.

Şi, gata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *