Limbile straine le-au dat mereu batai de cap politicienilor. In loc sa apeleze la un translator, ei prefera, de fiecare data, sa stalceasa limba engleza si sa se faca de ras in fata intregii audiente. Asa a facut si primarul Clujului, Emil Boc, astazi, la inaugurarea oficiala al celui de-al treilea centru SAP Romania. Engleza „din auzite”, cu accent rusesc, a fostului premier a fost deliciul intregii conferinte.
Poate cel mai rapid orator din politica noastra, Emil Boc, are, atunci cand da romana pe engleza, un discurs catastrofal, de repetent. Primarul Clujului nu se fereste deloc de formularile birocratice cu care s-a sinucis retoric si in romana:
“Ai don’t uant tu acaparate iu ălot. Dã hole Iurope iz pripering strong mejiurs tu ghiet of reseşion… Hu uil invest nau, uil bi dă fărst tu uon et di end of dă craisis”, a spicuit Boc in microfon.
Singurul oras din Europa cu doua curbe gotice
Primarul nostru a preferat sa vorbeasca de unul singur, in engleza, cu toti invitatii – vreo 50, dar a facut o gafa „mai mare decat el”. In afara de Stefan Breulmann, vicepresedintele SAP, toti cei prezenti la deschidere erau vorbitori nativi de limba romana. Cu toate acestea, ca sa-l impresioneze pe Breulmann, primarul a rupt-o in engleza ca niciodata.
“Cluj-Napoca iz di only siti uit chiu turns in gothic staiăl”, ii explica el, mandru, vicepresedintelui SAP.
Cel mai probabil, lectiile de engleza ale edilului nu au ajuns inca la litera T, unde ar fi invatat ca, in limba lui Shakespeare, “turns” inseamna “curbe” si nu “turnuri”.
Ciu handrăd end ciu “hectărs”
Si daca nici curbele gotice nu l-au impresionat pe Breulmann, Boc a insistat: a vorbit despre viitorul cluster IT din Cluj, acest “som caind of Silicon Valley”.
“Ui hev dă lend: ciu hundred end ciu hectărs”.
La final, spre mirarea primarului, care a fortat un ras hahait, Stefan Breulmann a marturisit ca locuieste deja de trei ani in Romania si ca reuseste sa citeasca in limba lui Eminescu.