In vizor

Boc ne anunță că legea îi zice că are 60 de zile la dispoziție să analizeze, cu atenție și îngrijorare, ofertele pentru metrou. OSĂ le analizeze până la sfârșitul lunii ianuarie, la anul. Deci, OSĂ se încadreze în toate termenele PNRR

Vă reîmprospătăm memoria: de Sfântul Andrei, primarul Boc a mințit în față națiunea și SEAP-ul, spunând că ”60 de zile este perioada de evaluare a ofertelor” pentru Metrou.

  • Pe scurt, Emil Boc a afirmat că ”60 de zile este perioada de evaluare a ofertelor”, contrazicând astfel termenul oficial din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), care era scris mare și lat: miercuri, 30 noiembrie.

Astăzi, lăsat liber să zică ce vrea (pe banii clujenilor) din fața unui microfon prietenos, Emil Boc revine și spune același lucru, aducând ca argument final Legea achizițiilor publice.

”Metroul este în faza de licitație, avem 60 de zile lucrătoare pentru analizarea ofertelor depuse în 28 octombrie. Cine are nelămuriri să citească legea”.

Că Legea achizițiilor publice asta zice, iar Boc, după cum o știm cu toții, respectă legea.

Așa că, vom afla un câștigător cel mai devreme la sfârșitul lunii ianuarie 2023. Practic, dacă ar veni bani prin PNRR, ceea ce-i puțin probabil, și Emil Boc ar desemna un câștigătpr, acesta s-ar încadra în termenele de execuție de nu s-ar mai vedea Clujul de gropi. OSĂ se încadreze în fix toate termenele de execuție.

Noi, clujenii, să nu rămânem vreo două decenii cu niște șanțuri imense și niște gropi cât stadionul Cluj Arena risipite prin oraș, ar trebui să ne rugăm alături de Emil Boc, ca Guvernul să-l taie de la bani (oricum îl taie și el o știe) și să rămână valabil scenariul de exit din această mizerie pe care s-au irostit cel puțin 3 milioane de euro pe hârtii. Ca să nu mai plătim și milioane de euro despăgubiri firmelor turcești care s-au arătat interesate să ne facă metrou.

Să vă repetăm scenariul. Conform prevederi legale SE DA:

  1. “Procedura de atribuire se desfașoară sub incidența prezentei clauze suspensive, în sensul ca semnarea contractului de proiectare și execuție lucrări se va face numai dupa semnarea contractului de finantare. Se estimează că perioada pe parcursul căreia se aplică clauza suspensivă este pana la 31.12.2022”
  2. “În cazul în care, indiferent de motive, ctr. de finanțare nu se va semna, Autoritatea Contractantă, după primirea notificării din partea autorităților competente cu privire la neacordarea finanțării, își rezervă dreptul de a anula procedura în condițiile în care nu există o altă sursă de finanțare”.

SE CERE: Cum să se iasă cât mai onorabil din mizerie?

COROLAR:

  1. nu exista nicio perspectivă ca să se găsească bani pentru acest proiect (mult prea scump pentru ce ne putem permite și nefezabil);
  2. tocmai s-au tăiat încă 2.1 miliarde din PNRR;
  3. oficial, autoritățile clujene nu recunosc că banii pentru marile lor proiecte s-au îndepărtat ca și cârdurile de cocori spre zări mai bune – doar Tișe ce s-a scăpat și a spus că Clujul e pe lista cu sacrificările din PNRR;

Prin urmare, devine domeniul evidenței faptul că:

  1. nu există nicio șansă să fie semnat vreun contract de finanțare până la sfârșitul anului. De fapt nici până la capătul deceniului, dar mă rog.

Astfel,

  1. Boc a fost nevoit să lungească un pic cu anunțatul, până primește oficial “notificarea din partea autorităților competente cu privire la neacordarea finanțării” (conform legii).

Astfel,

  1. el rămâne în “perioada pe parcursul căreia se aplică clauza suspensivă, recte 31.12.2022” (tot conform legii).

Așa că va putea

  1. purcede la “a anula procedura în condițiile în care nu există o altă sursă de finanțare” (tot conform legii).

Cam asta nu poate să zică Emil Boc cu cuvintele lui, ieșind din gura lui, care știe să azvârle în eter tot felul de povești. Cum ar fi fost să vină să zică: dragi clujeni, am încercat, am avut o viziune, nu avem banii la care am sperat, am luptat până la ultimul termen, atâta s-a pututut, îmi cer iertare celor 3 milioane de euro azvârliți pe hârtii de zăcut în sertare, oricum nu-s nici primii, nici ultimii care au avut această soartă în ultimele aproape două decenii.

Mulțumesc că mă votați!