In vizor

Bugetul orașului a fost votat. Cluj-Napoca are anul acesta 353 MILIOANE EURO. Consilierii PSD nu au votat proiectul

Bugetul pe anul acesta al municipiului Cluj-Napoca a fost votat în ședința de Consiliu Local de luni. Consilierii PSD nu au votat proiectul de buget pe motiv că propunerile lor de anul trecut nu au fost luate în calcul de către conducerea orașului. Primăria are la dispoziție 353 milioane euro, mai mult cu 7,39% decât anul trecut. În mare parte, proiectele propuse în 2020 sunt o continuare a celor începute în anii precedenți.

La fel ca în anii precedenți, primarul Emil Boc a enumerat majoritatea proiectelor importante, fără să precizeze însă că acestea sunt de fapt proiecte vechi, reîncălzite. Nu a uitat să spună nici faptul că municipiul Cluj-Napoca este un pol al dezvoltării economice și un centru al serviciilor de orice tip. A trecut cu vederea faptul că păturile sociale defavorizate sunt în continuare marginalizate, politicile implementate de Primărie fiind insuficiente. Nici soluții pentru trafic nu au fost găsite, deși orașul este sufocat de numărul mult prea mare de mașini.

„Acest proiect își propune să consolidăm statutul de prim centru economic după București. Clujul este cel mai important contributor la bugetul de stat după București. Proiectul consolidează statutul orașului de magnet, oraș al inovării pe servicii bancare, medicale, IT, dar și de altă natură. Consolidează faptul că nimeni nu este uitat, politicile sociale continuă să fie implementate și în 2020 la un nivel superior. Veniturile publice sunt completate cu fonduri europene. Acest oraș se îndreaptă foarte clar spre ceea ce înseamnă dimensiunea verde prin mijloacele alternative la transportul în comun, dar și creșterea spațiilor verzi. Proiectul de buget conține crearea a 120 de hectare de parcuri noi în oraș. Este o creșterea bugetului de 7,39% față de anul trecut. Bugetul de dezvoltare are ca componentă principală transportul în comun, modernizarea străzilor și partea socială. Sunt câteva proiecte pe care le continuăm și anul acesta: gratuități pentru elevi și pensionari, autobuze școlare, programul „Școală după școală”, susținerea spitalelor, alocarea de ajutor pentru plata chiriei persoanelor marginalizate, programul de alimente, rechizite pentru copiii din familii defavorizate, bugetarea participativă etc.”, a afirmat Boc.

Nu a uitat să menționeze și alocarea de fonduri pentru școli, deși acest lucru deja a devenit o normalitate pentru oraș.

„Pe lângă alocarea pentru costul standard per elev, Primăria mai pune 13 milioane lei pentru funcționarea școlilor. Fără acești bani, școlile nu ar putea funcționa. Acești bani merg pentru întreținere. Când vorbeam despre eliminarea fondului clasei, eliminarea acestuia are loc în contextul alocării de fonduri pentru școli de la bugetul local”, a declarat Emil Boc.

Se vor termina lucrările la sala de sport de la Colegiul Gheorghe Șincai, se va consolida sala de sport de la Colegiul George Coșbuc. A crescut exponențial bugetul alocat pentru bursele elevilor. De asemenea, au crescut fondurile pentru cultură, s-au menținut sumele pentru sport.

Pe lista promisiunilor conducerii oraului se află și cimitirul de pe strada Moș Ion Roată care ar urma să fie finalizat anul acesta. Se va da în folosință CMID pentru care Primăria a contribuit cu 10 milioane lei. Va continua și darea în folosință a altor puncte de colectare selectivă subterane. O serie de parkinguri vor fi terminate anul acesta, dacă ținem cont de promisiunea primarului. Proiectele importante includ master planul pentru zona Sopor, centura metropolitană, digitalizarea administrației pentru a nu mai avea nevoie de hârtii și stampile.

Consilierii locali PSD au refuzat să voteze proiectul de buget. Același lucru s-a întâmplat și anul trecut.

„Ca și anul trecut, consilierii locali PSD nu vor vota bugetul local pentru că din 2019 până acum ați ales să aprobați toate ideile și propunerile noastre de buget pentru ca apoi să le puneți în sertar și să le lăsați acolo. Menționez câteva idei propuse de noi: parkinguri modulare pe schelet ușor în cartiere, proiectul de park & ride la intrarea în oraș, amplasare în zona centrală de parcări în regim sezonier pentru motociclete și biciclete, parcuri de joacă pentru copii în cartiere unde am propus să fie îngrădite pentru siguranța copiilor, Șoala Iuliu Hațieganu pentru a le construi un nou corp de clădire. Nu știm de ce la Școala Ion Creangă nu se vor derula nici anul acesta lucrări, la fel ca și la Ana Aslan, Liviu Rebreanu. Nu putem accepta niciun derapaj nici în ceea ce privește creșele. Ar fi trebuit să ne asumăm un proiect de a inaugura minim 3-5 creșe în fiecare an și să renunțăm la alte investiții”, a explicat consilierul local PSD, Dan Morar.

În replică, primarul Emil Boc a precizat că vineri s-a emis autorizația de construcție pentru un corp nou la Școala Iuliu Hațieganu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *