Politica

Bună ziua, noapte! Clujeanul Daniel Buda, membrul Comisiei pentru Agricultură în PE, a aflat în sfârșit de munca românilor pe plantațiile de sparanghel nemțești: „Comisia Europeană trebuie să acționeze imediat pentru a garanta protejarea drepturilor”

Știrea bombă despre plecarea în condiții inumane a românilor înghesuiți pe Aeroportul din Cluj pentru a munci pe plantațiile de sparanghel din Germania a scandalizat o țară întreagă atunci când într-o zi de joi, 9 Aprilie, mass-media relata deja dedesubturile „operațiunii sparanghel” dirijate de Guvernul liberal militar Orban, cu dezlegare de la cel mai înalt nivel, în condițiile în care o Românie întreagă era spălată pe creieri să rămână în case. 

De fapt, anunțul despre plecarea unor curse charter spre Germania, de pe Aeroportul din Cluj, a fost dat de Ziar de Cluj cu o zi înainte, miercuri, 8 Aprilie 2020. 

CITEȘTE ȘI: Avioane charter pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Românii pleacă să culeagă recolta germanilor

Ce a urmat, știți prea bine: în sfântă zi de joi, în jur de 2000 de români, sosiți buluc pe Aeroportul clujean după o noapte pe drumuri, pe traseul Suceava-Cluj-Napoca, în condițiile unei operațiuni speciale, se împiedicau unul de celălalt în parcarea aerogării clujene, fără a respecta condițiile minime de distanțare socială pentru a reduce șansele transmiterii infecției cu noul tip de coronavirus. 

Și au tot continuat să plece cu sutele și miile, ba de pe Aeroportul Sibiu, ba de pe cel din Iași sau Timișoara, pe lângă cursele deja regulate din Cluj. 

Este vorba despre cea mai gravă încălcare a drepturilor cetățenilor și a legislației muncii din 1989 și până în prezent: mii de români, fără a fi reprezentați de statul român, au plecat să muncească pe plantațiile de sparanghel din Germania, în condiții necunoscute, în urma unui simplu apel al cancelarului german Angela Merkel. 

Tot aici se cuvine să precizăm că ministrul de Extarne al României, de altfel un diplomat profesionist, pe numele său Bogdan Aurescu, nu a avut nici o reacție după apariția acestor dezvăluiri. 

De fapt, singurul membru PNL care a luat atitudine împotriva acestei grozăvii a fost europarlamentarul clujean Rareș Bogdan. Tot el a fost cel care a recunoscut recent că un număr de cca 300 de români, muncitori necalificați pe plantațiile sparanghelești din Germania, au fost infectați cu noul tip de coronavirus. 

CITEȘTE ȘI: Prim vicepreşedintel PNL, Rareș Bogdan, susţine că: „300 de oameni sunt infectați cu coronavirus la o fermă din Germania la care lucrează 500 de români”

Ei bine, pe acești români nereprezentați, statul român îi așteaptă acasă pentru a-i trata de COVID-19 în spitalele pline de infecții nosocomiale. 

În aceste condiții, liderul PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda – membru al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, precum și membru supleant al Comisiei pentru Dezvoltare Regională, dar și membru supleant al Comisiei pentru Afaceri Juridice – a luat atitudine, atenție!, abia în data de 30 Aprilie, atunci când a cerut măsuri „imediate” din partea Comisiei Europene pentru protecția angajaților sezonieri români, pe care Guvernul liberal i a trimis ca pe niște oi la tăiere, fără respectarea principiilor de protecție în muncă și a legislației muncii, dar și a accesului la servicii medicale. 

sublinierea ne aparține

„Comisia Europeană trebuie să acționeze imediat pentru a garanta protejarea drepturilor lucrătorilor sezonieri!

În cadrul ședinței Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei vicepreședinte sunt, am participat la un schimb de opinii cu Comisarul European pentru Agricultură, domnul Janusz Wojciechowski privind consecințele COVID-19 asupra sectorului agricol.

În dialogul pe care l-am avut cu comisarul Wojciechowski, am semnalat dificultățile cu care se confruntă fermierii și lucrătorii sezonieri din sectorul agricol. Informațiile apărute în spațiul public, dar nu numai, arată că lucrătorii sezonieri care provin în special din Estul Europei nu beneficiază de un tratament adecvat, de foarte multe ori, condițiile de lucru fiind inumane, iar remunerarea derizorie.

Am solicitat Comisiei să îmi comunice măsurile pe care intenționează să le ia în vederea înlăturării acestei stări de fapt, nota Daniel Buda în urmă cu câteva zile, 30 Aprilie 2020, pe pagina sa de socializare. 

De altfel, întrucât clujeanul Daniel Buda este și un renumit jurist, dar și un notar cu experiență, doctor în filosofie și profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, prin urmare nu este străin de principiile drepturilor și libertăților cetățenești, dar și a celor în privința respectării legislației muncii și protecției cetățenilor români de către statul român, chiar și în afara granițelor țării, a așteptat mai bine de o jumătate de lună pentru a lua atitudine împotriva abuzului asupra muncitorilor sezonieri români și a garantării protecției în cazul acestora. 

Să urmărim câteva idei din alocuțiunea sa virtuală: 

„Iată intervenția pe care am avut-o:

Domnule Comisar, 

Aș dori să aduc în discuție situația lucrătorilor sezonieri care provin în special din Estul Europei, inclusiv din România. Aceștia, așa cum s-a demonstrat, sunt esențiali pentru buna activitate a multor ferme, mai ales din Vestul Europei

Cu toate acestea, din semnalele apărute în spațiul public, dar și din alte surse de informații, aflăm că aceștia, odată ajunși în fermele de destinație în diverse țări, din păcate, nu beneficiază de un tratament corect, fiindu-le încălcate de foarte multe ori drepturile la o cazare decentă sau la salarizare.

Mai mult, în actualul context al pandemiei Covid-19, aceștia nu au asigurate condițiile sanitare necesare care să le permită prevenirea îmbolnăvirii lor la locul de muncă.

1. Este la curent Comisia cu această situație? 

2. În concret, ce măsuri intenționează să ia Comisia în vederea înlăturării acestei stări de fapt?, a intervenit, la 20 de zile după prima cursă charter Cluj-Germania, europarlamentarul clujean Daniel Buda, dar fără a deranja prea tare. 

„Altfel spus, domnule comisar, fără să vă supăr prea rău, aș vrea să vă deranjez cu o intrebare: se spune în spațiul public că niște muncitori sezonieri români muncesc în condiții necunoscute în Germania. Ne puteți spune cum sunt condițiile pe plantațiile dumneavoastră de sparanghel extra dezvoltate?”, pare să întrebe clujeanul Daniel Buda. 

Bine, răspunsul comisarului european pentru Agricultură nu-l vom reda aici, este corect din punct de vedere politic și suficient de alambicat încât să nu înțelegi nimic. îl puteți consulta pe pagina oficială a europarlamentarului clujean, Buda Daniel. 

Merită însă reținut modul în care sunt reprezentații românii, în special muncitorii sezonieri trimiși pe plantațiile nemțești de sparanghel, de către europalamentarii români, clujeni pe deasupra. 

Daniel Buda, în calitate de membru al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, care a tocit câteva mandate europene deja, trebuia să fie, probabil, primul care să sară de scaun în sus. 

CV ul oficial al domnului europarlamentar Daniel Buda poate fi consultat aici. 

Din nefericire, reacția europarlamentarului clujean a venit la 20 de zile după primele incidente privind modul de deplasare și de muncă a sezonierilor români pe plantațiile nemțești de sparanghel.

Tot din păcate, Daniel Buda nu se dezminte, fiind mereu cu un pas în spate de interesele românilor, dar la un pas în faţă de intersele partidului său.

Altfel, dacă doriți să vă familiarizați cu activitatea liderului PNL Cluj, Daniel Buda, vă putem spune că europarlamentarul PNL Daniel Buda, coleg de partid cu primarul Emil Boc, are cabinet parlamentar într-un spațiu din Piața Unirii. Spațiul este închiriat de la Primărie pentru o sumă infimă, în condițiile în care Buda încasează lunar un salariu european de 4.300 EURO lună. 

Tariful a fost stabilit pe baza unei Hotărâri de Consiliu Local din 2009, care permite oferirea spre închiriere a unor spații la prețuri derizorii. Deși primește de la Parlamentul European 4.300 euro pe lună pentru plata chiriei cabinetului, Buda a reușit să obțină o chirie de numai 13,80 lei pe lună.

CITEȘTE ȘI: Daniel Buda, chiriaș pe viață la Primărie, în buricul târgului. Plătește o sumă INCREDIBIL de mică, deși primește de la Parlamentul European 4.300 euro pentru chiria cabinetului parlamentar

DECLARATIA DE AVERE BUDA DANIEL 2019: 

Salariu UBB 2018 – 52.033 lei

Salariu Parlament European 2018 – 381.818 lei

Diurna Zilnica Parlament European 2018 – 236.217 lei

Indemnizatie Durata Parlament European 2018 – 56.649 lei

Indemnizatie Distanta Parlament European 2018 – 41.439 lei

Incasari birou notarial SNP Autentica 2018 – 600.688 lei

cesiune creanta (INDESCIFRABIL) SRL 930 000 lei (200 000 euro)

CITEȘTE ȘI: Europarlamentarul Daniel Buda, mana dreapta a lui Boc, a castigat in ultimii 2 ani impreuna cu sotia, Liliana, 1180 euro PE ZI din Parlamentul European, activitatea de la biroul notarial si chirii! TU castigi atata, alegatorule?

 

 

 

 

 

sursa foto/captură: danielbuda/facebook.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *