In vizor

Bugetarea participativă, o idee bună care devine o bătaie de joc. Boc anunță un nou concurs de proiecte pe anul acesta, în timp ce proiectele câștigătoare de anul trecut zac în sertar și nu primesc finanțare. Primăria promite totuși bani

Concursul de proiecte realizat anul trecut de Primăria Cluj-Napoca în cadrul programului de bugetare participativă se dovedește a fi un fiasco. Deși scopul concursului este ca ideile câștigătoare să primească finanțare și să fie realizate, cel mai probabil, niciunul din proiectele câștigătoare nu va primi vreun leu în 2018. Bugetul local a fost împărțit demult, așa că șansele sunt minime să se mai schimbe ceva. Între timp, primarul Emil Boc a anunțat că lansează un nou concurs de proiecte pentru bugetare participativă. Care este rostul unui nou concurs din moment ce proiectele de anul trecut sunt lăsate în voia sorții, fără finanțare?

Primarul Emil Boc s-a inspirat de la portughezi când a propus bugetarea participativă, adică un concurs de proiecte pentru cetățeni în vederea dezvoltării/înfrumusețării/modernizării orașului, urmând ca cele mai bune idei să fie realizate cu bani de la bugetul local. Modernizarea Cinematografului Dacia a fost prima propunere a cetățenilor care a fost realizată din bani publici. Anul trecut, a urmat un concurs în cadrul căruia au fost depuse peste 300 de proiecte. Au fost desemnate 15 proiecte câștigătoare. Primele trei vizau modernizarea construirea unui complex educațional la Școala Gimnazială Nicoale Titulescu, creșterea siguranței pietonale la trecerile de pietoni și realizarea Parcului Între Lacuri. Deși conducerea Primăriei a promis finanțarea acestor proiecte, nu s-a ținut de cuvânt. Nici un leu din bugetul local nu a fost alocat pentru bugetare participativă.

În schimb, Emil Boc a anunțat, miercuri dimineața, la un post de radio local că anul acesta are loc un nou concurs de bugetare participativă.

“Bugetarea participativă este un semn de respect față de cetățean, ca o parte din banii pe care îi plătește să fie gestionați de el așa cum dorește. Este o sumă până în 2 milioane euro, nu este o sumă mare, dar permite să adunăm câteva idei foarte bune pentru oraș și să dăm satisfacție cetățenilor că pot și ei direct să contribuie la alcătuirea bugetului. În perioada 16 iulie – 19 august se vor depune proiecte de către cetățeni, în vara aceasta ca și anul trecut, termenul este același ca și anul trecut. Apoi, între 21 august și 1 octombrie se vor analiza proiectele pentru a le tria. Între 2 și 22 octombrie va fi prima etapă de vot, între 23 și 29 validarea primei etape de vot, apoi între 30 octombrie și 19 noiembrie este prima etapă de vot când din toate proiectele se votează primele, apoi între 20 noiembrie și 26 noiembrie validarea celei de-a doua etape de vot, ca în 27 noiembrie să afișăm rezultatele finale ale proiectului de bugetare participativă și să le includem în proiectul de buget de luna viitoare când va fi supusă spre aprobare Consiliului Local”, a spus Boc.

Primarul nu a suflat niciun cuvânt despre motivele pentru care nu au fost alocați bani pentru câștigători. S-a lăudat în schimb cu TIFF, Untold, evenimente sportive, funcționarul virtual și alte mari realizări ale administrației publice locale.

“Foarte multe orașe ne-au copiat, ne-au luat modelul și este îmbucurător faptul că este copiat un model de bune practici. E un lucru bun că tonul se dă de la Cluj, așa cum tonul s-a dat de la Cluj și în materie de autobuze electrice și este un lucru extraordinar că tonul se dă tot de la Cluj. Și în materie de digitalizare, suntem primii care am emis certificate de urbanism digitale ca să nu mai vină omul la birou, am inițiat acel proiect cu funcționarul virtual pentru ca oamenii se economisească timp și bani. Suntem prima primărie din România care are peste 50.000 de proceduri digitalizate cu cetățenii. Suntem primul oraș din România care a avut statutul de capitală europeană a tineretului. Suntem un oraș european al sportului anul acesta, suntem cunoscuți cu evenimente precum TIFF și UNTOLD, care au pus Clujul definitiv pe harta europeană, dacă nu mondială ale evenimentelor culturale. La Cluj se întâmplă evenimente importante sportive, vom avea Olimpiada Mondială de Matematică. Ne străduim să menținem Clujul pe harta mondială”, a mai declarat Boc.

UPDATE:

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca ne-au transmis punctul de vedere sub forma unui drept la replică. Nu putem decât să remarcăm promptitudinea angajaților Biroului Mass-Media atunci când au ceva de spus pentru apărarea imaginii Primăriei.

Redăm mai jos mailul trimis de reprezentanții Primăriei:

Pentru corecta informare a cititorilor dumneavoastră, vă recomandăm să faceți următoarele precizări, în legătură cu articolul ”Bugetarea participativă, o idee bună care devine o bătaie de joc. Boc anunță un nou concurs de proiecte pe anul acesta, în timp ce proiectele câștigătoare de anul trecut zac în sertar și nu primesc finanțare”, difuzat astăzi :

    ”Toate proiectele din cadrul procesului de bugetare participativă au asigurată finanțarea anuală sau multianuală. Acestea se află în diverse faze de implementare (studii tehnice, licitații).
    Proiectele votate de clujeni, în funcție de specificul fiecăruia, vor fi implementate cu repectarea procedurilor legale. Unele dintre ele presupun o rezolvare multianuală, cum ar fi proiectul ”Toalete pentru toți”, proiect pentru implementarea căruia licitația este în curs de desfășurare, iar termenul de depunere a ofertelor este data de 18.06.2018.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *