Branza oparita este produsul proaspat sau maturat obtinut prin scurgerea zerului dupa coagularea laptelui. Daca sunteti curiosi care sunt pasii prin care trece laptele pana sa ajunga in farfurii sub forma de branzeturi oparite (Cascavalul Appetit,Cascavalul Rucar, Cascavalul Mozarella, Cascavalul Boccancino, Cascavalul Dalia, Cascaval Delicatess), .ro si Bonas, compania clujeana care face doar produse proaspat de bune, va explica procesul tehnologic.
Laptele materie prima se receptioneaza din punct de vedere cantitativ si calitativ, se filtreaza si se curata, dupa care se pasteurizeaza la 72-800C. Dupa racirea la 32-360C se adauga culturile de bacterii lactice care fermenteaza lactoza cu formare de acid lactic, crescand astfel aciditatea laptelui si se adauga cheagul pentru formarea coagulului.
Coagulul obtinut se scoate pe crinte acoperite cu sedile pentru scurgerea zerului. Dupa aceea se lasa la maturat pentru cresterea aciditatii. se marunteste si se opareste in saramura 10 %. Casul oparit se modeleaza si se aseaza in forme. Se matureaza cateva zile la 11-14ºC, se ambaleaza in pungi de 0.100 Kg, 0,500 Kg, 1,5 kg. Termenul de valabilitate este de 90 zile.
Acest produs se poate obtine din lapte de vaca, bivolita si oaie sau in amestec, acestea trebuind sa aiba un grad redus de infectie si un grad ridicat de prospetime.
Cascavalurile trebuie sa se prezinte ca si bucati de dimensiuni uniforme, suprafata neteda, uniforma, de culoare galbuie fara crapaturi, se admit usoare urme provenite din cutele panzei si urme de la gaurile formei, miez curat, omogen, fara urme de mucegai cu rare ochiuri de fermentare de max. 10 mm, neuniform raspandite, pasta semitare, elastica, omogena in toata masa, culoare galbuie pana la galben, uniforma in toata masa produsului, gust si miros placut, caracteristic sortimentului, potrivit de sarat, fara miros si gust strain.
Produsele Bonas sunt usor de recunoscut. Sunt proaspat de bune si pot fi cumparate din punctele de desfacere din pietele agroalimentare Flora, Marasti, Hermes si Zorilor, de pe str. Dunarii nr. 24, str. Hateg nr. 15, str. Aurel Vlaicu nr. 27 si in cel din complexul Union. In cel mai nou punct de desfacere al produselor Bonas, magazinul de produse lactate din piata agro-alimentara IRA, puteti gasi toata gama de produse. De asemenea, lactatele „proaspat de bune” mai pot fi achizitionate din Cora, Selgros, Profi, Kaufland si din reteaua de magazine Alimrom.