In vizor

Boc este hotărât să scape de Rosal. Licitație de milioane de euro pentru serviciile de salubritate

Boc se plânge constant în ultimele luni de serviciile oferite de Rosal. Primarul a menționat că își dorește rezilierea contractului, dar nu vrea să lase orașul fără firma care să ridice gunoaiele. Acum,Boc va lansa o licitație pentru serviciile de salubrizare și deszăpezire din zona I a municipiului, adică tocmai zona deservită de Rosal.

Primăria Cluj-Napoca a pus în dezbatere publică documentațiile pentru această licitație, urmând ca apoi aceasta să fie publicată pe SEAP în așteptarea ofertelor.

Anterior, Primăria a elaborat un studiu de oprtunitate privind fundamentarea delegării gestiunii serviciului public de salubrizare stradală și deszăpezire în Municipiul Cluj-Napoca, sector 1. În urma acestui studiu s-a stabilit ca delegarea serviciului de deszăpezire și salubritate să se facă prin licitație deschisă, prin închierea unui contract-cadru pe o perioadă de 5 ani.

Rosal și Brantner se ocupă de deșeuri și de deszăpezire din 2005

Începând cu data de 14 10 2005 serviciul a fost prestat de către Primăria Cluj-Napoca cu SC Rosal Grup SA pentru sector 1 și cu SC Brantner Servicii Ecologice SA pentru sector 2.

Perioada de concesionare a serviciilor de salubrizare/deszăpezire a fost stabilită inițial pentru o perioadă de 8 ani, după care a tot fost prelungită la nesfârșit prin intermediul procedurilor de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț.

”Deoarece trebuiau luate măsuri urgente pentru asigurarea continuității prestării serviciului, s-a aplicat metoda de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare”, potrivit referatului de specialitate.

Atribuțiile firmei care va câștiga licitația

Câștigătorul licitației va trebui să asigure măturat mecanizat carosabil și trotuare, măturat manual carosabil și trotuare, spălat trotuar și carosabil, stropitul carosabilului, întreținerea curățeniei, curățat manual rigole, curățat ocazional afișe, graffiti, vopsele, uleiuri sau altele.

În ceea ce privește deszăpezirea, prestatorul va trebui să asigure curăâat manual zăpadă și gheață, încărcat și transportat zăpadă și gheață, pluguit, combaterea poleiului, curățarea de zăpadă și gheață a gurilor de scurgere.

Boc ”încearcă” din 2013 să organizeze o licitație pentru serviciile de salubritate

În 2005, Primăria Cluj-Napoca a delegat serviciul de salubrizare stradală şi deszăpezire prin concesiune, în urma unei licitaţii deschise. Până în 2013, Rosal s-a ocupat de lotul I și Brantner Veres de lotul II.

În 2013, după expirarea contractului, a fost organiată prima licitaţie pentru desemnarea altor firme pentru următorii opt ani, dar au apărut contestații și procese în instanță așa că în perioada 2013 – 2016 au fost organizate trei licitaţii. Nici una din aceste licitații nu a desemnat vreun câștigător. În tot acel timp, Rosal și Brantner și-au continuat activitatea pe baza unor prelungiri de contracte. 

În decembrie 2016, contractul pentru lotul II, valabil până în 2024, a fost atribuit firmei Brantner. Lotul I a mers mai departe tot în sarcina Rosal, pe baza unor prelungiri de contracte aprobate periodic. În ianuarie 2018, a fost atribuit și contractul cu Rosal, prin negociere directă.
Valoarea contractelor pentru ambele loturi este de aproximativ 30 milioane euro. 

Cartierele aflate în sarcina Rosal sunt: Mănăştur, Zorilor, Plopilor, Gruia, Grigorescu şi zona centrală – parţial (lotul I).

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *