In vizor

„Boc! Ia-ți metroul de sub bloc!” – îi transmit mănășturenii primarului, printr-un banner de 10m amplasat pe blocul de pe Primăverii

Mesajul cam strică fengșuiul evenimentului de azi, dedicat finalizării începerii lucrărilor la „metrou” pentru care s-au tras sfori serioase (inclusiv amânarea cu o zi a inaugurării extinderii Terminalului Plecări al Aeroportului Cluj) ca soborul de politicieni formați din Ciolacu, Ciucă, Grindeanu, Boloș și Buda (Câciu nici nu mai vine, de ce?) să mai pohtească și pe la Florești, pentru a mirui coada de lopată care, iată, o să și înceapă să sape direct metroul.

Am zis să sape metroul? Am mințit. Să înceapă să mute utilitățile din calea săpării metroului. Nota bene, pe logica asta puteau să inaugureze lucrările și când au săpat pentru împrejmuirea șantierului (oricum nu e gata nici aia), când au tot săpat geodezic prin oraș (oricum nu-s gata nici alea) sau când s-a tras prima linie pe proiectul tehnic (oricum nu e gata nici ăla) sau de ce nu, când orice.

Forările propriu-zise la metrou? Poate prin 2025 – având în vedere că cele două TBM-uri nici măcar nu au fost puse pe vapor ca să înceapă să vină spre România. Sau de fapt mai degrabă 2026, pentru că

1. mutatul utilităților din calea cârtițelor s-ar putea să se complice atât tehnic cât și juridic, dar și mai grav,

2. TMB-urile pot hălădui abia în ritmul în care casetele „cu pereți mulați” ale stațiilor sunt gata. Care nici vorbă la 7 (șapte!) stații, culminând cu Sfânta Maria – precum îmi spun ingineri.

Iar după 2026, se pierd banii PNRR. Așa că veste bună, mănăștureni: „metroul lui Boc” nu o să treacă any time degrabă sub blocurile voastre.

Dar să ne bucurăm azi de inauguriadă, cu toate că, colac bonus pe surse peste pupăză, s-ar putea ca Ciolacu să nici nu mai ajungă în Florești, botic foc că l-a prins ieri pe Ciucă în pat cu fantezii cu USR. Dap, se întâmplă iar în orașe selecte.

Dar Marcele, hai, că nu e capăt de țară. E doar un miez de Florești. Stai acolo stoic cu soborul, spune ceva ambiguu optimist ca să nu te faci de caca după ce abia acum două zile ai zis „”anumite proiecte le putem schimba în funcție de priorități” și „este foarte puțin probabil că vom cheltui banii pe metroul de la Cluj până atunci”, fă poza de grup, pa și la aerogară.

Și în drum, dovedește că ești bărbat: fă ruta Florești-Aeroport înapoi fără girofar. Dacă te ține.

Szakacs Istvan