In vizor

BURSA ZVONURILOR: Marian Neacșu va juca un rol-cheie în guvernul Ciolacu: vicepremier care va superviza secretariatul general

Marian Neacșu, vicepremier propus în cabinetul Ciolacu, va juca un rol-cheie în guvernul condus de colegul său de partid: el va superviza activitatea secretariatul general al guvernului, potrivit bursei zvonurilor. Înseamnă că viitorul secretar general, cel mai probabil Mircea Abrudean (PNL) va avea un rol mai degrabă decorativ. Asta dacă nu ajung ei la o înțelegere ca de la serviciu la serviciu.

Importanța lui Neacșu în arhitectura de putere a guvernului Ciolacu s-a văzut la ceremonia din Parlament, unde acesta a stat în permanență lângă Ciolacu, viitorul premier. Celălalt vicepremier, Cătălin Predoiu (PNL), a stat la un scaun distanță.

  • Marian Neacșu, om forte al PSD Ialomița și unul dintre cei mai puternici lideri ai partidului, a fost secretar general în guvernul Ciucă.
  • Marian Neacșu a fost condamnat definitiv în 2016 de Înalta Curte la șase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. El își angajase ilegal fiica la biroul său de parlamentar. Între timp, Neacșu a fost reabilitat.
  • Fratele său, specialist în cereale cu zero experiență în industria aeronautică, a fost numit în 2022 de Sorin Grindeanu pentru patru ani în conducerea Autorității Aeronautice Civile.
  • Neacșu a intrat în atenția publică în urmă cu două săptămâni, când a mințit într-o conferință de presă după negocierile cu sindicatele din educație că PNRR nu permite creșteri de salarii sau sporuri la profesori. Realitatea este că în PNRR nu apare nici o interdicție legată de majorări salariale, iar guvernul și Parlamentul au mărit constant în 2023 veniturile diferitelor categorii de bugetari. Dovada neadevărului a fost că, după alte două săptămâni de grevă generală, guvernul a mărit salariile profesorilor.