In vizor

Boc evită să spună CÂND o să fie gata CENTURA METROPOLITANĂ

Primarul Emil Boc a fost invitat la TVR pentru a vorbi despre proiectele mari de infrastructură pe care le are municipalitatea. Principalul subiect a fost evident centura metropolitană despre care știm că începe anul acesta însă nimeni nu pare să știe când o să fie gata.

Boc a repetat același discurs cu privire la importanța centurii, a metroului sau a trenului metropolitan. Da, am înțeles cu toții că lucrările vor începe anul acesta, însă când se vor termina? Licitația pentru primul tronson a fost deja adjudecată, urmează ca în februarie să aflăm și numele firmelor ce vor realiza cel de-al doilea tronson. Și atunci? De ce nu există un orizont de timp clar pentru acest proiect?

Vă reamintim că licitația pentru tronsonul doi s-a amânat deja de mai multe ori, așteptăm cu interes finalizarea acesteia așa cum a anunațat primarul.

Citește și:

Din acei mulți ofertanți interesați de tronsonul doi al Centurii Metropolitane, abia o asociere și-a făcut curaj. După trei amânări, există o ofertă

Boc a tot ținut să repete cât este de complicat acest proiect, că are multe viaducte, pasaje supraterane, 20 de noduri, cumva încercând deja să justifice faptul că această lucrare se va întinde pe mulți ani, nu se știe cât de mulți.

Asta deși primul tronson al Centurii are doar DOI kilometri.

Citește și:

Cei 2 kilometri de Centură metropolitană OSĂ intre în execuţie la primăvară. Grosul licitaţiilor se procrastinează

La întrebarea clară a moderatoarei CÂT va dura lucrarea și CÂND va fi gata, primarul s-a ferit să de-a un răspuns clar.

„Lucrăm de peste cinci ani ca acest proiect să aibă sursă de finanțare, să aibă proiectele tehnice făcute, să fie cuprinse în proiectele naționale și europene, să avem licitațiile făcute, le-am făcut noi în locul Guvernului, astfel încât să înceapă lucrările la acest proiect major. Va avea și 20 de noduri de legătură, de intrări și ieșiri în Municipiul Cluj-Napoca, astfel încât să decongestionăm traficul din zona de sud a Clujului. Ea este cuprinsă în exercițiul de finanțare 2021-2027, cu posibilitate de prelungire, nu știu dacă se va putea prelungi, încă nu s-a luat o decizie. Ea în orizontul 2027 este prevăzută a se integra. Banii îi avem de anul acesta, este o lucrare de 1,3 miliarde de euro”, a declarat primarul Boc.

Nu știu voi ce înțelegeți din această declarație alambicată, că pentru noi nu e foarte clar. Trebuie finalizată lucrarea până în 2027? Se poate prelungi fără a pierde finanțarea?

Noi credem că Boc intenționat ne-a lăsat în ceață deoarece habar nu are când și dacă această lucrare se va realiza. Dacă a durat CINCI ani doar pentru studii și licitații, execuția, având în vedere complexitatea deja anunțată, se va finaliza în trei ani? Este greu de crezut, și o știe și primarul, de asta se ferește să le ofere clujenilor un răspuns clar la întrebarea: Când va avea Clujul Centură Metropolitană?

Dacă luăm în calcul că mai toate proiectele de infrastructură derulate de municipiul Cluj-Napoca s-au finalizat cu întârziere, și discutăm de modernizarea unor străzi, cât de mult ar putea să dureze finalizare unui proiect cu viaducte și pasaje supraterane? Pare un proiect SF pentru Cluj-Napoca, unde dalele de pe Kogălniceanu sunt deteriorate înainte ca măcar să se facă recepția lucrării. Sperăm ca după ce trec alegerile vom avea și un răspuns sincer din partea primarului Boc, acum auzim doar gargară electorală.