In vizor

Bugetul de investitii al Clujului pentru 2016, mai mic decat in 2015. O buna parte din lucrari sunt proiecte neterminate din anii trecuti

Bugetul de investitii pentru 2016 este de peste 337 de milioane de lei, mai mic cu 120 de milioane de lei fata de anul trecut, dupa cum arata cifrele propuse de Primaria Cluj-Napoca pentru acest an. O buna parte din investitiile din oras sunt proiecte care au inceput in urma cu trei-patru ani si nu au fost inca finalizate.

In 2016, mai bine de jumatate din bugetul pentru investitii este destinat pentru continuarea lucrarilor. Astfel, in proiectul de buget pentru acest an, 125 de milioane de lei vor fi cheltuiti pentru “lucrari in continuare” si 122 de milioane de lei pentru “lucrari noi.

Multe investitii aflate pe lista de buget sunt continuari ale unor proiecte vechi, care se repeta an de an in lista de prioritati a municipalitatii.

Spre exemplu, mansardarea cladirii de pe strada Motilor, unde functioneaza Primaria Cluj-Napoca, este pe lista de investitii inca din 2013, cand s-au alocat primele sume de bani pentru acest obiectiv. In 2016, lucrarea nu este finalizata, la fel cum nu este gata nici modernizarea cladirii de pe strada Motilor nr. 3.

Liceele Avram Iancu si Mihai Eminescu, cat si Scoala Ion Agarbiceanu, sunt alte lucrari care ar fi trebuit sa fie gata pana acum. Asa cum am relatat pe larg anul trecut, in cazul celor trei investitii finantate din fonduri europene, constructorii care au contract cu Primaria Cluj-Napoca nu au respectat termenele de lucrari, astfel ca elevii de la aceste scoli sunt nevoiti sa tina cursurile in alte cladiri din oras. Desi primarul Boc a spus ca se gandeste sa rezilieze contractul, nu a facut-o. In 2016, cele trei investitii sunt prinse in proiect, cu diferite finantari.

Modernizarea Cinematografului Dacia este un al proiect care apare in lista de investitii a Primariei de cativa ani incoace. Mai exact, din 2013, iar la inceput de 2014 au fost aprobati indicatorii tehnico-economici pentru viitorul amplasament. Chiar daca durata de realizare a investitiei a fost de un an, cinematograful nu este inca gata.

Construirea Centrului Cultural Transilvania – cladire pentru Filarmonica din Cluj-Napoca – este pe lista de investitii a Primariei de cativa ani incoace. In conditiile in care proiectul a fost finalizat inca de la inceput de 2013 – deja de trei ani – constructia propriu-zisa a Filarmonicii nu a inceput. Parteneriatul public-privat propus de municipalitate nu da roade. Niciun investitor nu se arata interesat sa construiasca parkingul subteran de patru etaje al Centrului, estimat la 15 milioane de euro.

Investitiile din LOMB – Centrul TEAM si Buftea de Cluj – sunt alte doua proiecte care sunt pe lista de buget a institutiei publice de cativa ani incoace. Si in 2016, se aloca importante sume de bani pentru finalizarea lor. 

Parkingul suprateran de la intersectia strazilor Mehedinti-Negoiu este in constructie  din 2013. Termenul de finalizare in contract este de doi ani, insa proiectul nu este gata si a fost inclus si in bugetul din 2016, cu o finantare de 4,6 milioane de lei.

La Capitolul “Transporturi”, mai multe investitii au fost prinse si in bugetul din 2016, desi ar fi trebuit sa fie finalizate. Spre exemplu, proiectul “Retea de statii self-service de inchiriere de biciclete” are alocata suma de 2,5 milioane de lei pentru 2016, cu toate ca  trebuia finalizat inca din 2013.

Modernizarea si extinderea pasajelor pietonale din Piata Garii a primit de la buget o finantare de 5,2 milioane de lei in acest an.  De asemenea, refacerea infrastructurii orasului-comoara, proiect ce trebuia finalizat la sfarsitul lui 2015, are o finantare de 4,9 milioane de lei pentru acest an.

Buget pentru investitii mai mic decat in anii trecuti

Bugetul destinat investitiilor din municipiu pentru 2016 este mai mic fata de anii precedent. Spre exemplu, bugetul de investitii in 2015 fost de 458 de milioane de lei, comparativ cu 337 de milioane de lei, cat este in 2016.

In 2014, bugetul general a fost de 1.155.197.000 de lei, din care pentru investitii s-a alocat suma de 503.558.000 de lei, adica un procent de 43% din bugetul general. 

In anul 2013, primaria clujeana a avut un buget de 920.000.000 de lei, situandu-se pe locul doi in randul oraselor din afara Bucurestiului, dupa Timisoara. La acesti bani s-au mai adaugat 40 de milioane de lei din fonduri europene. Investitiile au fost anuntate la 209.000.000, din care au fost cheltuiti doar  40%. Insumau 22,7% din buget. Aprobarea bugetului a avut loc la mijlocul anului 2013.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *