In vizor

"Buftea de Cluj”, al doilea proiect construit de primarie din insolventa

Scris de 643

“Buftea de Cluj” este al doilea proiect derulat de primaria clujeana, si care se construieste din insolventa, dupa Parkingul de pe strada Fabricii. Atunci a fost vorba de Concefa SA Sibiu, acum este vorba de Valve International Bucuresti. Lucrarile din Lomb sunt realizate doar pe sfert, si trebuie finalizate in mai putin de un an. Constructorul a intrat, insa, in insolventa si are datorii de peste 16 milioane de lei.

Primaria Cluj-Napoca este la al doilea proiect pus in perticol de intrarea in insolventa a firmei constructoare. De data aceasta este vorba de o firma din Bucuresti, cea care a castigat licitatia pentru construirea “Buftea de Cluj”.

Practic, se repeta istoria din 2012, atunci cand constructorul Parkingului de pe strada Fabricii de Zahar a intrat in insolventa.

Santierul la parkingul din Marasti a inceput in 2010, iar lucrarea trebuia finalizata in 2011. Intre timp, insa, firma constructoare Concefa SA Sibiu a intrat in insolventa.

Emil Boc a ales, atunci, sa continue lucrarile cu aceeasi firma. Tocmai de aceea, proiectul a fost amanat foarte mult. Lucrarile au inaintat anevoios, astfel ca abia in 2013, dupa trei ani de santier, au fost distribuite locurile de parcare. In acest caz, contractul a fost de 7,2 milioane de lei.

O valoare mult mai mare o are, insa, contractul pentru construirea Centrului Regional de Excelenta pentru Industrii Creative, ce se ridica la 9,3 milioane de euro. Valve International acastigat acest contract in asociere cu RDV Construct, With Star International si Team Net Engineering. Vestea intrarii acestei societati in insolventa nu pare sa ingrijoreze autoritatile publice.

“Primarul Emil Boc a dat asigurari ca lucrarile vor continua”, a declarat Oana Buzatu, purtator de cuvant al Primariei Cluj-Napoca.

Totusi, motive de ingrijorare exista, mai ales ca proiectul este la inceput, iar primaria a facut plati in avans.Tocmai de aceea, consilierii locali PNL au cerut primarului, la ultima intrunire a forului deliberativ, informari cu privire la stadiul lucrarilor din trei in trei luni.

Potrivit reprezentantilor primariei, pe santierul din Lomb lucreaza 50-70 de muncitori, iar procentul de realizare a lucrarilor a ajuns la 25%.

Intr-adevar, firmei Valve International nu i-a fost ridicat dreptul de administrare, astfel ca reprezentantii societatii si-au manifestat intentia de a continua lucrarile.

Pana acum, Primaria a platit un sfert din valoarea lucrarilor, adica in jur de 42 de milioane de lei, fara TVA. Lucrarile ar trebui finalizate in februarie 2015.

Valve, datorii de 16 milioane de lei

Potrivit ultimului raport financiar, firma a avut datorii de peste 16 milioane de lei, in 2012. In 2011, datoriile au ajuns la 17,5 milioane de lei. Profitul abia a depasit 200.000 de lei in ultimii doi ani.

Societatea este detinuta de Ion Florian si Radu Nicu.

Solutia unui consilier: impartirea contractelor pe mai multe loturi, cu valori mai mici

Consilierul local PNL Ioan Bildea este de parere ca Primaria Cluj-Napoca se expune unor riscuri mari, atunci cand atribuie contracte valoroase unor firme cu probleme financiare, cum sunt si exemplele de mai sus.

De aceea, institutia ar trebui sa isi ia cateva masuri de precautie.

“Daca este procedura de licitatie, nu cred ca autoritatea contractanta poate pune conditii, ca acea societate sa nu intre in faliment pe parcursul derularii contractului. In schimb, poti sa-ti prioritizezi lucrarea pe mai multe loturi, pe sume mai mici. Este oarecum o masura de protectie. Eu cred ca una dintre solutii ar fi aceasta”, arata Bildea.

Pana la urma, singurii care platesc sunt clujenii. In cazul parkingului din Marasti au asteptat doi ani peste termen sa fie finalizate lucrarile. In cazul investitiei din Lomb, lucrurile s-ar putea repeta.

Centrul Regional de Excelenta pentru Industrii Creative se adreseaza in primul rand IMM-urilor. Acesta include spatii pentru industria cinematografica, hale de productie si spatii expozitionale.

De curand, Primaria Cluj-Napoca a infiintat si o societate comerciala care va administra centrul, denumita Cluj Innovation.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour PubliNews
  Lumea Dinozaurilor: expoziție cu dinozauri animatronici de până la 13 metri lungime, la Iulius Mall Cluj
 • Acum 2 hours Vocea ta
  Apare un nou #metoo? Proprietara localului Insomnia dă în vileag numele unui alt bărbat violent, după moartea tinerei Molnar Beata
 • Acum 2 hours Rautacisme
  Mesajul subtil al Elenei Udrea pentru Emil Boc
 • Acum 2 hours Din oras
  Sunt șanse ca anul acesta să înceapă lucrările la pasajul Tăietura Turcului? Emil Boc: „Dacă nu vor fi contestații, că aici, partea de contestații, numai Dumnezeu o poate ști!”
 • Acum 3 hours Sport
  Gura securiciului Dîncu adevăr grăiește: „OPERATIV, am lucrat mai mult pentru CFR Cluj”
 • Acum 4 hours Din oras
  Clujul duce tema gunoaielor «la nivelul următor»: „Problema de la Pata Rât nu noi am construit-o. Ea își are originea în anii 2000, prin scăparea de sub control a orașului de-atunci”
 • Acum 4 hours In vizor
  Veste bună pentru investitorii imobiliari, proastă pentru cumpărători! Trenul metropolitan va duce, pe o rază de 50 de km, prețurile mari din Cluj
 • Acum 4 hours Justitie
  Suspecții principali în cazul tinerei ucise ar trebui să fie polițiștii, procurorii și judecătorii? De ce era Bone Ferenc în libertate?
 • Acum 5 hours Din oras
  Termoficare Napoca SA vrea să își facă parc fotovoltaic în Cluj-Napoca
 • Acum 7 hours Din oras
  E ca și făcută – Centura metropolitană – în «etapa finală de pregătire»: „Aceste proiecte vor permite Clujului să treacă iarăși la nivelul următor, în orizontul anilor 2030-2050”
 • Acum 8 hours Din oras
  “FOTOŞOAPELE” lui Emil Boc: “Lucrările la Parcul Zorilor ar putea să înceapă într-o lună de zile”. Cam cum e şi cu “Someşul Navigabil”, clădirea Filarmonicii, sau linia de tramvai prelungită până în Floreşti
 • Acum 8 hours Politica
  Grindeanu: “Tarom trebuie să ajungă la 90% personal navigant şi 10% personal suport, nu invers”. Grindeanu l-a pus administrator la Tarom pe fostul șef al Aeroportului Timișoara, consilier județean PSD
 • Acum 10 hours PubliNews
  Luca Toni, Sébastien Frey și Dario Dainelli vin la Sports Festival!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE