Analiza

Business-urile viceprimarilor: Dan Tarcea și firmele falimentare vs Olah Emese și contractele vechi cu primăriile

Cei doi viceprimari ai municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea (PNL) și Olah Emese (UDMR), nu dețin nicio afacere. Cu toate acestea, viceprimarul liberal are o avere destul de mare, obținută, probabil, în urma afacerilor pe care le-a avut până în urmă cu câțiva ani. Olah Emese a avut câteva contracte cu autoritățile publice locale din județ, înainte să ajungă în Consiliul Local.

După ce zilele trecute, v-am prezentat afacerile pe care le derulează consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca, astăzi îi avem în vedere pe cei doi viceprimari. 

Citește și:

AFACERILE consilierilor locali din Cluj-Napoca: de la firme de pompe funebre, la hoteluri și restaurante – PARTEA I

AFACERILE consilierilor locali din Cluj-Napoca: de la patiserie la cultivare de plante și contabilitate pentru colegii de partid – PARTEA II

Dan Tarcea a deținut firma Roniv, care a intrat în faliment în anul 2017. Anul trecut, Roniv avea pierderi de peste 90.000 lei. În anul falimentului, firma viceprimarului avea o cifră de afaceri de 14.431 lei și pierderi de aproape 410.000 lei.

Viceprimarul liberal deține și firma D&T Intermed, înființată în anul 2005. În ultimii cinci ani, firma viceprimarului avea cifră de afaceri și profit zero.

În 2017, Ziar de Cluj publica povestea insolvenței cu cântec a firmei Roniv, în care Dan Tarcea era asociat cu Miron Rareș Pripon. Firma cumpăra produse cosmetice de la producători și le vindea mai departe pe piață. În intervalul 2006 – 2014, Roniv avea o cifră de afaceri care depășea 26 milioane lei. În 2007, de exemplu a avut un profit net de peste 1,3 milioane lei. Din 2014 însă, firma a intrat în insolvență pentru datoriile înregistrate la producătorul Nivea prin firma BEIERSDORF ROMANIA SRL și la bănci.

Conform planului de reorganziare din 2017, firma avea datorii la Dafo Logistic SRL (obiect de activitate hoteluri și alte facilități de cazare similare și transporturi), deținută de consilierul local PNL, Ovidiu Florian. În 2007, Florian a semnat un contract cu firma lui Tarcea pentru distribuirea produselor cosmetice. Roniv datora firmei lui Ovidiu Florian 6.800 lei.

Conform datelor, Roniv SRL îi datorează firmei lui Ovidiu Florian(coleg de partid cu acesta) peste 6.800 de lei. Această creanță este sitpulată la grupa furnizori indispensabili din Planul de reorganizare al Roniv SRL.

âViceprimarul Dan Tarcea are venituri substanțiale, majoritatea provenind din banii făcuți cu firma ce distribuia cosmetice. Are nici mai mult nici mai puțin de 11 terenuri agricole și în intravilanul municipiului Cluj-Napoca. În cazul majorității acestor terenuri, proprietari figurează Dan Tarcea, Ligia Tarcea și fostul său partener de afaceri, Miron Rareș Pripon.

Viceprimarul mai deține și două case, un apartament și o casă de vacanță. Are două autoturisme, un ATV, bijuterii și ceasuri în valoare de 45.000 euro și bani în bancă.

Soții Tarcea au primit și două donații de 19.000 euro de la părinții lui și de 15.000 euro de la Rachita Ionel Mureșan.

Olah Emese, viceprimarul UDMR al municipiului Cluj-Napoca, nu are nicio afacere în prezent. Înainte să înceapă actualul mandat de consilier local, respectiv viceprimarul UDMR a avut mai multe contracte cu autoritățile publice din județ: trei contracte de consultanță juridică cu Primăria Izvorul Crișului, în valoare totală de 4.100 lei, un contract de consultanță juridică cu Primăria Suatu, în valoare de 300 lei și un contract de consultanță juridică cu Clubul Asociația Sportivă Avântul Suatu în valoare de 600 lei.

Olah Emese figurează ca președinte al Asociației Clujul Incluziv.

La capitolul avere, Olah Emese figurează cu un apartament în Florești, primit prin donație, un autoturism Opel Astra și o motocicletă Suzuki Marauder. La capitolul venituri, a declarat 133.380 lei/an din salariul de viceprimar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *