Editorial

Bode și Boc – Cooperativa Avântul-Prăbușirea

Ion și Gyuri sunt prieteni buni. Cei mai buni prieteni din sat. Într-o seară, Ion îl roagă pe Gyuri să-l ajute la coasă. Se întâlnesc a doua zi, de dimineață bună. Nici una, nici două, Ion s-a repezit la Gyuri și a început a-i căra pumni și picioare înjurând vârtos ungurii. „Ce-ai cu mine Ioane, ce ți-am făcut de mă bați?”, îl întrebă Gyuri pe Ion. „Mă, voi, ungurii, l-ați omorât pe Mihai Viteazul”, îi răspunse Ion. „Da, dar asta a fost acum câteva sute de ani, mă Ioane.” „Așe-i cum zici, mă Gyuri, dar eu acuma am aflat.”

Cam așa stă treaba și cu ministrul Internelor, Lucian Bode. După cinci luni în care, bag de seamă, a stat pe fotoliul de ministru ca peștele pe televizor, domnia sa tocmai a aflat, vezi Doamne, despre o practică veche de la ’89 încoace, anume că diverse funcții de conducere din structurile ministerului sunt ocupate de interimari. Și ce face domnia sa în această situație? Face ce face primarul Emil Boc când e prins cu izmenele imobiliare în vine. Face pe niznaiul, se dă proaspăt ca o foaie de salată abia culeasă, se arată revoltat și promite. Vorbește ca un proaspăt aterizat. Zice domnul Bode: „Această practică este una anormală, a împuterniciţilor pe funcţii… această practică va trebui să înceteze şi nu avem altă variantă decât aceea de a modifica statutul poliţistului, de a modifica legislaţia… bla, bla bla”. Un nou început, un reformator.

De ce am comparat atitudinea și reacția lui Bode cu a lui Boc, față de o situație arhicunoscută, de parcă tocmai ar fi aflat? Iată: În urmă cu două sau trei luni, vrednicul Emil Boc a reacționat față de practica construirii de blocuri între case, ca și cum nu el ar tot fi primarul urbei din 2004 încoace. Mă rog, cu o pauză de 4 ani, timp în care s-a îndeletnicit cu tăierea salariilor. Sau, ca și cum nu el ar conduce Comisia de urbanism. Boc se arăta neplăcut surprins, revoltat, dezamăgit și îngrijorat. Citez: „Această tendință ne duce la sufocare. Mă uit înfrigurat la strada Brâncuși”. Mă rog, strada Brâncuși, strada X, strada Y… străzi la care să se uite are din belșug. În rest, tot bla, bla, bla. Tot un nou început.

De fapt, ca s-o spun pe aia dreaptă, Bode e mic copil pe lângă Boc într-ale noilor începuturi. Boc e expert, are la noi începuturi de nici el nu le mai știe numărul. Să vedem, acum, ce-o face Bode cu primul lui nou început. Cum o s-o scoată la capăt cu generalii. Tare mi-e să nu o ia și aici, ca la declarații, după Boc, cu care ne-am lămurit: zici că-i Cooperativa Avântul-Prăbușirea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *