Rautacisme

Bogdan Sgârcitu, ex-directorul de comunicare al Bechtel, compania care a trântit autostrăzile în Romania, e bine merci şi face acelaşi lucru în Gabon

Puţină lume îşi mai aduce aminte de firma Bechtel cea care ne-a dat o ţeapă colosală cu construcţia de autostrăzi în România.

Dar cum noi avem la Ziar de Cluj o memorie mult mai lungă decât scula de gabonez, am fost curioşi şi am scrolat presa ca să dăm peste numitul Bogdan Sgârcitu, care pe vremea lui Adrian Năstase era directorul de comunicare a Bechtel, dând dume în presa gaboneză tot din partea… Bechtel.

Fix cum dădea când se poza cu Adrian Năstase şi ne spunea cum statul român, prin bunăvoinţa Bechtel, o “economie” de 30% din valoarea anuală a lucrărilor. Care lucrări, habar nu avem.

Toate acestea se întâmplau în noiembrie 2005. În septembrie 2008, “purtătorul de cuvânt al companiei Bechtel, Bogdan Sgârcitu, a precizat că au fost construiţi şase kilometri din autostrada Transilvania şi estimează că, până la sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, Bechtel ar putea finaliza un tronson de până la zece kilometri, iar până la sfârşitul anului – 20 de kilometri.”

I-au finalizat de nu s-au mai văzut.

În fine, alta este frumuseţea poveştii şi ştirea: l-am sunat pe domnul Sgârcitu să-l îmtrebăm cum merge treaba în Gabon, raportat la cum a mers în Românbia cu Bechtel. Să ne spună şi nouă de ce nu avem autostrăzi în România, după ce am avut atâta bunăvoinţă şi poftă de muncă din partea companiei Bechtel. Şi dacă se simte vinovat că Bechtel a dat ţeapă României.

Ca să aflăm că dacă în vremurile de glorie îşi asuma rolul de director de comunicare, apoi de purtător de cuvânt al companiei Bechtel, azi zice că a fost un simplu magazioner, un om “care a lucrat pe marginea drumului”, “cu utilajele”.

Probabil din aceeaşi poziţie de pe marginea drumului bagă şi dumele pe care le bagă în numele Bechtel şi în Gabon.

Prin urmare, ne-a declarat el telefonic: “treaba merge bine în Gabon, depinde de ce treabă vor să facă ăia. Şi depinde de cine contractează lucrarea”.

– Eu nu am lucrat pe Transilvania, ci numai pe lângă Roman.

– Dar tot cu Bechtel aţi lucrat, nu?

– Da, dar numai lângă Roman.

– Şi câte autostrăzi sunt gata lângă Roman?

– Păi nici una. Dar eu numai cu utilajele m-am ocupat.

Că fix asta face şi în Gabon, “el numai pe marginea drumului”, aşa cum a lucrat şi atunci.

În rest, el nu e vinovat că nu s-a făcut nimic, ci “cei care au contractat şi nu au facut nimic”.

Cu regretatul Ioan Ghiuri Pascu cântam, pe vremea lui Nea Ceaşcă, “Imnul Montatorilor de Yale din Gabon”:

“Montat-o yale Globulu!

Ia-le, ia-le yalelele!

Tutul în cul pe dilectolu!

Ia-le, ia-le yalelele!”

Sălacii gabonezi!

Dar şi sălacii de noi. În 10 ani Bechtel ne-a dat 52 de km de autostradă gata şi 64 de km executaţi parțial. Dar şi noi i-am jignit cu plăți de 1,5 miliarde euro!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *