Primarul Emil Boc a prezentat la început de an tradiționala statistică privind numărul nașterilor, căsătoriilor și deceselor înregistrate în municipiul Cluj-Napoca în anul 2020. Clujenii însă l-au luat repede la rost pentru că în ciuda faptului că natalitatea în Cluj-Napoca este crescută, proiectele municipalității pentru creșe și grădinițe nu țin pasul cu cererea venită din partea părinților.
Clujenii au reclamat adesea că sunt cartiere unde creșele și grădinițele sunt o raritate, iar municipalitatea pare că a uitat de cartiere precum Iris sau Dâmbul Rotund. Anual 800 de copii nu reușesc să obțină un loc în creșe. Părinților le rămâne alternativa creșelor private sau bone (dacă își permit), bunici (dacă sunt disponibili) sau ca unul dintre părinți să stea acasă cu cel mic.
Clujenii nu au fost deloc impresionați de datele prezentate de către primar, pe care l-au invitat să le ofere informații care se află în sfera lui de competență, precum locuri noi în creșe și grădinițe, de altfel o problemă care se perpetuează de la an la an.
Poate că nu ar strica să ne povestiți și despre niște creșe, că datele astea le găsim și pe site-ul de statistică. Este revoltător că sute de copii rămân fără locuri în creșe, iar părinții sunt obligați să scoată bani grei din buzunar pentru bone, creșe private sau să apeleze la bunici. În rest, e frumos la Cluj… bine dacă ignorăm și problema parcărilor!
O grămadă de copilași și creșe 0. Stam la rand de un an de zile și nimeni nu ne ajuta cu nimic, rușine rusine!!!! Poate fi Clujul un oraș superb, plin de spatii verzi sau parcuri, care oricum nici acelea suficiente sau nici măcar reabilitate, căci de când trimit mail-uri cu poze la cele 2 parcuri care sunt sub orice critica în cartierul Dambul Rotund
Hai sa vedem și câte locuri de crese sunt ptr copii si de grădinițe Domnule Boc
Emil lucreaza la INS? Proiecte noi de crese si gradinite, asta trebuie sa ne anunte, cred
Și creșe pe când? Sa nu mai fie nevoiți părinții sa își dea demisia de la muncă deoarece nu au cu cine lasa copilul care nu a intrat la creșă deoarece sunt alții cu 17 puncte care au intrat.
În condițiile pandemiei, numărul maxim de locuri – de 1232 de locuri – se înjumătățește la cca 720 de locuri. Din aceste 700 de locuri, aproximativ 500 de locuri sunt alocate copiilor deja înscriși, astfel încât cu adevărat disponibile sunt doar cca 140 de locuri pentru acest început de an școlar, în condițiile în care dosarele înregistrate sunt peste 1000.
Altfel spus, se menține deficitul de 1000 de locuri în creșele de stat clujene, în condițiile în care Primăria Cluj-Napoca depune eforturi pentru deschiderea de noi locații, cu doar 90 de locuri pe an. Problema lipsei locurilor din creșă datează deja de câțiva ani. Situația este cauzată și de faptul că în loalitățile limitrofe lispsesc creșele, astfel că toți părinții sunt nevoiți să se îndrepte spre creșele din Cluj-Napoca.