Din oras

Bursa locurilor de munca, targul unde somerii se vand pe bani putini

Barbati imbracati in costume vechi, doamne trecute de mult de a doua tinerete, clujeni cu plase in mana si o experienta de viata vasta, ce li se citeste pe ridurile de pe fata. Cu totii se uita, buimaci, la standurile aliniate in fata lor, dupa care stau potentialii angajatori. Cu totii isi doresc un nou loc de munca, sunt someri si saraci.

Spre deosebire de targurile de job-uri organizate pentru proaspetii absolventi de facultate, in care firmele de IT ofera zeci sau poate chiar sute de locuri de munca, iar publicul e tanar, pestrit si vesel, la Bursa Locurilor de Munca nu se rade. Oamenii veniti aici au nevoie de o slujba, oricat ar fi ea de prost platita, pentru a-si intretine familia. Multi dintre ei sunt someri cu acte in regula, nevoiti sa participle la eveniment daca nu vor sa-si piarda renta lunara de la stat.

Oamenii au venit si din Campia Turzii, Turda si satele din jurul Clujului, in speranta ca astazi isi vor gasi o slujba.

Radu Ionel Sarca are 57 de ani si mai bine de 10 job-uri in portofoliu. A venit din Aghiresu, iar astazi si-a depus CV-ul in cinci locuri. Stie sa faca de toate: a fost electrician, om de paza, sofer si vanator. De curand, a ramas fara slujba, a fost disponibilizat fara drept la replica; angajatorul nu si-a mai permis sa-l plateasca.

“Salariile sunt mici, dar incerc sa fiu cumpatat. Imi mai pun de-o parte pentru o tigara -doua, si restul duc acasa, platim cheltuieli, cumparam mancare”, spune el.

Azi nu mai e la fel de optimist cum era in urma cu 10 ani, o spune razand. Cu cat inainteaza in varsta, ii e tot mai greu sa-si gaseasca o slujba, angajatorii stramba din nas cand au de-a face cu un aplicant ce a trecut bine de 50 de ani.

“Saptamana viitoare, urmeaza sa vin la cateva interviuri. Sper sa fie bine si sa ma angajeze unul dintre ei”, spune barbatul.

Peste 50 de angajatori din judet sunt prezenti la Bursa Locurilor de Munca, organizata astazi la Cluj Arena. Potrivit AJOFM, in judetul Cluj sunt 1.378 de posturi vacante. Cele mai multe oferte de joburi, 364, sunt pentru muncitorii necalificați, urmate de cele disponibile pentru persoanele cu studii medii – 327 si posturile pentru absolventii de scoala profesionala – 162. Doar 98 de posturi sunt disponibile pentru absolventi de studii universitare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *