Focus

Bugetul județului a fost votat. Și anul acesta sunt cheltuiți bani pentru nesfârșitul CMID și etern nereparatele drumuri

Bugetul județului, în valoare de 1,4 miliarde lei (312 milioane euro) a fost votat în ședința de Consiliu Județean de miercuri, cu 24 voturi pentru și un vot împotrivă. 12 consilieri nu au votat. Tișe spune că acesta este anul sănătății, deși suma alocată pentru spitale este mult mai mica decât cea pentru alte sectoare.

Cei mai mulți bani, aproape 337 milioane lei, au fost alocați pentru transporturi. Pe locul doi în topul alocărilor se află asistența socială cu peste 129 milioane lei. Pentru cultură, recreere și religie au fost alocați peste 98 milioane lei, pentru învățământ aproximativ 73 milioane lei, iar pentru sănătate, peste 28 milioane lei.

Cei mai mulți bani de la transporturi, 61 milioane lei, vor merge pentru lucrările de întreţinere curentă a drumurilor judeţene. În ciuda faptului că pentru drumuri sunt alocate anual sume importante, doar o treime din șosele sunt asfaltate. Potrivit proiectului de buget, vor fi rehabilitate anul acesta Drumul Apusenilor, respectiv modernizarea DJ108K (limita judeţ Bihor – Baraj Drăgan) şi DJ764B (Baraj Drăgan – intersecţie DN1) şi Drumul Bistriţei prin modernizarea şi reabilitarea DJ 109 (intersecţie DN1C – limita judeţ Sălaj).

Suma alocată pentru asistență socială este mai mică cu 150 milioane lei față de anul trecut, când Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a primit cei mai mulți bani.

Cu toate că pentru spitale a fost alocată o sumă mult mai mică în comparație cu alte domenii, conducerea Consiliului Județean nu a ezitat să insiste pe aceste sume.

“Am încercat să găsim un echilibru între spitalele care aparțin de CJ și institute. Eu aș fi dorit ca noi să dpm bani la spitalele pe care le avem noi, au fost cereri mult mai mari decât oferim noi. Spitalul Județean având cele mai multe secții primește mai mulți bani decât institutele. Asta este logica pe care am avut-o. Am discutat numai cu managerii de spitale pe tema aceasta, nu am avut deloc discuții politice. Sunt convins că medicii și șefii de secție au încercat fiecare să obțină bani pe felia lui, ceea ce nu e rău, dar noi am încercat să distribuim acești bani cât mai echilibrat. Trebuie să ne raportăm la ce avem pentru că noi nu dispunem de buget așa mare ca Primăria, care face bani și din taxe și impozite”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Tișe a mai spus că acesta este anul sănătății. În opinia sa, Clujul este județul care a alocat cei mai mulți bani pentru sănătate.

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor înghite anul acesta 165 milioane lei. Investiția, începută în anul 2011, nu este gata nici acum, deși an de an au fost cheltuiți bani pentru acest proiect. Anul trecut, Consiliul Județean a alocat 142 milioane lei pentru CMID.

În ședința de CJ de miercuri, Alin Tișe, a precizat, din nou, că în luna septembrie va fi gata prima celulă a CMID.

Structura bugetului pe 2019 este următoarea:

Bugetul general al judeţului – 1.480.749.000 lei 

Bugetul local al judeţului – 983.062.000 lei 

Bugetul de funcţionare – 367.462.000 lei 

Bugetul de dezvoltare – 615.600.000 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *