Editorial

Boc insistă să arunce pisica moartă a Centurii Metropolitane în curtea premierului Tudose

Emil Boc ne anunță, războinic, că se va duce la Palatul Victoria și-l va convinge pe premierul Tudose să dea banii pentru a realiza Centura Metropolitană. Cea a cărei sarcină de execuție și-a asumat-o el și cu Alin Tișe ca autorități publice locale prin semnarea unui protocol cu Ministerul Sănătății. Protocol care privește investiția în Spitalul Regional de Urgență. Acela promis prin 2011 și încă nerealizat.

Printre alte tânguieli publice, vorbim și despre realizarea celebrei Centuri de Sud a Floreștiului, cea pe care Horia Șulea, primarul comunei și acum coleg de partid cu Emil Boc, o promitea în campania electorală din 2016 și care trebuia să fie gata încă din octombrie anul trecut. Din păcate pentru floreșteni, singurul lucru care s-a terminat sunt minciunile.

Să ne reamintim cum, în 17 mai 2016, Horia Șulea declara că a semnat autorizația de construcție și că:

”Săptămâna viitoare, miercuri, 25 mai, au fost convocați toți reprezentanții rețeliștilor pentru a preda amplasamentul, urmând ca din 26 mai să înceapă lucrările la centură. Firma care a câștigat licitația a început să facă organizarea de șantier”.

În plus, Șulea se lăuda că Primăria are 38,4 milioane de lei în cont pentru această lucrare care va fi gata în 6 luni cu începere de la data de 17 mai 2016. Dacă voi v-ați dat cu mașina, bicicleta, ori cu pasul pe această centură, eu nu pot decât să vă felicit.

Acum se explică de ce s-a agățat Șulea de proiectul Spitalului Regional de Urgență și a început să facă declarații trăznite: despre viaducte, apeducte, tuneluri și autostrăzi urbane: vin Guvernul și Uniunea Europeană să-i spele lui minciunile electorale! Se explică și de ce s-a învrednicit colegul de partid de la Consiliul Județean Cluj, Alin Tișe, să-i pună niște chestii în protocolul semnat împreună cu Primăria Cluj Napoca și Ministerul Sănătății, privind construcția Spitalului Regional de Urgență: pe banii noștri, ai clujenilor, administrația județeană și-a asumat sarcina de a se ocupa în mod direct de realizarea infrastructurii de acces la Spitalul Regional, infrastructură care implică și proiectul Centurii de Sud, fapt recunoscut și de viceprimarul municipiului Cluj Napoca, Dan Tarcea.

Și-atunci de ce ne minte Emil Boc că guvernanții sunt cei care pun talpă acestui supercalifragilistic de necesar proiect?

Simplu: încearcă să se spele pe mâini de promisiunile electorale neonorate în ultimele 3 mandate. Încearcă să se spele pe mâini de tot necazul adus municipiului din lipsa de viziune avută cu privire la dezvoltarea municipiului – toate necazurile produse prin scăparea din mână a Urbanismului.

La Cluj-Napoca s-a construit sălbatic, mult, prost și fără viziune. Rezultatul este blocajul rutier de care ne lovim zilnic. Vinovatul principal este cel care a administrat urbea în ultimii 12 ani, degeaba se spală pe mâini. Degeaba încearcă să profite de naivitatea celor care i se mai uită în gură cărora le spune, cu tupeu, că dezvoltarea imobiliară a Clujului este blocată din cauză că guvernanții mizerabili c nu vor să realizeze centura metropolitană.

Cărora le spune, fără să roșească că “Nu poate aviza proiecte” de enșpesute de milioane de euro în investiții. Să râdem sau să plângem că amicii PDL (pardon, PNL) din Cluj nu mai construiesc? Că s-a isprăvit celebra “voință politică”, cea care a putut aviza un blocuri turn în spatele Pieței Mihai Viteazul, un bloc turn în zidul de sprijin al Podului N din Mănăștur, blocuri printre case șamd?

S-a trezit politicianismul ieftin în Boc să ne spună în ceasul al 25-lea că suntem “intrați pe roșu” cu traficul în proporție de “80 – 100%”. Suntem pe vișiniu, Maestre, Excelența Ta și suntem după ani de zile de minciuni promise în fiecare campanie electorală, după ani de zile în care ai lăsat să se facă “bloace” în Centru, fără spații de parcare și ai lăsat să se dezvolte numai cartiere dormitor, fără să judeci deloc dezvoltarea Clujului.

Realitatea este mai cruntă – și o spune un arhitect, ne scuzați că revenim să vă reamintim:

„La ora actuală, pot să spun că şansele de a se redresa la ceea ce a fost posibil în anul 1990  este o fantezie. (…) La ora actuală gabaritul străzilor, a majorităţii străzilor din zona centrală nu depăşeşte gabaritul străzilor de acum 500 de ani. În jurul centrului istoric e nevoie practic de un inel de circulaţuie care este realizat în măsură de 90%. Pe acest inel de circulaţie sunt locuri suficent de multe pentru a putea amplasa parkinguri de mare capacitate. Am făcut un studiu mai larg pe tot municipiul pentu a găsi locurile de amplasare a parkingurilor pentru a decongestiona traficul. În jurul centrului istoric există zona Pieţii Avram Iancu, Mihai Viteazu, actualul parking de la primărie, lângă institutul Oncologic şi la intrarea în Cimitirul central şi ultimul cel din Piaţa Ştefan cel Mare. Din tot ce am prevăzut s-a realizat până acuam un singur obiectiv, parkingul de la primărie (…)”, a afirmat la o emisiune la televiziunea locală NCN, arhitectul Ionel Vitoc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *