Analiza

Bolnavii cronici și vârstnicii, prioritate la vaccinare mai mult declarativ. Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie poate rezolva problema?

Scris de 80

Campania de vaccinare reprezintă o provocare pentru toată lumea, iar platforma de programări a devenit coșmarul oricărui angajator sau medic de familie. 

Cei mai mulți medici de familie recunosc că au reușit cu greu să își programeze pacienții, iar această activitate s-a întins și în afara orelor petrecute la cabinet, deoarece locurile libere apăreau pe platformă de obicei noaptea sau dimineața devreme.  

Medicii de familie au ținut să precizeze că nu au niciun fel de statut special și că și ei, la fel ca și oricare utilizator al platformei, au acces la aceleași centre.  

„Medicii de familie accesează aceleași centre de vaccinare și văd aceleași locuri libere de programare pe care le vede orice pacient sau aparținător. Nu există centre speciale sau locuri dedicate fiecărui medic de familie pentru pacienții săi. Astfel încât șansele obținerii unei programări direct de către un pacient sau aparținător care urmăresc continuu, zi și noapte, apariția unor noi centre și locuri de programare în orașul dorit, în ziua și la ora dorite sunt mult mai mari decât prin intermediul medicului de familie”, explică medicii de familie.  

Mulți bolnavi cronici cred că vaccinarea va fi făcută în cabinetul medicului de familie 

Medicii de familie au ținut să precizeze că bolnavii cronici și persoanele peste 65 de ani nu vor fi vaccinați de către medicii de familie, ci în unul din centrele deschise în acest scop.  

„Vaccinarea împotriva COVID-19 nu se realizează în această etapă în cabinetele medicilor de familie. Vaccinarea se realizează în centre de vaccinare organizate de autoritățile publice. Majoritatea pacienților care apelează în aceste zile medicii de familie cred că vaccinarea se face în cabinet”, au transmis medicii de familie.  

În ciuda apelului medicilor de familie care le transmit bolnavilor și vârstnicilor să se programeze singuri, cei mai mulți tot la medicul de familie apelează. De altfel, un studiu IRES a dezvăluit faptul că persoanele care încă nu sunt decise să se vaccineze ar putea fi convinse de medicii de familie. 

„Deschiderea pentru vaccinarea împotriva COVID-19 poate fi influențată, conform declarațiilor respondenților, în primul rând de medicii de familie (62%).”, potrivit studiului IRES. 

Campania de vaccinare se poate desfășura mai eficient, dacă se ar fi incluse și cabinetele medicilor de familie? 

Președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Costiug a susținut într-o declarație pentru un ziar local că medicii clujeni își doresc să poată vaccina persoanele vârstnice și bolnavii cronici în cabinetele lor.  

Însă cât de fezabilă este această solicitare? 

Comitetul Național pentru Planificarea vaccinării COVID-19 a gestionat extrem de prost etapa a doua a campaniei de vaccinare. Târziu și-au dat seama că trebuie să existe o prioritizare a celor care urmau să se vaccineze în această etapă astfel încât să nu existe o îmbulzeală, o vânătoare a locurilor libere, dar și categorii avantajate. Într-un stil pur românesc s-au realizat vaccinări fără programare, în timp ce unii bugetari au fost vaccinați prioritar, precum angajații Curții de Conturi sau cei din MAPN. Practic ei au centre dedicate care nu sunt accesibile publicului larg.  

Astfel, dacă la Cluj-Napoca există opt centre funcționale, doar patru dintre ele sunt accesibile pe platforma dacă vrei să te programezi.  

Dacă oricum se vaccinează pe lângă programări, atunci pentru vârstnicii și bolnavii cronici aflați în evidențele medicilor de familie ar fi mult mai ușor dacă s-ar putea vaccina la cabinet. Fiecare medic ar știi câți pacienți are și ar putea să îi programeze fără a mai există frustrări și de o parte și de cealaltă.  

Vaccinul se păstrează în frigider la o temperatură de două grade pentru maxim cinci zile, ceea ce înseamnă că acest vaccin ar putea fi păstrat și în cabinetele medicilor de familie. De altfel, medicul Rafila a declarat că noul vaccin de la AstraZeneca va putea fi administrat și în cabinetele medicilor de familie, ceea ce ar trebui să normalizeze acest proces de vaccinare.  

„Vaccinul de la AstraZeneca va putea fi administrat în cabinetele medicilor de familie și deci, dintr-odată, vom avea 11.000 de centre de vaccinare în plus în România, a arătat Alexandru Rafila. El atrage însă atenția că aceste 11.000 de centre de vaccinare trebuie să fie dublate de o informație completă, pe care medicul de familie să le-o ofere oamenilor de pe lista sa”, a declarat medicul Alexandru Rafila. ULTIMA ORĂ

 • Acum 18 hours Sport
  Primul şoc în Superliga: U Cluj vrea să îl dea afară pe Erik Lincar și negociază rezilierea contractului!
 • Acum 20 hours FOTOGRAFILA
  Chiar nimeni nu vede chixul “regazonării” de pe Cluj Arena, “orezăria” de acolo? Tișe: “Stadionul este pregătit pentru fotbal”. Doar că “maronul” de pe teren este la fel de vizibil ca şi cel din comunicat
 • Acum 20 hours Analiza
  În Cluj-Napoca există zi de Oser (“Osăr) şi zile de “OSĂ”: Boc dă asigurări că se face Aquapark la Cluj-Napoca. Săptămâna viitoare “OSĂ” anunţe “veștile bune”
 • Acum 22 hours Vocea ta
  Concert de noapte la utilaj greu pe Clinicilor. Legea e facultativă la Cliuuuj
 • Acum 24 hours Politica
  Guvernul vrea mai multe femei în funcţii de conducere la companiile de stat. „Femeile au nevoie de această şansă”, spune Firea
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Nu trebuie să scoți pe gură cuvinte rasiste, e suficient să ai o atitudine de gen: La ora dezbaterii publice pe justiţie socială de la festivalul de la Pata Rât, primarul Emil Boc intra live pe Facebook cu perechi dansând tango în Cazino
 • Acum 1 day Politica
  O GROAZNICĂ LOVITURĂ PENTRU AGRAMAȚII DE PE REȚELELE DE SOCIALIZARE: Gramatica va deveni probă la “Bacalureat” (sic!)
 • Acum 1 day Eveniment
  Incendiu foarte puternic la un restaurant: focul se manifestă pe o suprafață de 2000 de metri pătrați
 • Acum 1 day In vizor
  Ia uite cum îi curta Partidul Comunist Chinez pe scuteciștii și uaseceriștii României…
 • Acum 2 days General
  Untold, Eco Garden și administrația publică locală își bat joc de U Cluj, de suporteri și de oraș. Priviți pe ce ”orezărie” sunt chemați jucătorii clujeni să se bată cu cei de la Sepsi
 • Acum 2 days Sanatate
  CLUJ: 2000 de cazuri depistate într-o săptămână. De ieri, până azi, încă aproape 400 de cazuri noi
 • Acum 2 days In vizor
  Podului Locomotivei ”OSĂ” fie modernizat ”în curând”. Deocamdată, după 5 ani de la demararea proiectului, mai sunt de obținut câteva avize
 • Acum 2 days PubliNews
  Muzică, film, teatru și bunătăți mediteraneene – surprizele din acest weekend în Iulius Parc
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE