In vizor

Bugetul Clujului in 2014, prea sumar pentru dezbaterea publica

Bugetul Clujului in 2014 este mai mare cu 200 de milioane de lei. Primaria Cluj-Napoca a supus dezbaterii publice proiectul de buget, insa fara detalierea pe capitole si obiective de investitii.

Proiectul de buget propus dezbaterii publice pe site-ul Primariei Cluj-Napoca pana in 16 ianuarie 2014 este doar o varianta prescurtata, fara detalierea pe capitole bugetare si principalele obiective de investitii. Din acest proiect, fiecare cetatean ar trebui sa inteleaga cum si pe ce se vor cheltui banii publici anul acesta. Proiectul a fost afisat pentru dezbaterea publica, insa clujenii nu prea au pe ce suport sa dezbata si sa faca propuneri.

Daca anul trecut bugetul general a fost de aproximativ 942 de milioane de lei, in 2014, potrivit proiectului de buget, va fi de peste  1,15 miliarde de lei.

Atat bugetul de functionare, cat si cel de dezvoltare va fi mai mare in 2014. Anul acesta, Primaria Cluj-Napoca va aloca peste 503 de milioane de lei pentru dezvoltare, in timp ce anul trecut bugetul de dezvoltare a fost de aproximativ 370 de milioane de lei.

Si anul acesta, autoritatile locale au rezervat o importanta suma de bani pentru subventii, respectiv 46 de milioane de lei, cu 2 milioane de lei mai mult decat in 2013.

Invatamantului ii revin, in 2014, aproape 200 de milioane de lei, in timp ce la Sanatate ajung 32 de milioane de lei, cu 12 milioane de lei mai mult ca si anul trecut. Pentru Cultura si Religie a fost alocata suma de 35 de milioane de lei, pentru Asistenta Sociala 76 de milioane de lei, iar pentru Locuinte si dezvoltare publica, 128 de milioane de lei. Cei mai multi bani merg anul acesta la Transporturi, sector pentru care a fost proiectata in buget suma de 275 de milioane de lei.

Propunerile USL: refatadizarea cladirilor si finalizarea PUG-ului

Consilierul USL Claudia Anastase  spune ca vrea sa vada lista de investitii pentru acest an, care se lasa asteptata de fiecare data. Asta, pentru a exista o dezbatere reala pe marginea bugetului din 2014 si ale principalelor obiective trasate de executiv. Anastase este una dintre principalele voci din opozitie ale Consiliului Local, iar din aceasta postura are si careva propuneri de proiecte, pe care le va sustine.

Proiectul de refatadizare a cladirilor din centrul Clujului si finalizarea Planului Urbanistic General sunt printre principalele obiective promovate de USL Cluj-Napoca.

“Un alt proiect pentru care militez in 2014 este integrarea reala in societate a romilor care traiesc in zona Cantonului. De asemenea, prioritar este si un proiect pe care l-am si depus anul trecut care, in esenta, s-ar rezuma, la existenta unui transport in conditii civilizate atat in municipiul Cluj-Napoca cat si in zona metropolitana. As vrea sa discutam cat se poate de deschis pe marginea acestui subiect: ce ne lipseste, ce trebuie sa corectam”, a declarat Anastase.

Consilierul USL are in plan si doua proiecte idealiste, politice: cresterea dialogului si al discursului politic si cresterea transparentei in actul executivului.

Proiectul de buget pe 2014 se afla in consultare publica pana in 16 ianuarie 2014. Acesta poate fi consultat aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *