Politica

Bogații din PNL Cluj, propuși pentru Camera Deputaților și Senat: cine sunt, ce averi și interese au

PNL Cluj propune pentru alegerile parlamentare din decembrie un actual deputat, „pila” lui Vasile Blaga, o deputată traseistă, un ministru, un director din Primăria Cluj-Napoca, un primar, un avocat, un director de agenție de stat. Nume grele, candidați unul și unul cu venituri și interese pe măsură.

Vă propunem o analiză a averilor și intereselor celor cinci candidați pentru Camera Deputaților și a celor doi candidați pentru Senat. Vom urmări mai departe activitatea lor și modul cum vor reprezenta interesele Clujului.

Listele nu sunt finale și pot avea loc modificări ale ordinii candidaților.

PROPUNERI CAMERA DEPUTAȚILOR

ADRIAN OROS

Este actualul ministru al Agriculturii. Deține un teren intravilan în Cluj, achiziționat în 2002, cu o suprafață de 1700 mp. Un teren agricol achiziționat în 2007, cu o suprafață de 4100 mp. În declarația de avere menționează două apartamente: unul situat în municipiul Cluj-Napoca, cumpărat în 2008, cu o suprafață de 71 mp. Un al doilea apartament a fost achiziționat recent, în 2019, cu o suprafață de 51.47 mp. Mai are și o casă de locuit situată în Cluj, achiziționată în 2010, cu o suprafață de 280 mp.

Oros deține două autoturisme: un BMW, an de fabricație 2009. O Skoda achiziționată în leasing, an de fabricație 2018.

Amintește un credit contractat în 2008, scadent 2033, în valoare de 100.000 Euro. Nu menționează altfel de raporturi bancare, conturi curente ori depozite/fonduri de pensii private. Venitul salarial anual obținut de la Camera Deputaților este în sumă de 114924 lei. Salariul de profesor universitar încasat de la USAMV Cluj-Napoca este în valoare de 161489 lei. Venitul obținut de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în calitate de ministru este în valoare de 24944 lei. Indemnizația de președinte al Colegiului Medicilor Veterinari Cluj îi mai aduce ministrului Oros un venit suplimentar în sumă de 16488 lei. Indemnizația de vicepreședinte al Colegiului Medicilor Veterinari din România înseamnă un venit total de 12.000 lei.

Soția lui Nechita Oros obține de la laboratorul de tehnică dentară unde este angajată un venit anual în sumă de 16956 lei.

Potrivit declarației de interese, Nechita Adrian Oros este vicepreședinte al Colegiului Medicilor Veterinari Romania și președinte al Colegiului Medicilor Veterinari Cluj. Deține, de asemenea, calitatea de vicepreședinte PNL.

CRISTINA BURCIU

Este traseista pesedistă din Turda care a votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, iar acum figurează pe un loc eligibil pe lista peneliștilor pentru Camera Deputaților la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, drept răsplată pentru susținerea Guvernului „Lucovid” Orban.

Nu deține nici un teren sau apartament/casă de locuit pe numele său. Menționează un autoturism marca Hyundai Elantra, cumpărat, an de fabricație 2011.

Amintește un singur credit contractat în 2019, scadent 2023, în valoare de 81.000 lei. Indemnizația obținută în calitate de deputat în Parlamentul României este în valoare de – 131.412 lei. Alocația pentru copii înseamnă un venit de – 1668 lei. În declarația de avere din 2016, atunci când candida pentru funcția de deputat pe listele PSD, Cristina Burciu își susținea partidul cu suma de 58.300 lei însemnând contribuția pentru campania electorală.

SABIN IOAN SĂRMAȘ

Este directorul Agenției pentru digitalizarea României. Deține un apartament achiziționat în 2007, cu suprafața de 60,31 mp. Nu menționează nici un teren pe numele său. Deține două motociclete: un Harley Davidson obținut prin concurs la emisiunea Cronica Cârcotașilor, an de fabricație 1997, precum și un Suzuki, cumpărat, an de fabricație 2013.

Nu menționează în declarația sa de avere nici un cont bancar curent, depozite bancare ori fonduri de pensii private, nu are datorii și nici credite bancare. Venitul anual obținut în calitate de consilier local la Primăria Cluj-Napoca este în sumă de 12045 lei. A mai declarat venituri obținute din închiriere (apartament?) în valoare de 9600 lei.

Sărmaș este asociat la mai multe firme. În calitate de asociat la Cicada Technologies SRL, veniturile din dividende sunt în valoare de 96140 lei.

CICADA TECHNOLOGIES SRL, înființată în 2016, Cluj-Napoca, administrator Rus Andrei Bogdan. Obiectul de activitate vizează cercetarea-dezvoltarea în științe naturale și inginerie. Include cercetarea-dezvoltarea experimentala in stiinte naturale si inginerie, altele decat cercetarea si dezvoltarea experimentala biotehnologica; în stiinte naturale, inginerie si tehnologie, stiintele medicale, stiintele Agricole. În 2019, Cicada Technologies a realizat un profit de 60126 euro, la o cifră de afaceri de 370285 euro.

Potrivit declarației de interese, este asociat unic la SC Ubiquitous Technologies SRL – cu 20 părți sociale/valoare de 200 lei.

Ubiquitous Technologies, înființată în 2012, în Cluj-Napoca, administrator Sărmaș Maria Cornelia și Sabin Sărmaș în calitate de asociat. Obiectul de activitate vizează realizarea soft-ului la comanda (software orientat client). Aceasta clasa include activitatile de scriere (programare), modificare, testare si asistenta privind produsele software. Este asemenea inclusa scrierea de programe urmand indicatiile utilizatorilor (programe orientate pe client). Proiectarea structurii si continutului si/sau scrierea codului de calculator necesar pentru a crea si implementa: sisteme software, aplicatii software, baze de date, pagini web, adaptarea software-ului potrivit cerintelor specifice, adica modificarea si configurarea unei aplicatii existente astfel incat devine compatibila si functionala, potrivit mediului sistemului informatic al clientului.

În 2019, firma nu a înregistrat profit, iar în 2018 a avut pierderi de 65 euro.

Este asociat la SC Aqua Trout SRL cu 6000 părți sociale/acțiuni/ valoare de 60000 lei.

Aqua Trout, înființată în 2009, în Runcul Salvei (Bistrița-Năsăud), administrator Sărmaș Maria Cornelia, asociat unic Sabin Ioan Sărmaș. Obiectul de activitate vizează acvacultura in ape dulci și include: cresterea pestelui in ape dulci, inclusiv a pestilor ornamentali de apa dulce, cresterea crustaceelor de apa dulce, a scoicilor bivalve si a altor moluste si animale acvatice, activitati ale creselor cu puiet de peste de apa dulce (incubatoare pentru icre de peste), precum și cresterea broastelor.

Firma a înregistrat consecutive pierderi: 2019 minus 457 euro; 2018 minus 468 euro.

În calitate de președinte al Autorității pentru Digitalizarea României, funcție obținută politic, a încasat o indemnizație în valoare de – 9734 lei. Este prim-vicepreședinte PNL Cluj-Napoca.

SORIN MOLDOVAN

Sorin Moldovan este deputat în actuala legislatură 2016 -2020. Despre el se spunea în urmă cu patru ani că este nepotul lui Vasile Blaga și a fost „parașutat” din Oradea pe listele PNL Cluj pe bază de „pile”. Ziar de Cluj a scris pe larg despre modul cum a ajuns Sorin Moldovan pe un loc eligibil la parlamentarele din 2016. Actualul deputat este fiul lui Petrică Moldovan, om de afaceri din Oradea şi membru ex-PDL. Juniorul Moldovan a ocupat în timpul guvernării PDL funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport. Ce calităţi l-au recomandat? Talentul lui tac-su de a face bani mulţi numai din afaceri cu statul şi relaţia acestuia suspect de apropiată cu co-preşedintele Vasile Blaga. Cu ajutorul relaţiilor, familia Moldovan și-a construit, în 8 ani cât a fost PDL pe cai mari la guvernare, un mic imperiu financiar din contracte grase de la stat.

Citește și:

Ce talente îl recomandă pe Sorin Dan Moldovan pe un loc eligibil pe lista PNL Cluj pentru parlamentare? Cam 88 de milioane de euro făcuți de tata din contracte cu statul. Porunca lui Vasile Blaga și obediența celor din PNL Cluj

În cei patru ani în Camera Deputaților, activitatea sa a fost destul de redusă: a avut 105 luări de cuvânt în plen, 253 întrebări și interpelări și 113 propuneri legislative inițiate, din care 25 promulgate legi și 25 de moțiuni.

Nu are terenuri, dar deține un apartament de 117 mp în București. Conduce un autoturism Audi A6 an fabricație 2015. În declarația de avere aferentă anului trecut a notat și ceasuri în valoare de 10.000 euro.

În conturi are 22.000 lei și un card de credit cu limită maximă de 39.500 lei.

În ceea ce privește veniturile, Moldovan a declarat indemnizația de deputat în valoare de 131.412 lei/an

OVIDIU CÎMPEAN

Este director la Direcția de Evenimente și Informare din cadrul Primăriei. A început de jos, ca lipitor de afișe în PDL, s-a pus bine cu cine a trebuit în partid și a ajuns manager de proiecte în Primărie. Ce a manageriat Cîmpean în toți acești ani? Printre proiectele pe care le-a coordonat se numără modernizarea Parcului Central și a clădirii Casino, refacerea infrastructurii Orașului Comoară, Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative, creșterea eficienței energetice pentru mai multe blocuri de locuințe din oraș ș.a.

Nu are terenuri, dar este proprietarul a două apartamente în Cluj-Napoca, împreună cu soția. Ambele apartamente au fost cumpărate cu credit Prima Casă. În declarația de avere apare și un autoturism Renault, an fabricație 2007. Anul trecut, Cîmpean a vândut un apartament pe care a încasat aproape 400.000 lei.

Candidatul liberal la Camera Deputaților are și două credite în valoare totală de aproape 60.000 euro.

La capitolul venituri a declarat 118.113 lei/an salariul de la Primărie și 1.700 lei din închirierea unui apartament, la care se adaugă veniturile soției: 67.500 lei/an salariul de la Regia de Termoficare (aflată în subordinea Primăriei), 10.092 lei/an salariul de la Parlamentul României, 4.000 lei din intermedierea de asigurări Allianz Țiriac și 12.479 lei din închirierea a două apartamente.

PROPUNERI SENAT

RADU MOISIN

Este avocat și consilier local de mai mulți ani. Timp de câteva luni a fost și primar interimar, în 2012, când Emil Boc a plecat la București pentru funcția de prim-ministru.

Are trei terenuri în intravilan: 2 în Cluj-Napoca (unul pe numele lui și unul pe numele soției) și 1 în Florești (aferent apartamentului), 3 apartamente (2 în Cluj-Napoca și unul în Florești). Mai deține și un Ford Mondeo, an fabricație 2005 și este în curs de dobândire (a încheiat un antecontract de vânzare cumpărare) un Mercedes C250.

În ceea ce privește banii, Moisin are un cont curent în valoare de 10.700 lei, unul în valoare de 9200 euro și fonduri de investiții în valoare de 40.400 lei.

Radu Moisin are acțiuni și părți sociale la Romgaz, Banca Transilvania (valoare 5700 lei), OMV Petrom (valoare 25.280 lei), Bavaria Dekor SRL (valoare 200 lei). A acordat un împrumut în valoare de 10.000 euro socrului său.

Liberalul clujean are și un credit bancar în valoare de peste 52.000 euro.

La capitolul venituri, a declarat salariul de consilier local în valoare de 13.140 lei/an, peste 181.500 lei/an din activități de avocatură și 242 lei din dividende la Banca Transilvania. Salariul soției, angajată la ANCOM București, a fost de 88.900 lei/an. Se adaugă și 18.800 lei din închirierea apartamentului din Florești plus 40.000 euro daruri de nuntă.

Radu Moisin deține Bavaria Dekor împreună cu Rodica Moisin, are ca obiect de activitate consultanța pentru afaceri și management și a fost înființată în 2012. Radu Constantea, coleg de partid și consilier local, este administrator. Firma a avut cifră de afaceri zero în ultimii cinci ani și pierderi în fiecare an.

MIRCEA MOROȘAN

Este primar al orașului Huedin, acesta fiind al doilea mandat al său. În trecut, a ocupat și funcția de director al Direcției de Sănătate Publică Cluj.

Are șase terenuri (1 agricol și 1 forestier în județul Sălaj, 3 în intravilan în Huedin, Ciucea și Râșca și 1 în extravilan în Oradea). Moroșan este și proprietarul unui apartament în Cluj-Napoca, al unei case în Huedin și al unei case de vacanță în Râșca, județul Cluj.

Candidatul liberal are două autoturisme: un Volvo XC60 an fabricație 2018 (preț aproximativ 30.000 euro) și un Volkswagen Scirocco an fabricație 2009.

Anul trecut, Moroșan a vândut două apartamente: unul la prețul de 100.000 euro și unul la prețul de 42.500 lei.

La capitolul bani, Moroșan a notat în declarația de avere 5 conturi și depozite bancare în valoare totală de 408.000 lei. Are și un credit în valoare de 32.600 lei, pe perioadă nedefinită.

La capitolul venituri, a declarat un salariu de 94.027 lei/an de la Primăria Huedin, la care se adaugă salariul de 188.200 lei încasat de soție de la Spitalul Orășenesc Huedin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *