In vizor

Boc speră să se redeschidă robinetul pentru finanțarea evenimentelor culturale, deși în Europa marile festivaluri au fost anulate. 2,5 MILIOANE EURO din bugetul local, programați pentru proiecte mai mult sau mai puțin importante

Instituirea stării de urgență, la mijlocul lunii martie, a oprit finanțarea, din bugetul local, pentru fundațiile și asociațiile care au solicitat bani pentru diverse proiecte culturale. Pe listă se află evenimente importante, cum este TIFF, dar și evenimente a căror importanță ridică serioase semne de întrebare. De asemenea, să nu uităm de eternii prieteni ai Primăriei care au primit bani publici pentru evenimente care seamănă mai degrabă cu petreceri private cu câteva zeci de persoane.

194 de ONG-uri din Cluj-Napoca așteaptă modificarea legii astfel încât autoritățile locale să poată aloca, din nou, bani pentru sectorul cultural. Chiar și după ridicarea stării de urgență, sunt șanse mari ca evenimente cu sute și mii de participanți să nu mai aibă loc. Deja, în multe țări din Europa, festivaluri importante s-au anulat după ce guvernele au anunțat interzicerea oricăror evenimente publice mari până la data de 31 august.

Citește și:

Adio festivaluri de muzică în 2020! Cele mai mari evenimente din Europa, ANULATE. În mod cert, Untold, Neversea și Electric Castle vor avea aceeași soartă

Așadar, după ridicarea stării de urgență, banii se vor aloca tot cu restricții, după cum a anunțat și primarul Emil Boc astăzi. Proiectele depuse și aprobate la începutul lui martie vor fi reevaluate, adică se va deschide o nouă sesiune de alocări pentru cultură.

„Acest sector cultural, ONG beneficiază de un suport și de o apreciere constantă și susținută din partea Primăriei. Suntem conștienți de importanța pe care acest sector o are și o va avea la dezvoltarea Clujului. Pe durata stării de urgență sunt interzise activitățile culturale și sportive, în consecință nu putem aproba hotărâri de Consiliu Local prin care să finanțăm asemenea activități pentru că legea nu ne permite. A doua zi după ce se ridică starea de urgență și nu vor fi asemenea interdicții, vom trece la găsirea de soluții pentru sprijinirea acestui sector extrem de important. Probabil va fi nevoie să reevaluăm printr-o nouă sesiune de depunere de proiecte pentru că vechea sesiune se baza pe o situație de normalitate. Acum vor fi restricții într-o formă sau alta, până la sfârșitul anului, cu siguranță. După ce vom vedea cum arată reglementările legale după ridicarea stării de urgență, recomandarea mea ar fi să ne gândim împreună la o nouă sesiune de depunere de proiecte care să țină cont de reglementările legale care vor fi valabile după 15 mai și să finanțăm sectorul ONG așa cum va permite legea. Imediat după 15 mai o echipă de lucru va testa posibile alternative și împreună cu noi, cu consilierii locali și comisiile de specialitate să găsim noi sesiuni de proiecte în condițiile care vor fi acceptate de statul român ca să putem finanța activitățile culturale”, a afirmat primarul Emil Boc.

Printre ONG-urile care au primit aprobare pentru finanțare din bugetul local pe 2020 se află aceleași fundații care primesc bani în fiecare an. Cea mai mare sumă a fost aprobată pentru TIFF, respectiv 1,4 milioane lei, deși a solicitat 1,8 milioane lei pentru ediția cu numărul 19 a Festivalul Internațional de Film TIFF. Asociația care organizează TIFF urma să primească și 500.000 lei pentru prima ediție a evenimentului Inspiratiff.

O sumă importantă a fost aprobată și pentru Zilele Culturale Maghiare, respectiv 600.000 lei, deși a solicitat 715.000 lei.

Pentru Opera Aperta, care avea programată organizarea unui spectacol de operă în aer liber, a fost aprobată suma de 470.000 lei.

Jazz in the Park, unul dintre cele mai cunoscute festivaluri din oraș, ar fi trebuit să primească 300.000 lei.

Organizatorii TIMAF, unii dintre eternii abonați la banul public, urmau să primească 210.000 lei.

Pe listă, se afla și un angajat al Primăriei Cluj-Napoca, Dumitru Bobină. Acesta s-a înscris și a solicitat 13.500 lei pentru publicarea unui dicționar de persoane – „Clujul politic și administrativ. Dicționar de persoane. 1992 – 2020, lexicografie”. În urma analizei dosarului de către comisia de specialitate din Primărie, a fost aprobată alocarea a 10.000 lei pentru publicarea cărții lui Dumitru Bobină aka Dumitru Cerna (pseudonim literar).

Fundația Armonia a lui Ion Novăcescu, care în fiecare an a primit sume frumoase din bugetul local, ar fi trebuit să primească și anul acesta 45.000 lei pentru organizarea evenimentului Berăria Culturală – Tihnă și Prietenie. Cluj 100. Fundația lui Novăcescu a solicitat 80.000 lei, dar i s-a aprobat puțin peste jumătate din suma cerută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *