Politica

BOC: „Guvern avem și, chiar dacă are puteri limitate, merge mai departe! S-o adunat câțiva ca să dea jos, dar nu se mai pot înțelege…”. Edilul Clujului vrea sistem constituțional „cum e la nemți”

„Marea problemă a sistemului nostru constituțional este că moțiunea doar dă jos, dar nu pune nimic în loc. Și exact asta se întâmplă acum: S-o aliat câțiva ca să dea jos, un guvern, dar nu se mai pot înțelege cum să mai facă un guvern împreună”, consideră Emil Boc. 

BOC vrea cum e la nemți

„Am scris și-n teza de doctorat…”

„În privința guvernării am zis – eu am scris și-n teza de doctorat! – când am fost la Comisia de revizuire a Constituției, în 2003, eu am propus pentru sistemul constituțional românesc să se introducă moțiunea constructivă de neîncredere după sistem german – moțiunea de cenzură constructivă de neîncredere, cum e la nemți

La nemți e în felul următor: dacă vrei să dai jos un guvern, trebuie să îndeplinești două condiții. 

În primul rând să ai numărul de semnături necesar să dai jos din funcție cancelarul în exercițiu, dar în aceeași moțiune, trebuie să ai și numărul de semnături necesar pentru numirea viitorului cancelar.

Astfel că, printr-o singură moțiune, dai jos un cancelar, dar și pui pe următorul, în același timp. 

Deci, unul iese, altul intră.

Nu mai există vacuumul ăsta politic și iresponsabilitatea asta politică din România prin care dai jos și după aceea stai cu mâinile încrucișate, că nu știi ce facem.

Asta-i marea problemă a sistemului constituțional românesc. Pentru că moțiunea de cenzură are doar un caracter negativ, îi dă jos, dar nu pune nimic în loc”, a susținut primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, în cadrul unei intervenții la un post local de radio. 

În contextul politic actual, Emil Boc propune modelul german, mai simplu: „cum e la nemți”

„Deci, modelul acesta al moțiunii de cenzură constructive de neîncredere, că de aia se numește și constructivă, pentru că dă jos un guvern, dar îi și constructivă, pentru că pune imediat un cancelar care, după aceea poate continua cu guvernul pe care și-l dorește.

Acest model pragmatic german cred că ar putea fi avut în vedere acum în România, având atâtea crize politice pe care le-am avut și care s-au soldat cu luni de așteptare”, a explcat Emil Boc.

În privința demiterii prin moțiune a guvernului Cîțu și a compromiterii proiectelor Clujului, edilul Emil Boc a declarat că aceste două aspecte „nu au legătură”:

„Hai să ne înțelegem. N-are nici o legătură una cu alta. 

Guvern avem și, chiar dacă are puteri limitate, merge mai departe.

Noi finalizăm așa cum scrie în grafic toate procedurile legale de proiecte până la sfârșitul anului, inclusiv acordul de mediu și aprobarea prin Guvern a indicatorilor tehnico-economici ca anul viitor să scoată la licitație și în 2023 să înceapă lucrările.

Ăsta-i calendarul mare. Și acest calendar nu este afectat”, a apreciat Emil Boc evoluția derulării etapelor birocratice pentru realizarea proiectelor de infrastructură mare a Clujului, precum metrou și tren metropolitan.
 

„Partidul Național Liberal va continua guvernarea!”, a dat asigurări Boc. 

„Prima opțiune, evident, este USRPlus”, potrivit edilului municipiului Cluj-Napoca. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *