Afacerea zilei

Brutărie, patiserie și cofetărie gluten free, pentru celiaci și nu numai

Ce se întâmplă când un chef bucătar cu experiență în bucătăria de restaurant, de lanț de restaurante, cu participări multiple la târguri street-food, fost proprietar de food truck, experimentează și gătitul în tabere gluten free? Dacă are spirit antreprenorial, i se aprinde și ideea unei afaceri care să acopere această nișă.

Flaviu Mărginean a fost, încă din anul 2021, bucătarul oficial al celiacilor (câte 3-4 serii pe an) care au participat la singura tabără destinată lor.

Și a văzut, a simțit nevoia pacienților de a se apropia de normalitate, fără a-și pune viața și sănătatea în pericol.

Apoi a luat și o decizie de business. A readus la viață prima brutărie & patiserie & cofetărie GLUTEN FREE din Transilvania.

„Poate că afacerea a fost creată dintr-o nevoie – mulți celiaci diagnosticați și efectiv disperați deoarece nu găseau produse sigure pentru dieta lor, absolut obligatoriu fără gluten – însă în prezent un astfel de „loc magic” este o normalitate, este ceva firesc pe piață, în orice oraș, mai cu seamă într-un oraș-metropolă cum e Cluj-Napoca; vorbim despre o practică ce este la ordinea zilei în țările dezvoltate, de pe continentul nostru sau de dincolo de ocean. Este un stil de viață, este ceva ce te ajută oricând ai nevoie sau ți s-a prescris un astfel de regim, pe termen scurt, mediu sau pentru totdeauna. Este un sprijin, o siguranță, însă, mai cu seamă este o intrare în natural, în firesc, ceva ce în societățile preocupate de sănătate și educație și de un trai mai bun ține de cotidian”, spune Flaviu Mărginean.

Acesta admite că „nișată” ar fi putut fi considerată o afacere GLUTEN FREE acum câțiva ani. Acum se adresează mult mai multor persoane, nu doar pacienților.

„Desigur, ne adresăm celiacilor, celor cu intoleranță la gluten adică. Doar că un stil de viață lipsit de gluten poate să devină o etapă din viața oricui, la un moment dat, din diverse motive, mai mult sau mai puțin medicale, în orice caz legate de sănătate și de îmbunătățirea stilului de viață.

Este o afacere. Categoric. Doar că aș preciza că este mai mult decât atât. Nepoata mea, Mara, este celiacă. Sora mea, Camelia, este președintele asociației celiacilor din România, filiala Transilvania. Pentru mine este, în plus față de o afacere, o bucurie să pot să contribui la asigurarea bunăstării și siguranței în viața persoanelor care suferă de intoleranță la gluten. Este, la modul cât se poate de serios, parte din viața noastră, a tuturor, de foarte mulți ani. Așadar, la capitolul informare, dedicare, pasiune și implicare stăm cât se poate de bine. Iar noi spunem că și în ceea ce privește creativitatea și un gust bun, cu adevărat bun, dat cu măiestrie unor produse de bază pentru toată lumea (cum ar fi pâinea sau cozonacul sau chiar prăjiturile și torturile GLUTEN FREE) suntem în liga de excelență”, recunoaște Flaviu Mărginean.

Evident, în spatele unei decizii ce implică investiții stau calculele. Bani. Cum a calculat riscurile?

„Cu ajutorul unor experți. În plus, am apreciat că măiestria, cunoștințele și implicarea sunt factorul prioritar, pentru că este pentru prima dată de când există Gustușor când are un proprietar ”de meserie”, cu experiență în domeniu și cu niște ani de cercetare și inovare în chiar specificul propus. Noul proprietar, adică subsemnatul, am gătit GLUTEN FREE câțiva ani, înainte de a prelua Casa Gustușor, în taberele organizate de sora mea, Președintele APAA Transilvania, pentru copiii și adulții celiaci; sunt bucătar din 2015 și mă specializez de mult timp în produse de brutărie. Am creat rețete de pâine și produse de brutărie și patiserie GLUTEN FREE. M-am familiarizat cu ingredientele, condimentele și modalitatea de preparare a produselor gluten free timp de ceva ani înainte să pornesc la drum în producție, preluând și dezvoltând afacerea. Riscuri există în orice. Important este că suntem aici, suntem dedicați, suntem atenți și avem cunoștințele și expertiza necesare astfel încât familia celor ce se hrănesc gluten free să fie mereu protejată și veselă, împlinită, mai puțin îngrijorată, mai plină de viață și de bucurie.

Ca la orice început, a fost greu. Întrebări și îndoieli există mereu. Dar Flaviu are încredere că totul va merge strună. A început prin a lucra la imagine, a redecorat magazinul, împrospătat locul. Apoi a făcut ce știe el mai bine: mâncare!

„Am introdus sortimente noi de pâine GLUTEN FREE, cum ar fi pâinea neagră, pâinea albă; am modificat puțin rețetele, cum ar fi pâinea cu semințe, pâinea cu chia, pâinea țărănească; am introdus pâinea casei. Toate, în mod evident, GLUTEN FREE.

Totul, cu certificare și supervizare autorizată din partea autorităților specializate, este GLUTEN FREE. Avem o mulțime de produse interesante, greu de găsit pentru celiaci, cum ar fi sosul de soia, sosul de stridii, muștarul, berea fără gluten și multe, multe alte produse. Și, ne mândrim cu covrigii pe care îi scoatem calzi, în fiecare zi, din cuptor, cu sare sau cu susan, cu pesmetul făcut de noi, cu crutoanele pe care le coacem, cu broscuțele simpatice, cu torturile sofisticate, cu cozonacii, pe care îi facem în tot timpul anului, cu chiflele care sunt atât de iubite de clienții noștri, cu cheesecake-ul cu fructe, care se potrivește atât de bine în orice anotimp, cu tradiționalele Amandină, Tăvălită, Albiniță, dar și cu delicata Pavlova, cu minunatele brioșe pentru micul dejun, cu vesela prăjitură mușuroi, cu feliile snikers, krantz, kinder, cu minunatul tort Red Velvet, cu atât de cerutul tort de portocale, cu acel mereu la modă tort Duo cu ciocolată, cu popularul carrot cake și multe, multe alte bunătăți, gluten free. Noi suntem noi. Adică energia, implicarea, prezența și cunoștințele noastre aprofundate în ceea ce privește intoleranța la gluten sunt cele mai de preț”, completează cu emoție Flaviu Mărginean.

Întrebat despre strategie, antreprenorul trece într-un alt mod. E informat. E prezent și atent. Are expertiză în domeniul intoleranței la gluten. Are experiență.

„Ne dorim să mergem înainte și mai departe ca o familie, în sprijinul, suportul, bucuria și sărbătorile acestor minunați oameni, care, de ceva vreme încoace, sunt vizibili, în sfârșit; gata cu ignorarea și lipsa de informare și dificultatea în aprovizionare! Gustușor face ca totul să fie simplu și ușor! Desigur, subliniem, din nou și din nou și ori de câte ori este nevoie: GLUTEN FREE!”

Când trebuie să vorbească despre el, Flaviu Mărginean nu mai este atât de generos cu informațiile. Nu că ar avea ceva de ascuns, dar e „setat” pe muncă. Nu poate să ascundă că urmărește cu sufletul la gură cursele de F1. Dar simte nevoia să le reamintească celiacilor și nu numai că locul său de suflet s-a mutat: acum e „la sediu”, pe  B-dul Nicolae Titulescu nr.18, Cluj-Napoca.