De cartier

Borhanciul se urbanizează cu un plan urbanistic zonal: liber pentru centru comercial, spații de birouri, locuinţe colective și spaţii verzi

Specialiștii administrațiai Boc analizează urbanizarea străzii Borhanci prin intermediul unui plan urbanistic zonal (PUZ). Autoritățile sunt pregătite să aprobe, printr-un proiect de hotărâre, dezvoltarea unui teren în suprafață de 27.332 mp pe bază de structură parcelară – două parcele destinate construirii și un imobil pentru circulațiile rutiere.

Beneficiarul proiectului este Napoca City Residence.

Etapa consultării publice are loc în perioada săbătorilor pascale 14– 28 aprilie 2022. (vezi AICI).

Ziar de Cluj semnala proiectul imobiliar din Borhanci încă din Septembrie 2021.

CITEȘTE ȘI: Dan Dunca, jucator important pe piata imobiliara, vrea sa construiasca blocuri si birouri pe Borhanci, desi Boc nu mai da autorizatii

Pe un teren de cca 27.000 mp de teren agricol, beneficiarul Napoca City Residence SRL urmărește realizarea unui ansamblu mixt: centru comercial – un magazin Kaufland de mari dimensiuni, spații de birouri, locuinţe colective și spaţii verzi.

Este propus un corp de birouri cu regim de înălțime de 1-3S+P+10E, un corp mixt – locuinţe şi spaţiu comercial – 1-3S+P+6E+R, un alt corp cu regim de înălțime 1-3S+P+6E+R – pentru comerţ şi birouri, corp ce include şi o grădiniţă şi o serie de blocuri cu apartamente P+3.

Până de curând, autoritățile susțineau că proiectele imobiliare de anvergură din colonia Borhanci rămân suspendate până la realizarea centurii metropolitane – din 2026. Comisia de urbanism a dat aviz favorabil unui proiect imobiliar cu spații de locuit/spații de birouri+centru comercial. 

În aceste condiții, beneficarul Napoca City Residence SRL dorește elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal, în vederea realizării unui Ansamblu Mixt funcțional, compus din Centru comercial, birouri, locuințe colective, funcțiuni complementare, drum și utilități, parcelare, organizare de șantier, împrejmuiri, spații verzi.

„Propunerea volumetrică a viitoarelor imobile din cadrul proiectului, dorește să marcheze local nodul de intersecție dintre Centura metropolitană TR 35 și str Borhanciului, printr-un imobil de tip turn – cu regim de înălțime de (1-3S)+P+10E”, se arată în documentația PUZ analizată de specialiștii administrației Boc.

„În coformitate cu prevederile PUG, alipit de amplasamentul studiat se propune realizarea centurii metropolitane TR 35, cu o ampriză de aproximativ 50 m lățime. Prin  proiectul centurii, se propune realizarea unei artere cu sens unic dinspre strada Romul Ladea spre sensul giratoriu suspendat propus la intersecția cu str. Borhanciului. Principalele accese în ansamblul propus se realizează din strada Borhanciului și din artera cu sens unic amintita mai sus’‘, arată proiectanții.

Napoca City Residence este în funcțiune, dar considerată inactivă.

A fost înființată în 2016 și are obiect de activitate dezvoltarea și promovarea imobiliară. Încă de la înființare, a avut zero cifra de afaceri și pierderi care au variat între 114 euro și maxim 142 mii euro. În 2020, firma lui Dan Dunca a declarat pierderi de peste 72 mii euro. Napoca City Residence nu are nici un angajat.

Firma are trei asociați: Duncan Invest SRL (40%), REZ INT Management SRL (40%) si Iulian Iuga (20%). Din Consiliul de Administrație fac parte Dan Dunca, Iulian Iuga si Toth Zsolt Szilard.

Dan Dunca este un jucător important pe piața imobiliară din Cluj, el fiind asociat în mai multe firme de profil. De exemplu, prin Maxintermedia, Dan Dunca a susţinut un proiect imobiliar de 5 milioane de euro, dezvoltat de Practic Invest, proprietară a complexului Praktiker, printre asociații de la Practic Invest aflându-se alți jucători clujeni semnificativi din domeniu – Mircea Ilea și Radu Ster.

CITEȘTE ȘI: Încă o stradă din «zona rezidențială» Borhanci se urbanizează cu locuințe, supermarket și servicii de interes public

Chiar dacă clujenii continuă să-i «sugereze» primarului că au nevoie de un sens giratoriu la intersecția Borhanciului-Brâncuși-Romul Ladea-Fagului, edilul Emil Boc susține că proiectul de extindere va fi realizat odată cu centura metropolitană – cel mai probabil după realizarea magistralei I de metrou, adică la finalul exercițiului financiar european 2021-2027, spre 2030.